in

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redacteur Jacco Peek


Het einde van 2017 is weer in zicht en we kunnen best stellen dat het een turbulent jaar was. Op gamegebied maar ook daarbuiten. Hoe hebben onze redacteuren het afgelopen jaar ervaren? Dit keer vragen we het aan Jacco Peek.

Wat is je top 3 van games van 2017?

3. Super Mario Odyssey
Mijn beste games van dit jaar stonden al vrij snel vast, maar voor de derde plek wordt het echt lastig. Op dit moment is het Super Mario Odyssey, maar Horizon Zero Dawn, Metroid: Samus Returns of zelfs Uncharted: The Lost Legacy hadden er net zo goed kunnen staan. Het fijne aan Mario is dat het fungehalte zo ontzettend hoog is. Ieder beest of voorwerp dat je overneemt heeft een toffe nieuwe mechaniek die de platformpuzzels weer een nieuwe draai geeft, waardoor het zoeken van manen oneindig leuk blijft. Verder zijn de koninkrijken verschrikkelijk gedetailleerd en blijf ik lachen om de flauwe woordgrappen die de inwoners uit hun mouw schudden. Super Mario Odyssey is een fantastische game die de serie wederom innoveert.

2. Nier: Automata
Nummer twee kwam vrij onverwacht. Ik ben groot fan van de hack ’n slash-gameplay van PlatinumGames’ titels, maar de demo van Nier: Automata wist me niet echt te bekoren. Vlak voor lancering kreeg de game echter perfecte scores, en deze mensen hadden gelijk. Nier is meer een ervaring dan een game. Vergeet de gameplay of de graphics, want die zijn niet consistent, maar de manier waarop het verhaal van de game wordt verteld heb ik nog nooit meegemaakt. Aanvankelijk lijkt het te gaan over het uitgekauwde onderwerp van robots die een eigen wil krijgen, maar Automata gaat kilometers verder dan dat. Het stelt vragen over wat leven is, wat religie betekent en wat menselijkheid eigenlijk is. Door het verhaal meerdere malen vanuit een ander perspectief te beleven wordt langzaam duidelijk wat er aan de hand is. En als je het échte einde van de game hebt bereikt, zul het het niet meer vergeten.

1. The Legend of Zelda: Breath of The Wild
Wat is er nog beter dan Nier? Alleen The legend of Zelda: Breath of the Wild, de game die ik als eerste op de Nintendo Switch speelde. Hoewel de handheldoptie van de Switch op zichzelf al magisch is, heeft de game dit niet eens nodig. Zo gigantisch veel aan Breath of the Wild is van het allerhoogste niveau: de subtiele pianomuziek, de grappige npc’s, de uitgestrekte landschappen, de krankzinnige puzzels in de tempels en de wetten van de natuur die altijd gelden. Deze game geeft spelers zoveel vrijheid dat praktisch alles mogelijk is, zolang je zelf maar creatief genoeg bent om het te bedenken. Als iemand die niet per se een groot fan is van de serie kan ik zeggen dat Breath of the Wild een meesterwerk is.

Wat vond je de grootste teleurstelling van het jaar op gamegebied?

Ik heb er eigenlijk twee. De eerste is het feit dat ik maar niet in Persona 5 kan komen, terwijl ik erken dat het een onwijs goede game is. Ik heb het een uur of tien geprobeerd, maar ik ben bang dat het toch niet voor mij is, vooral vanwege het tempo en het gevechtssysteem. Mijn andere teleurstelling is eigenlijk veel groter, namelijk de games die leden onder de invloed van microtransacties en loot boxes. Ik heb een aantal games waar ik naar uitkeek om deze reden toch overgeslagen, omdat ik geen tijd heb om uren te grinden en geen geld uitgeef in full-priced games. Het is ook zo sneu voor de ontwikkelaars, want die hebben meestal gewoon de bedoeling een toffe game neer te zetten. Ik hoop dat hier in 2018 verbetering in komt.

Top 3 films die je dit jaar gezien hebt?

3. Spider-man: Homecoming
Ik ben een aardige filmbarbaar (er worden nog steeds grapjes gemaakt over dat ik Transformers 5 in de bios heb gezien), dus zie dat als een disclaimer. Een van de betere films van dit jaar vond ik Spider-Man: Homecoming. De originele Spider-Man-films van Sony Pictures hebben mijn liefde voor superhelden aangewakkerd, en Homecoming gaf me een beetje het gevoel dat ik toen had. Tom Holland weet de tiener die Peter Parker is heel leuk neer te zetten, en ik kijk uit naar het vervolg.

2. War for the Planet of the Apes
Wauw, wat was de laatste Planet of the Apes spannend. Het beste aan die film is wellicht dat het vanuit de ogen van Caesar en zijn maten wordt verteld. Na drie delen zijn deze apen zo verschrikkelijk menselijk geworden en de hele trektocht die ze maken heb ik op het puntje van mijn stoel bekeken. Dit kwam ook door de geniale rol die Woody Harrelson speelt als kolonel. Ergens hoop ik dat deze serie verder met rust laten, want drie ijzersterke films uitbrengen is vrij zeldzaam.

1. Logan
Weer een superheldenfilm, maar totaal anders dan normaal. Ik ben niet zo’n fan van de X-Men-films, maar Wolverine is wel altijd een van mijn favoriete personages geweest. Logan is een keiharde film over de aftakeling van de superheld zelf, maar de zieke professor Xavier maakt ook een grote indruk. Ook deze film voelt een beetje aan als een grote roadtrip, met een heel goed verhaal dat me het meest bij is gebleven.

