in

Op Verzoek – De meest verrassende plotwendingen in games


Videogames kunnen prachtige en ook fantastisch uitgewerkte verhalen hebben. Van emotionele achtbaanritten tot angstaanjagende horrorverhalen, het kan allemaal. Vaak heeft een goed verhaal een krachtige plotwending. Daarom schrijven wij deze week over vijf van de meest verrassende plottwists in games. Let op! Dit stuk bevat spoilers. De kopjes bevatten alleen de naam van het spel. Ook de eerste alinea gaat niet op het moment in. Wil je dat je specifieke spel niets verklapt wordt, lees dan gerust verder onder de volgende kop.

BioShock Infinite
De BioShock-serie staat bekend om de sterke verhalen. Voor dit stuk had de originele BioShock net zo goed besproken kunnen worden, maar omdat die al zoveel besproken is kozen wij voor Infinite. Zoals elke BioShock speelt deze game zich af in een verborgen stad waar technologie gigantische sprongen heeft gemaakt. Deze keer is het niet op de bodem van de oceaan maar juist hoog in de wolken. Booker DeWitt krijgt de opdracht een meisje, Elizabeth, daar vandaan te halen om zijn schulden te vereffenen. Al snel wordt hij herkend aan een teken op zijn hand en heeft de hele stad het op hem gemunt.

Het einde van het spel is een wirwar van onthullingen. Elizabeth, die door verschillende tijdlijnen en dimensies kan reizen, onthult aan Booker dat zij zijn dochter Anna is, en dat hij haar als baby had weggegeven aan twee wetenschappers in dienst van Zachary Comstock, de schurk van Infinite. Belangrijker is dat Booker en Comstock een en dezelfde persoon zijn, alleen komt Booker uit een andere tijdlijn. Hun hele geschiedenis stamt uit één beslissing van Booker: of hij zichzelf bleef of Comstock werd, en Elizabeth neemt hem mee naar dat moment om hem daar te vermoorden, zodat er nooit meer een Booker of Comstock kan zijn.

Call of Duty: Modern Warfare 2
Wie kent nou niet de intense multiplayergevechten op de maps Highrise en Terminal? Het eindeloos op en neer snipen, de immense frustratie na voor de zoveelste keer weer te zijn geraakt door een Predator-raket; allemaal onmiskenbaar Call of Duty: Modern Warfare 2. Maar ondanks dat de multiplayer van deze game de hoofdmoot is, is de campaign ook een speciale ervaring. Het verhaal draait om een oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland, en hoe de Russische ultranationalist Vladimir Makarov Amerika belaagt met terroristische aanslagen.

Jij speelt Joseph Allen en Soap en probeert samen met Task Force 141 Makarov tegen te houden. Je wordt door generaal Shephard van hot naar her gestuurd om hem te pakken te krijgen. Wanneer je bijna zijn schuilplaats denkt te weten, blijkt jouw bevelhebber samen te werken met Makarov. Hij verraadt Task Force 141 en vermoordt de leden Roach en Ghost. Na een eindeloze achtervolging weet Soap wraak te nemen: met belachelijke precisie smijt hij een mes in het oog van Shephard. Hieronder kun je nog eens lekker genieten van de gory scene.

Heavy Rain
In Heavy Rain ligt de nadruk op het narratief. Spelers besturen meerdere personages door elkaar die elk hun eigen rol hebben in en een eigen perspectief hebben op het verhaal. De personages hebben allemaal iets te maken met een moordenaar die kinderen kidnapt en ze verdrinkt. Na een emotionele zoektocht komt de speler er aan het einde achter wie de dader is. De vader van een ontvoerd kindje lijkt lange tijd de meest voor de hand liggende dader. Hij lijdt namelijk al een tijdje aan black-outs en die lijken samen te vallen met kidnappings. Op een gegeven moment verdenkt hij zelfs zichzelf.

De dader is echter de privédetective waarvan het leek dat hij alles op alles zette om de zaak op te lossen. In plaats daarvan blijkt juist dat hij alle bewijs aan het uitwissen was. Toen hij jong was verdronk zijn broertje en wilde zijn vader hem niet komen redden. De moorden die hij pleegt zijn voor hem dan ook tests om te zien of er vaders zijn die wél genoeg om hun kind geven om ze te redden. Dit is extra verrassend omdat hij één van de personages is die de speler bestuurt.


Red Dead Redemption

In Red Dead Redemption speel je het verhaal van John Marston. Een voormalige outlaw die afscheid van zijn bende nam toen die hem in de steek liet, nadat hij was neergeschoten tijdens een mislukte beroving. Sindsdien leeft hij vredig op een boerderij, totdat de overheid hem komt halen. Zijn vrouw en kind worden gegijzeld en John ‘krijgt de kans’ om zijn vrijheid en familie terug te winnen door zijn oude posse om te brengen.

Dat lukt John uiteindelijk. Hij krijgt zijn familie terug en keert terug naar zijn boerderij om een vredig leven te leiden. Maar niet veel later komt een leger aan soldaten en sheriffs naar John toe om hem uit te schakelen. Hij vecht hard en lang en krijgt het voor elkaar zijn familie in veiligheid te brengen. Alleen ziet hij voor zichzelf geen echte uitweg. Hij stapt zijn stal uit, schiet nog een keer zijn revolver leeg richting de tientallen soldaten, wetende dat het eigenlijk geen verschil meer maakt. Het peloton opent vuur en John valt naar de grond. Een tragisch einde voor een tragisch personage.

Star Wars: Knights of the Old Republic
Mass Effect is niet de eerste enorme sci-fi-game ontwikkeld door BioWare. Hiervoor bracht de studio het geweldige Star Wars: Knights of the Old Republic op de markt. Star Wars-liefhebbers konden voor de eerste een enorme Star Wars-spelwereld verkennen, en kregen een enorme keuzevrijheid. Gaan en staan waar je maar wil, met een personage wiens pad jij mag bepalen. Van een nobele Jedi tot meedogenloze Sith die zelfs The Emperor laat blozen, je kunt alles zijn. De keuze is aan jou.

Althans, dat denk je. Halverwege het verhaal kom je er achter dat jij de slechterik van het verhaal bent. Je lijdt namelijk aan geheugenverlies aan het begin van de game, maar langzaam maar zeker komen je herinneringen terug. Je blijkt Darth Revan te zijn, de meest gevreesde Sith van het sterrenstelsel. Dan is het aan jou om te zien wat je met die kennis doet. Afhankelijk van hoe je de game tot die tijd hebt gespeeld is de keuze waarschijnlijk al gemaakt. Eis je je rechtmatige plek als Sith Lord op, of toon je aan de wereld dat je bent veranderd en het tegen het kwaad opneemt? Die keuze is gelukkig wél aan jou.

[poll 941] Doe je ogen maar weer open en haal je hand voor je mond weg. De spoilers zijn geweest, de schrik is voorbij: dit waren vijf van de meest verrassende plotwendingen in videogames. Games als Horizon: Zero Dawn, Persona 5 en NieR: Automata, hadden ook in dit lijstje kunnen staan, maar deze zijn nog iets te nieuw. Ga die zelf maar spelen! Kun jij je nog dergelijke, verrassende wendingen herinneren? Laat het (met een disclaimer!) weten in de reacties![/poll]

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Kratos’ odyssee naar de dood – Een terugblik op God of War

Nieuwe Battle Royale-game aangekondigd door voormalige S.T.A.L.K.E.R.-ontwikkelaars