in

Onaangekondigde grote Nintendo Switch-games in 2018


2017 was een weergaloos jaar voor Nintendo. De hybride Switch lanceerde met een van de beste games van deze generatie, waarna er een constante stroom aan kwaliteitstitels volgde. Vergeleken met vorig jaar ziet de line-up er nu nog wat minder spectaculair uit, maar met de juiste aanpak van Nintendo wordt 2018 minstens zo goed.

Recent zetten we uiteen wat er tot nu toe bevestigd is voor de Switch. De games variëren van ports als Bayonetta (2) en Donkey Kong Country: Tropical Freeze, tot Yoshi, Kirby: Star Allies en Fire Emblem uit Nintendo’s eigen keuken. Sinds de afgelopen E3 weten we echter dat er nog veel meer in de pijpleiding zit en in dit artikel speculeren we wat er dit jaar eventueel nog kan verschijnen.

Dé port
Het is uiteraard belangrijk om geen onrealistische verwachtingen te creëren. Sommige games bevinden zich nog in een vroeg ontwikkelstadium en hoogstwaarschijnlijk wil Nintendo voorkomen dat titels het ontwikkeltraject van Breath of the Wild achterna gaan. De eerste game waarvan we de kans redelijk achten dat deze in 2018 verschijnt is Super Smash Bros., al gaat het wellicht om een port van de Wii U-versie. Maker Masashiro Sakurai zegt dat hij nu écht klaar is met de serie, maar er blijft immers altijd ruimte voor een andere studio om de game over te zetten.

Op een nieuwe console wil je uiteraard vooral verse games, maar Super Smash Bros. voor Wii U is een dusdanig compleet pakket dat een Switch-versie het meer dan waard zou zijn. Met 58 personages en 55 verschillende arena’s biedt de game een waanzinnige hoeveelheid content, zeker voor de vele gamers die geen Wii U in huis hebben. Een overzetting van de 3DS-levels, de toevoeging van een verhaalmodus en een aantal nieuwe vechters, zoals de nieuwe versie van Link of Shovel Knight, zal zelfs doorgewinterde Smash-spelers overhalen om de game nogmaals aan te schaffen.

Online en klassiekers
Ook als we kijken naar de betaalde online dienst die in september moet lanceren, is Super Smash Bros. een zeer geschikte najaarsgame. In september zijn Mario Kart 8 Deluxe en Splatoon 2 al zo’n anderhalf jaar oud, dus kan Nintendo wel een nieuwe multiplayergame gebruiken als argument voor de betaalde service. Recent gaf president Kimishima aan bepaalde ‘producten’ te gaan bieden om de dienst aantrekkelijk te maken voor gamers. Mogelijk doelt hij hiermee op een grote online game als Super Smash Bros., die ook een gigantische eSports-community heeft. Aan de andere kant zou de altijd geheimzinnige Kimishima ook kunnen hinten naar de evolutie van de Virtual Console in de vorm van Nintendo Switch Online.

Dit jaar zullen spelers namelijk niet alleen betalen om online te kunnen gamen, maar ook om maandelijks toegang te krijgen tot klassieke games. Zoals het er nu naar uitziet krijgen gebruikers iedere maand een aantal retrogames, met extra’s als een toegevoegde multiplayermodus en natuurlijk de mogelijkheid om ze overal mee naartoe te nemen. In deze context heeft Nintendo met een grote hoeveelheid aan klassiekers potentieel goud in handen. Maandelijkse releases van populaire GameCube-games zoals Metroid Prime en Luigi’s Mansion zouden een ijzersterk argument zijn om de Switch in huis te halen, of om een abonnement af te sluiten. Op den duur kan het concept ook een vergelijkbare vorm als PlayStation Plus of Games With Gold aannemen door een selectie van de alsmaar groeiende lijst aan games ‘gratis’ weg te geven.

De joker
Een andere titel die wellicht nog dit jaar verschijnt is de nieuwe Pokémon-game, aangezien deze staat gepland voor ‘2018 of later’ op de website van Nintendo. Zelf achten we de kans dat de rpg volgend jaar verschijnt aanzienlijk groter, maar de ontwikkeling van de game is misschien verder gevorderd dan gedacht. Laatst dook er namelijk een vacature op via de website van The Pokémon Company waarin wordt gezocht naar Spaanse vertalers. Gewoonlijk gebeurt de lokalisering van Pokémon-titels gelijktijdig met andere Europese talen en bovendien relatief laat in het ontwikkelproces. Het vertalen van Sun en Moon begon bijvoorbeeld in januari 2016, waarna de games in november uitkwamen.

