in

IG Q&A: Wordt Star Wars te veel uitgemolken door Disney?


Star Wars: The Last Jedi draait pas net in de bioscoop. Toch hebben we al weken of zelfs maanden mogen voorgenieten van deze film met verschillende evementen, merchandise, teasers en trailers. Ook nu lijkt er geen einde te komen aan alle Star Wars-gerelateerde acties van spelers op de markt die hier hun financiële kans denken te kunnen grijpen. Naar aanleiding hiervan dus de vraag aan onze redactie: Wordt Star Wars te veel uitgemolken door Disney?

Bert de Vries
Toen Rogue One werd aangekondigd was ik er even bang voor: een film met totaal onbekende personages en een semi-losstaand verhaal? Dat begon te ruiken als uitmelken of een snelle cash-grab… Maar die angst bleek volledig onterecht: wat een fijne film was dat! En ook een film die de serie eer aan deed. Ook van deel VII heb ik genoten, al speelde deze wel wat op safe. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog wat twijfels heb over de Solo film, maar ook daar denk ik: laat maar komen! Nu eerst naar deeltje VIII waar ik ook ontzettend veel zin in heb. Als men het niveau hoog kan houden, dan wil ik elk jaar wel een Star Wars film.

Arthur van Vliet
Uitmelken is geen schande wanneer de nieuwe films gewoon heel erg goed zijn. The Force Awakens was dat, Rogue One en The Last Jedi helaas niet. Een spin-off is dat te vergeven, maar deel 8 heeft me bij de eerste viewing zo teleurgesteld dat ik begin te twijfelen aan de hele Star Wars-opleving. Vraag me dit daarom nog een keer wanneer deel 9, de grote afsluiter, is verschenen.

Dennis Mons
‘t Is een lastig ding als je een fan (schijnbaar de Grootste Fan van Nederland) in een spagaat bent. Aan de ene kant stoort het me wel enigszins dat Disney echt de bodem van de ton probeert leeg te schrapen (beetje overdreven, want de IP heeft nog genoeg te vertellen). De originele trilogie is mij echt heilig en de belabberde prequels doen me nog steeds pijn. Dat gevoel veranderde na The Force Awakens en Rogue One die ik prettige films vond. Nu heb ik The Last Jedi gezien en hoewel ik me heb vermaakt, heb ik me ook gestoord aan best veel dingen. Ben nu dus enorm benieuwd naar IX die me hopelijk wél van mijn sokken blaast. Dan heb ik nog enige hoop voor de nieuwe trilogie. En wat de tv-serie betreft; alsjeblieft, laat het Legion/Punisher/Daredevil-kwaliteit zijn en niet Iron Fist. Komt het vast goed met die Disney Star Wars-hoepla en wat mij betreft kan er dan ‘nooit’ genoeg Star Wars zijn.

Martin Verschoor
Ja natuurlijk en ik zou precies hetzelfde doen als ik deze franchise in handen zou hebben. Tot nu toe vind ik het nog niet erg en draag ik nog met trots mijn Star Wars-sokken en heeft mijn zoontje elke mogelijke Star Wars-knuffel die ik kan vinden. Maar het niveau van de films moet wel hoog blijven. Ik heb The Last Jedi nog niet gezien, maar als ik de Grootste Fan van Nederland mag geloven, ga ik deze film leuk vinden. Maar er gaat een punt komen dat we Star Wars moe zullen zijn, we geen Yoda’s meer kunnen zien en wanneer dat punt komt….ik denk sneller dan ik zelf hoop.

Derek Taal
Na drie films is het inderdaad nog wat te vroeg om er echt een oordeel over te vellen, maar als je ziet wat er allemaal in de planning staat dan wordt je toch wat cynisch. Ik heb geen torenhoge verwachtingen van de franchise en ben al helemaal geen super fan, dus voor mij is het heel simpel: als ik Star Wars-moe ben dan negeer ik de franchise gewoon. Het liefst ga ik gewoon elk jaar naar een aardige actie-film in het Star Wars-universum, maar ik slaap er niet minder om als de kwaliteit naar beneden keldert. Hoop het alleen niet voor de échte fans, natuurlijk.

Eline Oosterloo
In de mediastudies hebben we het hier over een transmedia-franchise. We gaan een tijdperk in waarin veel grote franchises uitbreiden van een groot verhaal naar een oneindig universum. Het is niet alsof Star Wars ooit ‘afgelopen’ is; het universum blijft bestaan, er blijft nieuwe relevante content komen en fans zullen hier waarschijnlijk nog heel lang actief van blijven genieten. Dat hier merchandise van wordt verkocht en dat er vanalles omheen verzonnen wordt om geld van te verdienen is alleen maar logisch. Ik vind dat ‘uitmelken’ bij zo’n grote franchise niet meer dan normaal is, zeker binnen het kapitalistische systeem waarin wij leven.

Jacco Peek
Uitmelken wil ik het niet noemen, maar Disney maakt uiteraard mooi gebruik van de opleving van Star Wars. Ze verdienen natuurlijk bakken met geld aan alle BB-8-tomaten, lightsaber-tandenborstels en Porg-knuffels. Dat is nu eenmaal hoe het werkt. Op deze manier komt wel een hele nieuwe generatie in aanraking met de franchise en kunnen ouders het stokje doorgeven aan hun kinderen. Zolang de films van hoge kwaliteit blijven vind ik het allemaal prima, en ik kijk ernaar uit om The Last Jedi te gaan zien zondag.

Michel Musters
Tja, wat is uitmelken? Star Wars-fans hebben jarenlang op nieuwe films moeten wachten dus dat er nu elk jaar eentje verschijnt kun je ook als een zegen zien. Als iemand die nooit interesse had in de extended universe, maar alleen in de films, vind ik het in ieder geval fijn dat het Star Wars-universum voor mij nu wat verder uitgediept wordt net nieuw materiaal. Ik geef Disney groot gelijk. Daarnaast vind ik dat het bedrijf respectvol omgaat met de SW-licentie (evenals met Marvel). Geen klachten dus!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Red Dead Redemption 2-wapen aan GTA Online toegevoegd

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redactrice Alicia Tai