in

Xbox Game Pass: wat is het en waarom moet je er wel/niet aan beginnen


Xbox Game Pass

‘Speel nieuwe exclusieve Xbox One-games en meer dan honderd andere geweldige games,’ dat staat pontificaal op de website van Xbox Game Pass. De belofte is duidelijk. Voor 9,99 euro per maand kun je van de dienst gebruikmaken. Opzeggen kan op elk gewenst moment. Elke maand worden er nieuwe titels toegevoegd en er is dus eigenlijk altijd wel iets ‘nieuws’ te spelen. Bovendien pakt Microsoft het niet helemaal hetzelfde aan als de rest.

Xbox Game Pass is iets goedkoper dan de concurrentie. Je downloadt de spellen en daarmee heb je dezelfde performance als je zou hebben wanneer je de game koopt. Het betekent ook dat je de games ook offline kunt spelen, een constante verbinding met het internet is niet nodig. Tenminste, net als bij muziekstreamingdienst Spotify moet je minimaal eenmaal per dertig dagen online zijn om je verbinding actief te houden.

Mass Effect 3

Het aanbod bestond voornamelijk uit Xbox 360-titels, waaronder Injustice, BioShock en Mass Effect. Het lijkt echter steeds meer naar de modernere games te gaan, met bijvoorbeeld Gears of War 4, Halo 5 en Layers of Fear. De meerwaarde lijkt hem echter vooral te zitten in het toevoegen van gloednieuwe games op de dag van release. Sea of Thieves en State of Decay 2 worden bijvoorbeeld vers van de pers afgeleverd op het platform.

Sea of Thieves is een game die de volle zestig euro kost en dat geldt ook voor State of Decay 2. Tweemaal het volle bedrag betalen staat gelijk aan een jaar lang Xbox Game Pass, wat het dus heel aantrekkelijk maakt om deze abonnementsvorm af te sluiten. Je hebt bovendien geen Xbox Live Gold nodig, waardoor de drempel enorm laag is. Het enige wat je nodig hebt is een Xbox One, maandelijks tien euro op je rekening en een Paypal-account of creditcard.

State of Decay 2

Er zitten natuurlijk wat haken en ogen aan dit systeem. Het is bijvoorbeeld niet te gebruiken op een ander platform dan Xbox One. Daarnaast blijven de games ook niet voor altijd in de catalogus staan, wat wel het geval is bij EA Access, en zodra een game uit de catalogus wordt gehaald, is hij niet meer speelbaar op je console. Daar zit dus een groot verschil met EA Access, waarin dat niet het geval is. Je houdt wel je Achievements. Technisch gezien kan een spel slechts één maand beschikbaar zijn, aangezien die aan het einde van de maand weer verwijderd kan zijn, maar in de praktijk blijven ze langer beschikbaar. Het werkt bijvoorbeeld als het huren van een film in iTunes: je koopt het gebruik af voor een x aantal dagen en het bestand is na die tijd niet meer afspeelbaar. Het bestand blijft wel op je Xbox One staan, dus controleer af en toe je bibliotheek op onspeelbare games die onnodig ruimte innemen.

Toch zijn deze negatieve punten aan het systeem geen onaangename verrassing: het zijn allemaal punten waarover Microsoft je van tevoren informeert en die in feite niet vreemd zijn. Het is logisch dat de bibliotheek niet blijft uitbreiden, maar relevant wordt gehouden. Vind je een game tof en wil je hem niet kwijt, dan kun je deze met een korting van twintig procent kopen in de Xbox Store, wat nog een voordeel is aan het abonnement. Je kunt de dienst twee weken gratis uitproberen, zodat je niet meteen tien euro kwijt bent om te testen of het iets voor je zou kunnen zijn.

Xbox Store

Probeer het dus gewoon eens voor die twee weken. Het is kosteloos en zeker als je net een paar dagen vrij bent, dan kun je goed kijken of het echt je ding is. Je kunt ook op de website van Xbox Game Pass alvast zien welke games er momenteel in de catalogus staan, want met zoveel games tot je beschikking, heb je kans op keuzestress.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Update: Starters voor achtste Pokémon-generatie zijn nep

Update: Seizoen 3 van Fortnite: Battle Royale online + alle details