in

Okami HD review – Nog steeds een goddelijke game


In 2006, nog net voor de lancering van PlayStation 3, bracht Capcom Okami uit, een van de laatste titels die verscheen op PlayStation 2. Hoewel de game geen commercieel succes was wist Okami met zijn unieke grafische stijl en gameplay een diepe indruk te maken op gamers wereldwijd. Kort na de PS2-release volgde de Wii-versie, die eveneens kon rekenen op lovende kritieken.

Zes jaar later verscheen er een remaster op PS3 en inmiddels mogen ook Xbox One-, PS4- en pc-bezitters aan de slag met deze elf jaar oude klassieker. Voor gamers die het origineel al hebben gespeeld is er helaas niets nieuws om naar uit te kijken met deze remaster, maar voor nieuwkomers staat er een episch avontuur te wachten. Want hoewel Okami ruim een decennium oud is staat de fundering van de game nog steeds als een huis.

Japanse folklore
De game speelt zich af in Nippon (de Japanse naam voor Japan) in het dorp Kamiki Village, waar een oud kwaad gevangen gehouden wordt: de achtkoppige demon Orochi. Honderd jaar eerder vochten de witte wolf Shiranui en de heldhaftige krijger Nagi zij aan zij tegen Orochi om zowel Kamiki Village en Nagi’s geliefde Nami te redden. In het heden wordt Orochi onbedoeld bevrijd door een dorpsbewoner die weigert te geloven in de legende van Nagi en Shiranui, waardoor een vloek over Nippon wordt verspreid. Om Orochi te stoppen wordt de zonnegodin Amaterasu in het leven geroepen in de vorm van de witte wolf.

Wat zich hierna ontvouwt is een onvergetelijke reis door het vervloekte Nippon. Als Amaterasu bezoek je samen met de insectachtige artiest Issun de ene magische plek na de andere. Gedurende het verhaal loopt Amaterasu verschillende personages uit de klassieke Japanse folklore tegen het lijf die allemaal hun krachten aan haar verlenen om de vloek op te heffen en eens en voor altijd af te rekenen met Orochi. Het avontuur dat we beleven in Okami HD gaat gepaard met gameplay en een visuele stijl die net als elf jaar geleden weet te imponeren.

Hemelse kwast
Amaterasu leert tijdens haar reis door Nippon verschillende krachten te gebruiken die tijdens gevechten ingezet kunnen worden. Deze krachten kunnen gebruikt worden met behulp van de Celestial Brush. Het gebruik van deze kwast zorgt voor een bepaalde dynamiek in gevechten die we nooit eerder hebben gezien in een action-adventure. Met de Celestial Brush teken je bijvoorbeeld bommen, snij je tegenstanders of laat je bomen groeien. Het is altijd even uitvogelen welke krachten het beste werken tegen bepaalde vijanden, maar zodra je dit onder de knie hebt zullen gevechten een stuk soepeler verlopen.

Deze krachten zijn echter niet alleen bedoeld om vijanden genadeloos af te maken, maar ook om puzzels te ontraadselen. Tijdens het oplossen van puzzels wordt het meteen duidelijk dat ontwikkelaar Clover Studio, waarvan een groot gedeelte later PlatinumGames zou vormen, Zelda-fans zijn. De game vertoont namelijk aardig wat overeenkomsten met de Zelda-reeks, met name Twilight Princess. In tegenstelling tot de Zelda-reeks missen de puzzels wel wat finesse die we gewend zijn van Zelda. De puzzels zijn namelijk wat aan de makkelijke en korte kant. Dat maakt de puzzels niet minder leuk, maar Clover Studio had wat dat betreft iets meer mogen afkijken bij Nintendo.

Kleine onvolmaaktheden
Dat Okami HD nog steeds hetzelfde is, is ook merkbaar aan de kleine onvolmaaktheden die in de game zitten. Zo wil het nog weleens voorkomen dat de camera niet goed meewerkt, zeker in kleine ruimtes. Het is dan bijvoorbeeld niet mogelijk om de stand van de camera te veranderen, wat resulteert in lichte irritaties tijdens het besturen van Amaterasu.

Daarnaast blijft het toch een beetje jammer dat de game geen extra toevoegingen bevat die fans van het eerste uur hadden kunnen aansporen om de game weer op te pikken. Afgezien daarvan is Okami HD nog steeds een game die onze harten sneller laat kloppen. De aquarelachtige grafische stijl ziet er nog steeds schitterend uit en het verhaal in combinatie met de unieke gameplayelementen maken dat nieuwe spelers waar voor hun geld krijgen met deze tijdloze klassieker.

Okami HD is beschikbaar op Xbox One (X), PlayStation 4 (Pro) en pc. Voor deze recensie is de PS4-versie gespeeld op een PS4.

Geschreven door: Brian Artiles Govita.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De evolutie van Grand Theft Auto – Deel 1: grenzen verleggen

Aanmelden voor The Crew 2-bèta is nu mogelijk