in

Steep: Road to the Olympics review – IJskoud


Sinds vorig jaar kan eenieder die droomt van een extreme wintersportvakantie al zijn hart ophalen in Steep. Nu kunnen ook amateuratleten met een Olympische droom deze verwezenlijken in Steep, dankzij de uitbreiding ‘Road to the Olympics’.

Hoewel Steep het afgelopen jaar al een aantal keer voorzien is van gratis content, met onder andere Alaska als nieuw gebied en de mogelijkheid om te grinden, is Road to the Olympics tegen betaling verkrijgbaar. Voor wie Steep al heeft, is dit een goede aangelegenheid om ‘m weer eens uit de kast te trekken. Nieuwkomers kunnen bovendien met Steep: Winter Games Edition in één keer de basisgame plus Road tot the Olympics (en alle gratis updates natuurlijk) in huis halen, wat bij elkaar inmiddels een hele berg content vormt.

Het onmogelijke mogelijk maken
Road to the Olympics is in zijn opzet wel een beetje anders dan we van Steep gewend zijn. Hoofdmoot van de uitbreiding is de daadwerkelijke weg naar de Olympische Spelen, waarin jij als nieuwkomer in de sport je het onmogelijke doel voor ogen stelt om een gouden medaille te bemachtigen in drie verschillende snowboarddisciplines. In de praktijk (van de game) blijkt dat helemaal niet zo onmogelijk, al is het soms een uitdaging om deze verhaalmodus tot het einde toe uit te zitten.

De verhaalmodus slaat de plank namelijk deels mis. Voor nieuwkomers is het de perfecte inleiding tot Steep. In tegenstelling tot in de gewone game word je namelijk (soms tot in den treure) begeleid bij het je eigen maken van stunts en trucjes. Onder het mom van ‘trainingssessies’ moet je telkens door checkpoints snowboarden of een viervoudige salto tot in perfectie oefenen, of juist ‘ter ontspanning’ gewoon van A naar B boarden. Iets meer begeleiding is op zich fijn, al slaat deze verhaalmodus er iets in door. Zeker voor wie al een aantal uren in Steep heeft zitten.

Een beetje geoefende speler vliegt dan ook in hoog tempo door deze verhaalmodus, die regelmatig wordt onderbroken door tamelijk saaie interviews met echte atleten. Gelukkig zijn deze filmpjes door te spoelen, maar zelfs na het memorabele moment dat we daadwerkelijk die derde gouden plak om onze nek krijgen laat deze verhaalmodus ons behoorlijk koud.

Andere vibe
Naast deze verhaalmodus zijn er in het nieuwe Koreaanse gedeelte ook een hele lading aan losse evenementen te spelen, waarin je naast snowboarden ook kunt skiën. Aangezien de ontwikkelaars dit keer rekening konden houden met de mogelijkheid om te grinden (iets wat later pas aan Steep is toegevoegd), zit Korea maar ook het eveneens nieuwe Japan vol met rails om lekker de vonken van je board te laten spatten.

Korea is daarentegen niet vrij te verkennen (het nieuwe Japanse gebied wel) en paragliden en basejumpen zijn natuurlijk geen Olympische disciplines, waardoor de focus veel strakker ligt op boarden, skiën en trucs meesteren en je bovendien veelal event na event afgaat. Road to the Olympics heeft daardoor een duidelijk andere vibe dan de rest van de game. Waar Steep oorspronkelijk een typische Ubisoft-game is in de zin van dat zelf losgaan en ontdekken centraal staan, voelt Road to the Olympics haast aan als een spirituele opvolger van games als Amped en het iets minder bekende Stoked, en dat is dan wel weer erg cool.

Steep’s uitbreiding Road to the Olympics distantieert zich uiteindelijk in een aantal opzichten duidelijk van de hoofdgame. Als uitbreiding met een prijskaartje, maar ook als uitbreiding met een eigen verhaalmodus, minder vrijheid en een strakkere focus op skiën en vooral snowboarden. Voor de doorgewinterde Steep-spelers is dat prijskaartje soms een beetje moeilijk te rechtvaardigen, tenzij ze na al die uren vrijheid en lol juist meer iets in de geest van Amped zoeken. Wie nog nooit voet op de virtuele piste heeft gezet, zit met de complete-editie Steep: Winter Games Edition er deze winter extreem warmpjes bij, met een editie die aantoonbaar groter en beter is dan de editie die vorig jaar verscheen.

Steep: Road to the Olympics/Winter Games Edition is sinds 5 december verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PS4. Voor deze recensie is de game gespeeld op een PS4 Pro.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redactrice Alicia Tai

De Bioscoopstoel #47 – The Disaster Artist, Vikings, Annihilation en Disney koopt Fox