in

Games die je dit jaar niet moet vergeten – Kleine games, grote toppers


Dat God of War en Red Dead Redemption 2 dit jaar uitkomen weten we nu wel, maar er zijn nog een hoop andere mogelijke toppers onderweg. Sommigen daarvan zijn ondergesneeuwd door aankondigingen van grotere titels, maar hebben de potentie om een van de betere games van het jaar te worden. Daarom zetten we hieronder een aantal games op een rij die je dit jaar zeker niet moet vergeten.

Deze lijst is gebaseerd op games die gepland staan voor 2018, maar slechts één game heeft al een releasedatum. Het is dus altijd mogelijk dat titels worden uitgesteld, hopelijk om te voldoen aan de ontzettend positieve eerste indruk die ze maken.

The Swords of Ditto (PlayStation 4 en pc)
Over het algemeen staan roguelikes bekend als bikkelharde platformers, maar The Swords of Ditto past deze formule knap toe op het rpg-genre. In een kleurrijk getekende wereld beleven spelers namelijk steeds een nieuw verhaal van een uur of twee, dat invloed heeft op het volgende avontuur. Versla je de kwade Mormo, dan praten npc’s over je alsof je een ware legende bent en staat een standbeeld van je personage in het midden van de stad.

Sterf je echter, dan overwint de duisternis en worden de inwoners van het eiland Ditto onderdrukt totdat je ze bevrijdt. De game kent nog een aantal andere zeer interessante premissen, zoals een willekeurig gegenereerde wereld met allerlei kerkers en een coöperatieve modus, zonder belangrijke rpg-elementen als loot en een levelsysteem los te laten. Als The Swords of Ditto zo compact en leuk wordt als het nu lijkt, dan kunnen we niet wachten om eraan te beginnen.

Fe (PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc)
Fe is een kleinere titel van het Zweedse Zoink Games, waarin spelers het schattige beestje Fe besturen. Fe, letterlijk ‘fee’ in het Zweeds, heeft een prachtige zangstem die hij met noten kan uitbreiden door andere dieren in het magische bos te helpen. Zo is ‘praten’ met het bos een van de eerste vaardigheden die je leert, en kun je later zelfs vliegen. Op deze manier openen zich langzaam nieuwe paden en krijgen spelers meer te zien van de omgeving, die qua kleurenpalet overigens erg doet denken aan Ori and the Blind Forest. Fe is vooral bedoeld om te relaxen, en maakt het spelers daarom niet te moeilijk. De aandoenlijke klanken van Fe en de bosgeluiden op de achtergrond werken heerlijk kalmerend, en dat is zo nu en dan meer dan prima. De game verschijnt op 16 februari.

Goose Game (platformen onbekend)
Deze titel gaat nog door het leven als Untitled Goose Game, maar voor nu is Metal Gear Goose een geschiktere naam. In deze hilarische indiegame bestuur je namelijk een vervelende gans, die stilletjes de moestuin van een tuinman moet binnendringen. Dat kan op allerlei manieren, zoals een radio pakken om de man af te leiden, zijn sleutels pikken, schuilen tussen de gewassen of aan de haal gaan met zijn schep. Of de game meer omgevingen en opdrachten biedt ondervinden we dit jaar, maar het idee om als gans lekker rotzooi te trappen is origineel genoeg om blij van te worden.

Session (Xbox One en pc)
Waar blijft Skate 4? Zelfs Electronic Arts weet het niet. creā-ture Studios besloot het heft in eigen handen te nemen en begon met de ontwikkeling van Session. Hoewel de Kickstarter-game wordt gezien als de spirituele opvolger van EA’s franchise zijn er een aantal fundamentele verschillen, met name op het gebied van besturing. Draaien met de schouderknoppen en de voeten van de skater afzonderlijk besturen met de analoge sticks maken de boel bijvoorbeeld complexer. Ook houdt de game geen score bij, dus het draait volledig om het skateboarden zelf. Session is nog in een zeer vroeg ontwikkelstadium, maar dit jaar zouden we sinds tijden weer aan de slag moeten kunnen met een toffe skategame. Tot die tijd is het zelfs mogelijk om de prototypedemo te testen, zodat je alvast kunt oefenen.

Ashen (Xbox One en pc)
Ashen is een zeer serieuze game die op de afgelopen E3 bij Microsoft voor de tweede keer in de schijnwerpers stond. De game speelt zich af in een wereld die is bedolven onder de as van nabijgelegen vulkanen en is als gevolg ongezellig donker. Spelers bezitten een eigen nederzetting en moeten op gevaarlijke tochten gaan door duistere grotten om deze verder uit te bouwen.

Qua gameplay is Ashen een pittige actie-rpg zoals we die tegenwoordig vaak zien, met lichte en zware aanvallen, ontwijkmanoeuvres en een minimaal lootsysteem. De game onderscheidt zich echter met de gevaren die schuilen in de soms letterlijk pikzwarte kerkers en de benodigde hulp van andere spelers als gameplaymechaniek. Hoewel de solo-ervaring centraal staat, is in sommige gebieden namelijk een andere, onbekende speler nodig om te kunnen overleven. Wie het tot het einde van een kerker schopt wordt beloond met bijzondere spullen en een overweldigend filmische kant van de game, die we lang geleden in de aankondigingstrailer al te zien kregen.

Left Alive (PlayStation 4 en pc)
We weten weinig over Square Enix’ aankomende game Left Alive, maar wel nét genoeg om er nu al naar uit te kijken. De game speelt zich af in het Front Mission-universum, waarin grote Wanzer-mechs dienen als het dodelijkste wapen van de mens. Left Alive wordt een tactische survival-shooter, waarin drie personages hun eigen verhaal beleven in verschillende delen van een vervallen stad. Spelers kunnen elke missie op meerdere manieren aanpakken, waaronder sluipend of knallend in een Wanzer. Het maken van spullen om te overleven speelt ook een rol, maar op welke manier zien we hopelijk dit jaar nog. Met Toshifumi Nabeshima van de Armored Core-games, Shinji Hasimoto van Kingdom Hearts en Final Fantasy, én Metal Gear-ontwerper Yoji Shinkawa aan boord hebben we in ieder geval het volste vertrouwen in Left Alive.

The Last Night (Xbox One en pc)
Het is lastig om als pixel art-game nog op te vallen tussen de genretitels, maar The Last Night doet dit met gemak. Tweedimensionale pixels worden namelijk gecombineerd met haarscherpe 3D-graphics en neonlicht in de achtergrond, wat zorgt voor een schitterend contrast. In deze adventuregame staat het leven van Charlie centraal, die in een Blade Runner-eske stad probeert te ontsnappen aan armoede en corruptie.

Ontwikkelaar Odd Tales zegt een volwassen verhaal over een sombere toekomst neer te willen zetten, waarin Charlie moeilijke keuzes te wachten staan. Alle npc’s hebben daarnaast een kunstmatig geheugen, waardoor elk gesprek invloed kan hebben op het verloop van de plot. Gedurende de game verandert de situatie in de stad door beperkingen vanuit de politiek, waar spelers creatief mee om dienen te gaan. Voor nu moeten we dit overlaten aan de verbeelding, maar The Last Night is absoluut een titel om in de gaten te houden.

Door: Jacco Peek

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Update voor Fortnite: Battle Royale brengt nieuwe potion en autorun

Wat Spelen we dit weekend? – 27 en 28 januari