in

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redacteur Arthur van Vliet


Het einde van 2017 is weer in zicht en we kunnen best stellen dat het een turbulent jaar was. Op gamegebied maar ook daarbuiten. Hoe hebben onze redacteuren het afgelopen jaar ervaren? Dit keer vragen we het aan Arthur van Vliet.

Wat is je top 3 games van 2017?
Omdat ik (nog) geen Switch in huis heb, moest ik een aantal toptitels aan me voorbij laten gaan dit jaar. Ondanks dat ik volop heb genoten van titels als Prey, Horizon: Zero Dawn en Gran Turismo Sport, zijn dit de games die me het meeste wisten te verrassen:

Everything
Een game over alles, die het ook nog eens aandurfde de Grote Vragen te stellen. Na tien uur Everything spelen ken je de Zin van het Leven nog steeds niet, maar het feit dat je er tijdens het spelen over na bent gaan nadenken is grote winst.

Night in the Woods
Games durfden in 2017 de kwetsbare psyche van de mens te verkennen (zie ook Hellblade) en Night in the Woods is daarvan een van de beste voorbeelden. Een voortreffelijk geschreven platform-adventure dat, ondanks zijn dierlijke cast, de meest menselijke game van het jaar bleek te zijn.

Elite: Dangerous
De kunst van het kijken-naar-hoe-andere-mensen-gamen ontging me, tot dit jaar. Hoewel Elite al drie jaar oud is, wist de game me dit jaar echt te grijpen – mede omdat ‘ie dit jaar pas voor PlayStation 4 verscheen. Hoewel ik zelf nog niet bijster vaardig ben in het manoeuvreren met m’n scheepje, kijk ik graag naar anderen die dat wel zijn. Ontwikkelaar Frontier hield heel 2017 de community in spanning door het Thargoid-verhaal met kleine stapjes uit te rollen. Fenomenaal. Dit is gameverhaalvertelling 2.0.

Wat vond je de grootste teleurstelling van het jaar op gamegebied?
Mass Effect: Andromeda is een van de slechtste games die ik ooit heb gespeeld.

Top 3 films die je dit jaar gezien hebt?
Qua films die dit jaar zijn verschenen: Good Time, The Killing of a Sacred Deer en Columbus. Mochten we Moonlight nog tellen voor 2017, dan staat die natuurlijk bovenaan. Het meeste onder de indruk was ik echter van Fellini’s La Dolce Vita, die rechtstreeks in mijn top-drie aller tijden mag.

Top 3 series waar je het meest van genoten hebt?
Ik ben niet zo’n binge-watcher als veel anderen hier, volgens mij, maar Twin Peaks: The Return (de laatste scène galmt nog steeds na), Mindhunter en Master of None waren top. Vooral van Master of None vind ik het knap hoe die serie zo relevant, treffend en leuk tegelijkertijd weet te zijn.

Top 3 boeken die je afgelopen jaar gelezen hebt?
Met literatuur loop ik altijd een paar decennia achter. De drie boeken die me om heel verschillende redenen het meeste zijn bijgebleven zijn Albert Camus – De val, Paul Beatty – The Sellout en Jostein Gaarder – De wereld van Sophie. Camus omdat hij in 150 pagina’s de hele menselijke conditie tot in zijn naarste wortels weet te vatten; Beatty omdat ik nog nooit een boek heb gelezen waarvan élke zin, 300 pagina’s lang, beter is dan elke zin die ik ooit zal gaan schrijven (en omdat ‘ie me hardop aan het lachen kreeg in een vlijmscherp boek over belangrijke onderwerpen); Gaarder omdat ‘ie mijn zeer beperkte kennis van de geschiedenis van de filosofie een piepklein beetje wist uit te breiden.

Meest beluisterde muziekalbum van je jaar?
Drake, Beach Fossils, Mac DeMarco en King Krule kwamen vaak langs dit jaar, maar check vooral m’n jaarlijkse Spotify-lijst met alle muziek die in 2017 is verschenen die ik kon waarderen. Op het moment van schrijven is de lijst slechts 12,5 uur lang.

Wat was een al dan niet persoonlijk hoogtepunt voor je in 2017?
Geen grote pieken, maar kleine highs: groter wonen in Amsterdam voor minder geld, reizen naar La Gomera, schrijven en redigeren voor grotere media, na tien jaar stilte een kleine reünietour doen met de band waarmee ik als jong jochie stad en land onveilig maakte, een trouwerij van Italiaanse vrienden bijwonen in de bergen nabij Turijn.

Wat was een absoluut dieptepunt?
Het nieuws volgen.

Hoewel we weinig ophebben met Goede Voornemens: Wat is je streven voor 2018?
Meer tijd nemen om boeken te lezen en games te spelen.

En tot slot?
Zin in de nieuwe InsideGamer-website!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF Update – Fabulous glitches en shitty VR timing

IG GOTY Battle Finale – Zelda: Breath of the Wild vs. Mario: Odyssey