in

De Nintendo Switch-games van 2018 – Genoeg te spelen dit jaar


Het is iets meer dan een jaar geleden sinds de onthulling van de eerste Switch-games. Grote namen als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Mario Odyssey overtuigde gamers om de nieuwe console in huis te halen, waarna er nog vele aankondigingen volgde. In 2018 is het vooruitzicht iets minder spectaculair, maar dat betekent niet dat er dit jaar niets de spelen valt op het platform.

Hieronder staan de games waar wij het meest naar uitkijken om te spelen op de Nintendo Switch. Het gaat hierbij om alles wat bevestigd is voor 2018, dus titels als Metroid Prime 4 zijn niet meegenomen.

Kirby Star Allies (16 maart)
Sinds Kirby Planet Robobot op de 3DS was de held met de onverzadigbare eetlust enkel te zien in spin-off games. Fans van de hoofddelen waren daarom blij met de aankondiging van Kirby Star Allies, het eerste avontuur van de roze blob op de Nintendo Switch. Ditmaal draait de game vooral om het verzamelen van metgezellen door vijanden te betoveren met harten, of door levels coöperatief te doorlopen. Maximaal vier spelers mogen samenwerken om het fleurige Dreamland voor de zoveelste keer te redden van het kwaad.

Een interessante twist aan de opzuigmechaniek van Kirby is de nieuwe mogelijkheid om vaardigheden te combineren om sterkere vijanden te verslaan en puzzels op te lossen. Zo kun je met z’n tweeën ijspegels afvuren door een ijsstraal op een waterstraal af te schieten en met de juiste vaardigheden kun je vrienden als een kanonskogel door het level gooien. Gezien de verscheidenheid aan elementaire wapens en vaardigheden uit de Kirby-franchise zijn we erg benieuwd naar met welke speeltjes Nintendo gaat komen.

Wolfenstein 2: The New Colossus (2018)
Bethesda’s ondersteuning van de Switch is op z’n minst prijzenswaardig te noemen, al helemaal als je de aankomende port van Wolfenstein 2: The New Colossus meetelt. De game is de eerste overzetting van een recente blockbuster naar het platform, dus wordt het interessant om te zien hoe de console zich staande houdt. Afgaande op de versie van Doom uit 2017 draait Wolfenstein 2 in 30 frames per seconde met een lagere resolutie dan Sony’s en Microsofts consoles. Die game is prima speelbaar op de Switch, dus we kunnen het ons niet voorstellen dat nazi’s overhoopschieten minder fijn aanvoelt op het kleine scherm.

Over schieten gesproken, dat is hetgeen waarin Wolfenstein 2 absoluut uitblinkt. Wie de game heeft gemist kan een spektakel verwachten dat zijn weerga niet kent, met een verrassend goed verhaal voor een first-person shooter. De personages die B.J. Blaszkowitz ontmoet op zijn missie om Amerika te bevrijden van de nazi’s zorgen regelmatig voor een glimlach en de wereld waarin zij zich bevinden is angstaanjagend goed neergezet. Mocht je dus nog een keiharde shooter zoeken voor onderweg, hou Wolfenstein 2 voor de Switch dan zeker in de gaten.

Fire Emblem (2018)
Metroid Prime 4 staat bekend om de aankondiging via enkel het logo, maar vergeet niet dat Fire Emblem op dezelfde wijze werd aangekondigd voor de Switch. Sindsdien is het erg stil gebleven rondom de game, dus weten we vrijwel niets over de eerste console-Fire Emblem sinds 2008. Hier en daar zijn er geruchten dat de game een gotisch uiterlijk krijgt en dat vampiers de nieuwe facties vormen in het verhaal, maar op daadwerkelijke informatie zullen we waarschijnlijk nog even moeten wachten. Mocht de game zoals beloofd in 2018 uitkomen, dan zijn we dit jaar hopelijk weer een sterke strategiegame rijker.

Mario Tennis Aces (lente 2018)
Het is misschien niet de game waar we op hadden gehoopt tijdens de Direct Mini van januari, maar een goede Mario Tennis voor de Switch kan zeker geen kwaad. Aces belooft een draai te geven aan de inmiddels bekende gameplay zodat spelers ‘worden uitgedaagd om de positie van hun tegenstander te bepalen en te besluiten welke slag hen een voordeel geeft.’ Hoe en of tennissen écht complexer wordt blijft nog maar de vraag, maar het zou een welkome verandering zijn voor de inmiddels achttien jaar oude serie. Niet dat de game niets kan leren van de oudere delen, want Mario Tennis Aces bevat eindelijk weer een verhaalmodus. Dat zagen we voor het laatst bij Power Tour op de Game Boy Advance. Spelers krijgen in de verhaalmodus verschillende missies en eindbazen voorgeschoteld, waar we in de trailer al een voorproefje van kregen.