Het feit dat er nog geen grote game staat voor aankomende feestdagen maakt het iets waarschijnlijker dat Nintendo de serie inzet als joker. Elke nieuwe Pokémon-titel verkoopt als warme broodjes en haalt van oudsher miljoenen gamers over een handheld te kopen. Aan de andere kant is Game Freak Nintendo niets verplicht vanwege de ingewikkelde verdeling van de rechten van de franchise. Game Freak is geen eerste partij van de uitgever, dus heeft de studio flink wat inspraak over wanneer de game wordt uitgebracht. Een halfbakken Pokémon zou behoorlijke imagoschade opleveren voor alle partijen, dus geef de ontwikkelaar vooral de tijd om een goede nieuwe game af te leveren.

Vermiste series
Van de andere grote Nintendo-series blijft het afwachten wat er tijdens E3 2018 uit de hoge hoed wordt getoverd. Bayonetta 1 en 2 zijn pas nog uitgebracht, dus het langverwachte derde deel zou eind dit jaar een aangename verrassing zijn. Metroid Prime 4 is veel minder waarschijnlijk, aangezien de game volgens de geruchten nog niet in handen is van hoofdontwikkelaar Bandai Namco Japan, omdat de Singapore-locatie er nog aan werkt. We verwachten eerder een port van het uitstekende Metroid: Samus Returns, dat vorig jaar uitkwam voor de 3DS.

Dan zijn er simpelweg nog series waar we lang niets van hebben gehoord. Het wordt bijvoorbeeld weer eens tijd voor een nieuwe Animal Crossing, waar overigens al naar werd gehint toen werd gesproken over Animal Crossing Pocket Camp, en hetzelfde geldt voor Pikmin 4. Retro Studios werkt aan de overzetting van Tropical Freeze, maar niet aan Metroid Prime 4, dus wie weet komen ze dit jaar met een nieuw project als najaarsklapper. Een gloednieuwe Donkey Kong is echter onwaarschijnlijk, aangezien 2018 al bomvol zit met platformers.

Derde partijen
Tot slot is er de alsmaar toenemende ondersteuning van derde partijen. Een game waar veel gamers stiekem op wachten is Grand Theft Auto 5, zeker nadat Rockstar een hengeltje heeft uitgegooid met de remaster van L.A. Noire. Het is absoluut mogelijk om op z’n minst de PlayStation 3- en Xbox 360-versie van de game draaiende te krijgen, en het zou er nog prima uitzien ook. Met Red Dead Redemption 2 op de andere consoles en het mateloos populaire GTA 5 op de Switch kan Rockstar het najaar domineren én Nintendo een warme kerst bezorgen.

2018 wordt wellicht ook het jaar dat de jaarlijkse series hoger inzetten op hun Switch-versies. Fifa 18 is bijvoorbeeld slechts een gestripte versie van de uitgebreide voetbalgame en NBA 2K18 had technisch beter gekund. Met wat extra liefde en budget slaan de games hopelijk aan bij de mainstream gamer, die elk jaar Fifa en Call of Duty koopt. Over Call of Duty gesproken: recente geruchten claimen dat Call of Duty: Black Ops 4 dit jaar het eerste Switch-deel van de serie wordt. Of de snelle multiplayershooter gaat werken met de kleinere Joy-Con-controllers blijft twijfelachtig, maar uiteindelijk kan een poging tot succes weinig kwaad.

Koffiedik kijken
Uiteindelijk blijft het koffiedik kijken welke Switch-games er nog in 2018 verschijnen, maar dat maakt speculeren rondom Nintendo juist zo machtig interessant. Iedere maand kan er uit het niets een Nintendo Direct worden aangekondigd die de line-up verder uitbreidt, laat staan wat het bedrijf in petto heeft voor E3 2018. Welke games acht jij waarschijnlijk voor 2018? Laat het weten in de reacties!

Door Jacco Peek.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Aanradar- Guillermo del Toro’s Trollhunters en Bring You Home

Patch in Kingdom Come heeft waarschijnlijk ‘save- en exit-functie’