in

Pc-games streamen met Rainway – Een revolutie voor handhelds?


Recentelijk verscheen de eerste trailer van Rainway, een gratis dienst om games te streamen vanaf een pc naar ondersteunde platformen. Zeker toen bekend werd gemaakt dat de Switch mogelijk als platform gaat dienen om games naar te streamen, werd bij veel gamers de interesse gewekt. De bèta van Rainway lanceert op 20 januari, dus is het hoog tijd om eens te kijken wat het biedt en of de trailer een realistisch beeld schetst van de technologie.

De trailer van Rainway heeft veel weg van een hippe Nintendo-reclame, maar dan met PlayerUnknown’s Battlegrounds, Overwatch, Nier: Automata en Cuphead die worden gespeeld in een lunchroom. Want hoewel streamen naar mobiele telefoons, consoles en andere apparaten mogelijk wordt, valt vooral op dat de Switch prominent aanwezig is in de trailer, terwijl Nintendo nog toestemming moet geven voor een officiële applicatie. Voordat we kunnen speculeren over of Rainway in deze vorm op Switch gaat verschijnen, zetten we eerst op een rij hoe de dienst werkt.

Gratis en betaald
Rainway wordt in de eerste plaats een kosteloze extensie van je game-pc. Zolang de specificaties van hardware toereikend zijn voor de games, kun je ze in principe streamen naar een ander apparaat. Gebruikers kunnen op deze manier gebruikmaken van hun eigen Steam-account, maar Origin van Ubisoft en Battle.net van Blizzard zijn ook beschikbaar. Daarnaast wordt een zeer breed scala aan apparaten om naartoe te streamen ondersteund, omdat een webbrowser al voldoende is. Bij lancering betreft dit enkel Google Chrome, maar vermoedelijk komen hier nog andere browsers bij. Rainway brengt daarnaast een speciale applicatie voor Xbox, iOS en Android uit, waarvan de laatste tijdens de bèta al te proberen is.

Dit is nog niet alles, want Rainway introduceert bij lancering ook een betaalde versie die een virtuele pc biedt, naast nog wat andere extra’s. Net als GeForce Now van Nvidia, PlayStation Now en Gaikai kunnen gebruikers games spelen via de servers van Rainway via het internet, zonder zelf een game-pc nodig te hebben. Hierbij wordt ook ingelogd op eigen accounts bij applicaties die vooraf zijn geïnstalleerd, dus er is geen vaste selectie van games om uit te kiezen. Wat de maandelijkse prijzen exact worden is nog niet bekend, maar wel is bekendgemaakt dat er drie verschillende rangen komen om uit te kiezen: casual, gamer en enthousiast.

Via casual zullen games gestreamd kunnen worden in 720p, met gamer tot maximaal in 1080p en enthousiast maakt het mogelijk om games in 4K-resolutie te streamen. Ook zullen de specificaties tussen de abonnementsopties verschillen, met bijvoorbeeld een Intel Core i7, een GeForce GTX 1080 en een downloadsnelheid van 1Gbps en een uploadsnelheid van 100 Mbps voor enthousiastelingen. In ruil voor hogere maandelijkse kosten kunnen gebruikers ook toegang krijgen tot meer opslag, automatische back-ups en zelfs software als Adobe Photoshop en Sony Vegas.

Haken en ogen
Veel gamers vragen zich af hoe goed Rainway in de praktijk zal gaan werken, daar veel diensten lang niet zo’n goede ervaring bieden als een game op de pc zelf spelen. In de Discord van Rainway benadrukt CEO Andrew Sampson dat de techniek echt werkt en dat de trailer daarvoor bewijs is. Rainway moet zichzelf onderscheiden van andere streamingdiensten vanwege het gemak en “super lage vertragingstijd”. Dit heeft niet alleen te maken met het internet, maar ook met de input lag van eventuele bluetooth-controllers.

Als we kijken naar de populairste vergelijkbare dienst, Moonlight, dan is het zeker mogelijk dat games prettig speelbaar worden, zij het met de juiste instellingen. Moonlight maakt gebruik van Nvidia’s open-source software en maakt het mogelijk om games te streamen naar Android en iOS via pc’s met Nvidia-videokaarten. In de praktijk is het vooral de kunst om de instellingen van de dienst goed af te stemmen op de kwaliteit van het netwerk. Moonlight geeft bijvoorbeeld de optie om de resolutie, die framerate en bitrate van de video in te stellen. Ook specificaties van het apparaat waar games naartoe worden gestreamd, zoals de kwaliteit van de wifi-chip en ondersteuning van de verbeterde H.265-videocodec, hebben invloed op de ervaring.

Met deze informatie in het achterhoofd kan worden gesteld dat Rainway aparte instellingen vereist voor verschillende locaties en wellicht zelfs verschillende kamers in een huis. Zelf geeft het bedrijf aan dat een 5 Ghz-router benodigd is om games te kunnen streamen en heb je minimaal een uploadsnelheid van 12 Mbps nodig om vanaf een afstand te kunnen streamen in 1080p en 60 fps. Buiten dat niet alle mobiele netwerken deze snelheden halen, zijn streamingdiensten ook vaak zeer gevoelig en kunnen de kleinste problemen lag veroorzaken. In de onderstaande tabel is te zien dat een game in 720p echter al een stuk haalbaarder is. Met een snel en stabiel netwerk moet remote play daarom zeker mogelijk zijn, maar PUBG spelen op de wifi van een lunchroom gaat waarschijnlijk niet gebeuren.

Nintendo Switch
Tot slot is het gegeven dat Nintendo in gesprek is met Rainway om een applicatie in de Nintendo eShop uit te brengen uitermate interessant. Mocht de dienst werken op de Switch (Nintendo heeft nog niet bevestigd of de hardware van de Switch toereikend is), dan blijft het de vraag of de applicatie wordt toegelaten. Over het algemeen houdt Nintendo het eigen ecosysteem vrij gesloten, en een dienst om games van andere uitgevers te spelen doet wellicht af aan de verkopen van Nintendo’s eigen titels. Rainway zegt dat de dienst überhaupt geen applicatie nodig heeft, omdat streamen ook zal werken middels via de browser, die te bereiken is via de instellingen.

Dan is er nog de online dienst van Nintendo zelf, die afgaande op de afgelopen Direct Mini voorlopig nog niet beschikbaar zal zijn. Dit jaar zal Nintendo net als de andere consolefabrikanten een maandelijks bedrag vragen voor het spelen van online games, maar de mogelijkheid om gratis hetzelfde te doen via Rainway ondermijnt misschien dit verdienmodel. Aan de andere kant kan Nintendo met Rainway een publiek aanspreken dat is geïnteresseerd in een handheld naast hun game-pc. De mogelijkheid om niet alleen Zelda of Mario, maar ook pc-games overal te kunnen spelen, kan voor de hardcore pc-gamer een extra reden zijn om de Switch in huis te halen. Een potje League of Legends of rondwandelen in The Witcher 3 op een klein scherm klinkt ons als muziek in de oren.

Koffietent
Hoe goed Rainway werkt op de Nintendo Switch zullen we hopelijk snel te weten komen. De eerste beelden zijn ondanks wat haken en ogen overtuigend en vanaf 20 januari kan iedereen een voorproefje krijgen van de dienst op Android en in Google Chrome. Uiteraard zal InsideGamer Rainway uitgebreid testen en verslag doen van de resultaten, misschien wel vanuit zo’n gezellige koffietent.

Door: Jacco Peek

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dark Souls Trilogy Box aangekondigd voor PS4

Eén op de tien Nederlanders bekijkt wel eens gamestreams