Dark Souls: Remastered (25 maart)
Het was al meerdere malen gelekt, maar liefhebbers van Dark Souls kregen dit jaar eindelijk de bevestiging dat er een Switch-versie in de maak is. Helaas draait de game niet in 60 frames per seconde, zoals de PlayStation 4- en Xbox One-versies, maar Dark Souls: Remastered komt wel met een hoop extra’s. Zo krijg je de Artorias of the Abyss-dlc, ondersteunt de game voor het eerst tot maximaal zes spelers in de multiplayer-modus en wordt er gebruikgemaakt van dedicated servers. Multiplayer-mogelijkheden daargelaten is het überhaupt een fantastisch gegeven dat Dark Souls binnenkort speelbaar wordt op een handheld. De serie is uitstekend geschikt om onderweg een paar pogingen te doen om heelhuids het volgende kampvuur te bereiken, dit keer zónder gestotter in Blighttown.

Yoshi (2018)
Net als Yoshi’s Woolly World springt de nog ondertitel-loze Yoshi voor de Switch direct in het oog. De ontzettend schattige wereld van de game is ontworpen als een kijkdoos, waardoor alle objecten en beesten zijn gemaakt van alledaagse knutselspullen. Huizen zijn gemaakt van beplakt karton, obstakels van ijzeren blikken met poppenogen en waterlelies bestaan uit felgroen papier.
Dit heeft net als het voorgaande deel invloed op de gameplay, maar deze Yoshi gaat nog een klein stapje verder met het 2,5D-principe. Op elk moment kan de groene dino namelijk objecten naar de achtergrond van het level gooien, of de achtergrond zelf bezoeken via verborgen deuren. De eerste gameplay-beelden hinten net als Kirby Star Allies naar een extra grote focus op coöperatief platformen, waarbij je elkaar kunt helpen met puzzels oplossen, of de ander juist doorslikt en uitpoept als een ei.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze (4 mei)
De Wii U heeft het qua verkopen niet best gedaan, maar ontving wel een handvol fantastische games. Eén daarvan is Donkey Kong Country: Tropical Freeze, die in mei naar de Switch komt. In tegenstelling tot de andere platformers uit deze lijst biedt Tropical Freeze een serieuze uitdaging, met het daaropvolgende gevoel van voldoening als je een level uit weet te spelen. De game vraagt flink wat doorzettingsvermogen, vooral bij die ontzettend arrogante zeehond als eindbaas. Voor diegenen die de Wii U-versie hebben overgeslagen vanwege deze hoge moeilijkheidsgraad heeft Nintendo een Funky Kong-modus toegevoegd, waarin je als de funky aap voor een langere tijd door de lucht kunt zweven. Dit maakt Tropical Freeze extra aantrekkelijk om dit jaar te spelen op de Switch.

Travis Strikes Again: No More Heroes (2018)
No More Heroes en diens vervolg waren culthits op de Wii in 2007 en 2010. Bedenker Goichi Suda, beter bekend als Suda51, ging destijds los met het eigenwijze personage Travis Touchdown in een over de top hack ’n slashgame. Switch-versie Travis Strikes Again: No More Heroes lijkt voort te borduren op deze gekkigheid door hoger in te zetten op het spelen van minigames. In de vorige delen verdiende Travis zijn geld al door in een retrogame te stappen en bijvoorbeeld pannenkoeken te bakken, maar Travis Strikes Again bevat ditmaal echte indiegames. In de trailer zien we Travis al Hotline Miami spelen, en wie weet wat de samenwerking met Devolver Digital nog meer zal brengen. Verwacht overigens niet enkel minigames, want over het algemeen draait No More Heroes om zeer brute actie in een cartooneske wereld.

En verder?
Dit waren een aantal games die je dit jaar kunt spelen op de Nintendo Switch, maar in 2018 verschijnt er nog veel meer. Onder andere: Dragon Quest Builders (9 februari), Owlboy (13 februari), The , Fe (16 februari), Payday 2 (23 maart), Bayonetta 1+2 (16 maart), Pac-Man Championship Edition 2 Plus (22 februari), Scribblenauts Showdown (6 maart), Attack on Titan 2 (20 maart), Street Fighter 30 th Anniversary Edition (mei), Blazblue Cross Tag Battle (5 juni), Wargroove, Flipping Death, Hollow Knight, Valkyria Chronicles 4, Mega Man 11, Project Octopath Traveler, Dead Cells, Longest 5 Minutes, Bloodstained: Ritual of the Night en Runner 3. Naar welke games kijk jij uit?

Door: Jacco Peek

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Celeste (Switch) review – Hemelse platformer

EA Sports UFC 3 (PS4, XOne) review – Uitstekende kickboksgame