in

De hoogte- en dieptepunten van 2017 volgens IG-redacteur Ron Vorstermans


Het einde van 2017 is weer in zicht en we kunnen best stellen dat het een turbulent jaar was. Op gamegebied maar ook daarbuiten. Hoe hebben onze redacteuren het afgelopen jaar ervaren? Dit keer vragen we het aan Ron Vorstermans.

Wat is je top 3 van games van 2017?
Ik bewaar mijn Top 3 voor de traditiegetrouwe eindejaarstoptien in de Gamer.nl Podcast, maar het zal bepaald geen verrassing zijn dat er veel Nintendo-games instaan. De Switch, op papier een ondermaatse uitvoering van een topconcept, illustreert net als de Wii dat Nintendo op zijn best is als het Japanse bedrijf met de rug tegen de muur staat. Iedereen was na de onthulling teleurgesteld in de hoeveelheid schijfruimte, in de processor, in de online mogelijkheden. Maar Nintendo lacht het laatst dankzij een bedrieglijk simpel concept: goede games die je overal kunt spelen. Daar kan geen 4K tegenop.

Wat vond je de grootste teleurstelling van het jaar op gamegebied?
Ik ben teleurgesteld in Destiny 2, specifiek in diens periode na release. Ik heb mij er weergaloos mee vermaakt, maar veel korter dan ik had verwacht. Verder heeft de Xbox One in mijn optiek te weinig van zich afgebeten met goede exclusives dit jaar. Anderzijds vind ik dat Sony niet heeft geleverd wat het beloofde te doen met indie-games, die in 2017 niet de aandacht kregen op het PlayStation-platform dat ze is beloofd. Maar ja, verder heb ik weinig slechte games gespeeld. Het was een te goed gamejaar om me over teleurstellingen te bekommeren.

Top 3 films die je dit jaar gezien hebt?
Ik kijk alleen films waarvan het concept me aanspreekt en dat zijn er breed genomen niet zo veel. Ik hoop dat de nieuwe Star Wars op één komt, maar mocht ‘ie alsnog tegenvallen, dan kan The Last Jedi zomaar eens de laatste Star Wars-film zijn die ik kijk. Disney’s angstaanjagend enthousiaste aanpak doet me vrezen dat de fatigue vroeg of laat bij mij gaat toeslaan. Mischien kies ik er wel voor om dat proces niet mee te willen maken.

Top 3 series waar je het meest van genoten hebt (en waarom)?
Oké, van 3 naar 1. Ik vind Mindhunter een boeiend inkijkje in het wel en wee van Amerikaanse inlichtingendiensten van weleer, daar was ik zeer tevreden mee. Game of Thrones is altijd sensationeel en stelt mij nooit teleur. Een verdiende tweede plek. Maar de serie die mij tot nu toe het meest heeft overtuigd is The Sinner. Alleen ehm, ik moet ‘m nog afkijken. Nog één aflevering te gaan…

Meest beluisterde muziekalbum van je jaar?
‘Awaken, My Love!’ van Childish Gambino. Goede genade, is er iets wat Glover niet kan? Want volgens mij kan hij alles. En als hij iets niet kan, kan zijn producer van een van de beste nummers in jaren, Redbone, ‘t wel. Kijk dit dan. Zelfs de Glockenspiel wordt niet geschuwd. Daar kan ik echt uren naar kijken hè.

Wat was een al dan niet persoonlijk hoogtepunt voor je in 2017?
Veel nieuwe uitdagingen, zeker op werkgebied. Een daarvan is een functie als PSV-watcher bij Voetbal Inside. De voetbalindustrie was mij vreemd, maar het is vooralsnog een fascinerend en leerzaam uitstapje, dat me dwingt te blijven leren. In gamingopzicht ben ik zeer tevreden met mijn nieuwe tv. Ik heb de overstap naar 4K/HDR gemaakt en daar nog geen seconde spijt van gehad.

Wat was een absoluut dieptepunt?
Mensen die de podcast van Gamer luisteren weten wat dat dieptepunt zal zijn. Het is heel onverwacht, het is ongekend ingrijpend, het is een ziekte waarvan je hoopt dat je er in je privesfeer nooit mee te maken zult krijgen, al krijgen we dat allemaal. Kanker is een bitch. En het moment dat je hoort dat je moeder aan kanker lijdt, staat je leven op z’n kop. De wanhoop die daarmee gepaard gaat is verschrikkelijk, maar zet je tegelijkertijd aan het denken over alles dat je wél hebt. Ik heb voor de meest triviale domme dingen waardering gevonden dit jaar. Het kan zo slecht niet zijn of het is ergens goed voor.

Hoewel we weinig ophebben met Goede Voornemens: Wat is je streven voor 2018?
Meer sporten, aardig zijn en meer idioten uit mijn leven verbannen.

En tot slot?
Frictie in Oost-Europa, verdeeldheid in West-Europa, genocide in Noord-Afrika, dreiging vanuit Azië: de brandhaarden in de wereld stapelen zich op en aan sommige humanitaire rampen lijkt geen eind te komen. Die collectieve ellende is met name beangstigend omdat niets erop wijst dat de situatie spoedig beter wordt. 2018 gaat een stuk kutter worden dan 2017, maar wie goed is in extrapoleren, ziet in dat 2018 waarschijnlijk een veel minder dramatisch jaar wordt dan 2019. Gelukkig nieuwjaar allemaal!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Op Verzoek – Games met de mooiste sneeuweffecten

Mario Party: The Top 100 review – Een willekeurige bundel minigames