in

Tien obscure sporten waar je toffe games van kan maken


UFC’s bèta is nu live, FIFA is in Nederland nog altijd ongekend populair en dan zijn er natuurlijk nog allerlei racegames, of je nu van Formule 1 houdt of supercars. Veel sporten zijn vereeuwigd in geweldige en minder geweldige games, maar nog lang niet alle sporten zijn grote franchises geworden. Deze tien sporten mogen wat ons betreft worden voorzien van een goede game.

Waterpolo
Spil Games kwam ooit met een game genaamd Summer Sports met daarin waterpolo, maar aan de kwaliteit ervan te zien snappen we wel waarom dat geen daverend succes werd. Toch zit er genoeg in de sport om een interessant spel te maken. De weerstand van water is al iets dat een game anders kan maken dan gebruikelijk en er zijn duidelijke spelregels die je goed in gamevorm zou kunnen gieten.

Quidditch
Het sportspel uit Harry Potter mag dan verzonnen zijn, het heeft spelregels en wordt zelfs op de grond gespeeld door mensen. Tovenaars doen het in de lucht op een bezem en dat is natuurlijk ideaal voor een game. Er was ooit een game genaamd Quidditch World Cup, maar dat is inmiddels alweer zo lang geleden dat er best eens een nieuwe versie van mag komen. Het wordt wel een uitdaging deze goed bestuurbaar te maken, aangezien je je in het luchtledige bevindt, maar je kunt het wel heel spannend maken door vr-ondersteuning toe te voegen. Als je dan ook nog eens als extraatje door Zweinstein heen kunt wandelen, dan kunnen Harry Potter-fans hun geluk niet op!

Schermen
Er wordt genoeg met zwaarden gevochten in games, maar echte regels worden er over het algemeen niet gevolgd. Schermen draait juist om de regels en het zou geweldig zijn om met bijvoorbeeld de Joy-Cons van de Switch te leren hoe je nu echt een gevecht aangaat met een sabel in de hand. Tijd om dat hacken en slashen even achter ons te laten en te leren hoe je als een echte heer (of dame) vecht.

Roller derby
Een van de coolste sporten is roller derby. Het is tof om naar te kijken, het is superstoer om te doen en het biedt een geweldige combinatie van rolschaatsen en rugby. Tijdens elke jam probeert een groep zich door de barricade van de tegenpartij heen te rammen, terwijl de tegenpartij uiteraard ook hard werkt dat bij jouw team te doen. Het is een harde sport waarin enorme blessures kunnen voorkomen, dus in een game is het bijvoorbeeld tof om een team te volgen in een toernooi, waarbij je dus ook het team moet managen bij uitvallers.

Mountainbiken
In een game als Sonic is het heerlijk om er een tijdje heerlijk op los te rennen en als een soort achtbaankarretje over de baan zoeft, zonder enige platformmomenten die de boel ophouden. Zoiets kun je ook doen in een game rondom mountainbiken, waarin je net als in Ollie Ollie in een sidescrollinggame zo hard mogelijk moet zien te gaan. Ondertussen kun je natuurlijk ook trucs uithalen op je mountainbike.

Kaninhop
Het is alweer een tijd geleden dat we net deden alsof we Nintendogs alleen maar speelden omdat onze kleine broertjes en zusjes onze hulp nodig hadden. Wat als er een game komt waarin je op die manier voor een konijn moet zorgen, dat je dan kunt laten uitkomen op bunnyhopwedstrijden. Zelfs tamme konijnen die normaal een beetje door de woonkamer scharrelen kunnen zich ontpoppen tot ware hoogspringers. Het zou een ideale sim kunnen worden, waarin je je konijntje naar de top traint… als je het niet druk hebt met haar schattige hoedjes geven tenminste.

IJsklimmen
Het is net een spel: op een klimwand zorgen dat je de juiste grepen pakt om zo snel mogelijk naar de top te klimmen. Wat als je dat kunt simuleren met de Joy-Cons van Switch of met een vr-bril? De juiste keuzes maken, je handen goed plaatsen, het zijn dingen die tegenwoordig in games perfect gesimuleerd kunnen worden. En je kunt jezelf meteen trainen op hoogtevrees, want in de game kun je natuurlijk op de hoogste hoogten hangen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat een foutje je dood betekent . Er is al een vr-klimervaring genaamd The Climb, maar daarin missen we de winterse bergen, het hakken in ijs en het echt ruwe, winterse klimwerk: ijsklimmen. Immers komt er bij ijsklimmen een heel andere techniek kijken dan bij rotsklimmen.

Paardenracen
Net als autoracen is paardrijden ook een goede combinatie van snelheid, een (ditmaal levend) vervoermiddel en regels. Het is niet heel makkelijk om het gevoel van op de rug te zitten van zo’n dier te simuleren; immers mis je de geur en de warmte van het paard, maar de snelheid, de interactie met andere ruiters en dat springen over heggen zijn dingen die heel goed in een game thuishoren. Er zijn wel paardenracegames, maar we moeten nog een realistische vr-variant tegenkomen. Die hoeft niet meteen met een dolle stier-apparaat te komen voor het échte gevoel, maar als je in ieder geval maar wel tussen de oren van je merrie doorkijkt in plaats van een zijaanzicht. We durven het gezien de discussies over lootboxes bijna niet voor te stellen, maar als er ook nog wedden bij komt zoals dat hoort bij paardenrennen, dan wordt deze game nog interessanter.

Squash
Eigenlijk is het vreemd dat er nooit grote games zijn gemaakt over squash, want in het echt doe je het in zo’n kleine ruimte, dat je dat makkelijk kunt simuleren in een game. Oke, het is misschien niet heel veilig voor je meubels en vazen om te rennen en snelle bewegingen te maken in je woonkamer, maar je zou je woonkamer best vrij kunnen maken om vervolgens in vr of op Switch met Joy-Cons een potje squash te spelen. Zweten gegarandeerd!

Pro-gamer
Een gekke twist zo aan het einde van dit artikel, maar hoe tof zou het zijn om een soort eSport-managergame te maken? Eentje waarin je een pro-gamer speelt die zijn carrière moet opzetten, net zoals de sim Game Dev Tycoon, maar dan met eSports. Je kunt dan ervaren hoe het is om een eSports-speler te zijn, zonder de vaardigheden. En zonder de dikke vette bankrekening, dat is natuurlijk wel jammer. Een dergelijke game kan een interessant kijkje in de keuken geven bij een team en je kunt er waarschijnlijk genoeg sponsors voor vinden de game bijna gratis te kunnen maken.

Beoefen jij een sport die je wel eens in gamevorm zou willen zien? Of lijkt het je helemaal niks om een Ollie Ollie in mountainbike-variant te hebben? Laat het weten in de reacties!

Geschreven door: Laura Kempenaar.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Call of Duty: WW2-potje uit de hand gelopen met ‘swat’

Gamen heeft ook voordelen