in

Assassin’s Creed Origins: The Hidden Ones dlc review – Verder met Bayek


Ubisoft zette met Assassin’s Creed Origins afgelopen najaar eindelijk weer eens een écht goede Assassin’s Creed neer. Smaakte dat nou naar meer, dan hebben we goed nieuws. De eerste grote dlc The Hidden Ones biedt namelijk precies dat.

Voor The Hidden Ones gaat de tijd vier jaar vooruit en verplaatst het toneel zich naar de Sinaï-woestijn, het deel van Egypte dat aan de oostkant van de Rode Zee ligt. De lokale dependance van de Hidden Ones heeft een beetje moeite met de Romeinse bezetter, die steeds meer graftombes zonder enig respect leegrooft en het volk onderdrukt. Tijd dus voor de grote baas Bayek om even orde op zaken te stellen en veel Romeins bloed te laten vloeien.

Origins in het kort
Qua structuur is The Hidden Ones daardoor een soort beknopte versie van de hoofdgame. In plaats van een hele waslijst aan doelwitten vermoorden, reken je nu maar af met een handjevol neket iadets alvorens je de lokale Romeinse generaal naar de Duat stuurt. Ook zijn er weer zijmissies te vinden die vaak op een of andere manier inhaken op de gebeurtenissen in de regio, waardoor al je activiteiten heel samenhangend aanvoelen.

Zelfs de omgeving is een soort Egypte-in-het-klein, met groene oases waar kraanvogels en nijlpaarden samenleven, maar ook droge vlaktes en onherbergzame rotsformaties. Er zijn ook weer forten waar je een paar schatten kan plunderen en waar wat Captains wachten op een Hidden Blade tussen hun ribben. De steden ademen daarentegen een iets andere sfeer, doordat ze publiekelijk worden leeggetrokken door de Romeinse bezetter.

De omgeving en missies zijn daardoor goed op elkaar afgestemd. Door de kleinere schaal volgen de hoogtepunten zich daarbij wat sneller op. De omgeving wisselt sneller tussen groen en dor, en je bent relatief vaak bezig met een échte Assassination-missie, missies die door de vrije keuze in aanpak en de spanning toch altijd het hoogtepunt van de game vormen. Een echt wow-moment ontbreekt echter. Een equivalent van het moment dat je voor het eerst de piramides van Gizeh ziet opdoemen boven de zandduinen, of Cyrene binnenrijdt en je vergaapt aan de Romeinse invloeden, heeft The Hidden Ones simpelweg niet.

Wel heeft The Hidden Ones helaas nog een paar van die typische Assassin’s Creedjes. Ook wat dat betreft zet het dus de lijn van Origins trouw voort. Met name klimmen in het rotsachtige Sinaïgebergte is soms iets uitdagender dan zou moeten, omdat Bayek niet altijd doet wat je van hem vraagt. Vastzitten of juist vallen, met alle gevolgen van dien; we zijn het haast gewend. Van vastlopers hebben we inmiddels geen last meer (ten tijde van de recensie van de hoofdgame nog wel), dus dat lijkt Ubisoft inmiddels verholpen te hebben.

Voortzetting van Bayek’s verhaal
The Hidden Ones biedt dus vooral meer van hetzelfde. Dat is niet erg, want Assassin’s Creed Origins zit gewoon heel goed in elkaar en we kunnen ons best voorstellen dat spelers die inmiddels alle uithoeken van Egypte hebben gezien, smachten naar iets nieuws. Die groep mensen wordt op zijn wenken bedient. Sterker nog, de moeilijkheid van de missies verraadt dat The Hidden Ones echt bedoeld is voor die groep mensen, want als je alleen maar het verhaal van de originele game hebt doorlopen, is er letterlijk geen beginnen aan The Hidden Ones. Al in de eerste missie moet je vijanden verslaan van boven level 40, waardoor je volgens de wetten van Origins minstens level 35 moet zijn om überhaupt een (kleine) kans te maken. Gezien de oplopende moeilijkheidsgraad moet je in de praktijk eigenlijk al zelfs level 38 tot 40 zijn voordat je de overtocht naar de Sinaï maakt.

Fans worden bovendien niet alleen qua activiteiten op hun wenken bediend, ook het verhaal mag er best wezen. Verwacht geen hoogstaande proza – dat is Origins zelf ook niet – maar Ubisoft weet op een mooie wijze vervolg te geven aan Bayeks verhaal, hoe The Hidden Ones als Creed tegen de eerste kinderziektes aanlopen en welke ethische regels zij hanteren. The Hidden Ones mag dan misschien iets te braaf binnen de lijntjes kleuren, het biedt ook genoeg om te bekoren én om ervoor te zorgen dat we erg benieuwd zijn naar de voortzetting van Bayeks verhaal in de volgende dlc: The Curse of the Pharaohs.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF Update: Karate Kat en Firstname Lastname

Epic reageert op ophef over matchmaking-systeem Fortnite