Top 3 series waar je het meest van genoten hebt
3. Riverdale
Ik heb dit jaar extreem weinig series gekeken, omdat ik het gewoon te druk heb met andere dingen. Iemand van mijn studie attendeerde me een tijd geleden op Riverdale, en die heb ik wel helemaal uitgekeken. Mocht je het niet kennen, Riverdale is een high school-drama met tieners die zo cliché zijn dat het leuk is. Het is gebaseerd op personages van Archie Comics en draait om een moord die de rust in het dorpje verstoort. Het doet me een beetje de middelbare school missen, en is daarom mijn guilty pleasure van 2017

2. Dragon Ball Super
Vorig jaar begon ik met kijken naar Dragon Ball Super en na een korte pauze heb ik dit jaar een inhaalslag gemaakt. Dragon Ball Super heeft dat melige van de originele serie en de spectaculaire gevechten Dragon Ball Z. Vooral de Future Trunks Saga bewijst dat de serie geen goedkope reboot is, maar gewoon net zo tof als vroeger. Laat Dragon Ball FighterZ trouwens maar komen!

1. Rick and Morty
Toen ik stage liep bij InsideGamer bleek dat Rick and Morty al vrij populair was op de redactie. Na een matige pilot-aflevering kwam ik er helemaal in de serie en heb ik nog nooit zo hard gelachen om een cartoon. De situaties waarin Morty en zijn geniale opa in terechtkomen zijn gewoon krankzinnig, maar kunnen soms een keiharde boodschap brengen over de huidige maatschappij. Gewoonweg geniaal.

Top 3 boeken die je dit jaar gelezen hebt?
Ik moet al stapels boeken en artikelen lezen voor mijn studie, dus voor andere boeken is er weinig ruimte. Behalve in de zomer, want toen heb ik eindelijk het laatste deel van de The Witcher-serie van Sapkowski uitgelezen, om hem met een ontzettend leeg gevoel weer weg te leggen. The Witcher 3 is mijn favoriete videogame ooit gemaakt, en de boeken waarop de games zijn gebaseerd zijn nog veel beter. Ze bevatten spannende klopjachten op mysterieuze monsters, maar ook een sterk overkoepelend verhaal over Geralt en Ciri. De manier waarop hun lijdensweg wordt beschreven is wat mij betreft uniek binnen het fantasy-genre. Als ik begin met lezen, dan ben ik vertrokken naar die ontzettend boeiende wereld.

Meest beluisterde muziekalbum van je jaar?
Waarschijnlijk zegt niemand de naam Japandroids wat, maar hun nieuwe album Near to the Wild Heart of Life heb ik vanaf de lancering in januari grijsgedraaid. Deze twee gasten uit Canada klinken alsof Bruce Springsteen 25 jaar geleden punkrock zou maken, met een zeer bombastisch geluid. Sinds hun album Celebration Rock waren ze op social media in geen velden of wegen te bekennen, waardoor ik de hoop op nieuw materiaal al had opgegeven. Toen ze na bijna vijf jaar stilte uit het niets kwamen met een album dat ook nog eens steengoed is, wist ik dat het mijn soundtrack van 2017 zou worden. Ik ben blij dat ik de band deze zomer ook nog eens live heb gezien, want dat is ook niet gegarandeerd bij kleinere groepen.

Wat was een al dan niet persoonlijk hoogtepunt voor je in 2017.
2017 zat vol met hoogtepunten, en dat had ik ook even nodig. Ik heb veel mooi en gekke dingen gedaan, waaronder een judotoernooi winnen zonder ooit een les te hebben gehad (oké, wel acht jaar ervaring met vechten), afstuderen en natuurlijk een fantastische stage met die mafkezen in Haarlem. Als ik een ding uit moet lichten, dan is het absuluut het interview met Kazumasa Iwao en Shigeru Ohmori van Game Freak. Dat was toch een kans die je als Pokémon-fan ongeveer één keer in je leven krijgt. En daar ben ik zeer dankbaar voor.

Wat was een absoluut dieptepunt?
In oktober overleed mijn opa vrij onverwachts, en daar denk ik nog elke dag aan. We hadden een goede band, omdat ie super geinteresseerd was in technologie en zijn persoonlijheid goedheid definieerde. Het huis waar hij nog alleen woonde is nu helemaal leeggehaald, waarmee vijftig jaar aan herinneringen ook een soort van verloren gaan. Gelukkig heeft mijn familie in de loop der jaren zoveel foto’s gemaakt dat ik een opa-scheurkalender kan maken, dus misschien moet ik dat maar doen.

Hoewel we weinig ophebben met Goede Voornemens: Wat is je streven voor 2018?
Tja, goede voornemens. Ik heb ze wel, maar niet speciaal als een nieuw jaar ingaat. Voor mij is het erg belangrijk om ook nog een beetje lol te maken in het leven, en niet al mijn tijd te spenderen aan trainen en studeren. Dus in 2018 wil ik de teugels iets minder strak aantrekken en af en toe even relaxen.

En tot slot?
Tot slot wil ik zeggen dat ik blij ben dat ik bij InsideGamer terecht ben gekomen. Ik volg de website al jaren, maar er onderdeel van uitmaken is toch een droom die uitkomt. Hoewel niet iedereen altijd even netjes reageert in de reacties, vind ik de community van IG nog steeds ontzettend gezellig. Dus ik wens jullie alvast een ontzettend gelukkig 2018 toe, met hopelijk veel toffe games!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Het is bijna 2018! Tien films om naar uit te kijken

Yooka-Laylee (Switch) review – Kleine verbeteringen, maar hetzelfde grote probleem