in

Gamen heeft ook voordelen


Gamen heeft nu niet echt bepaald een goede naam. Vaak wordt het geassocieerd met lui, niet sociaal en vierkante oogjes. Daarnaast zijn zombiegedrag en overgewicht ook twee dingen die vaak in één adem worden genoemd met gamen. Maar heeft het dan echt alleen maar nadelen? Volgens onderzoekers niet. Gezond eten, leven en sporten hebben hun intrede gedaan in de sportwereld. Gamen is echt niet langer slechts voor nerds die zich de hele dag opsluiten in hun slaapkamer. Zelfs topsporters die gezond eten en leven gamen. Er zijn nu zelfs spellen die slecht gedrag proberen te beïnvloeden, om bijvoorbeeld af te rekenen met overgewicht of een angst de baas te worden.

Games die je laten bewegen
Mensen associëren gamen met plezier en dat maakt games dus bij uitstek geschikt om een gedragsverandering te verkrijgen. Een gewoonte leer je op een leuke manier te ontwikkelen en het verslavende aspect van gamen kun je dus ook op een positieve manier gebruiken. Bij het spel HelloYoop bijvoorbeeld, moet je een huisdier in leven houden, maar dat lukt alleen als je genoeg met hem wandelt en hem gezond voedsel geeft. Dat betekent dat je dus heel wat meters zult moeten maken, wil je dat Bello het overleeft. Het spel werd eerst ontwikkeld voor kinderen met overgewicht, maar steeds meer jonge kinderen zijn er gek op.

Gamen bij een psychische stoornis
Een speciale afdeling op de Radboud Universiteit in Nijmegen doet onderzoek naar het inzetten van games voor kinderen met psychische problemen. Zo maken ze games voor kinderen die lijden aan een depressie of angststoornis. En er zijn zelfs zorginstellingen met speciale ruimtes waarin cliënten door middel van virtual reality games worden geholpen. Het is niet zo dat die games een therapeut gaan vervangen, maar ze kunnen wel een belangrijk onderdeel worden van de behandeling.
Zo bestaat bijvoorbeeld het spel DEEP: je krijgt een speciale buikband om die je ademhaling meet en door te ademen beweeg je je voort in een onderwaterwereld. Angstige kinderen leren hier beter van te ademen en ze worden er dus rustig van. De komende jaren zal het spel getest worden om vervolgens op de markt te komen.

Bewegen dankzij apps
En tegenwoordig kun je jezelf ook nog virtueel een gezondere levensstijl aanmeten. Het Erasmus MC ontwikkelde zogenaamde Health-technieken. Deelnemers communiceerden met elkaar in een virtuele wereld en speelden een spel. Een bewegingsmeter registreert hun activiteiten en kent punten toe. Wie meer beweegt, krijgt meer punten en die punten zijn te gebruiken in het spel. De deelnemers waren dan wel volwassen, ze waren toch heel erg fanatiek en spoorden elkaar flink aan. Volgens de onderzoekers werden ze steeds fanatieker en gingen ze zelfs door toen het spel al klaar was. Zelfs twaalf maanden later waren ze nog aan het spelen.Computers kunnen het nooit helemaal over gaan nemen, want volgens onderzoekers heeft een digitaal programma het beste effect als er ook reallife contact is met een professionele begeleider.

De voordelen van schietspellen En dat is nog niet alles. Schietspellen worden dan misschien vaak als zorgelijk gezien, maar veel mensen vergeten dat ze veelal in teams worden gespeeld. Je leert in teamverband te spelen en sluit sneller vriendschappen. Daarnaast leer je beter te communiceren en samen te werken. Ook verbeteren schietspellen de oog-handcoördinatie, het reactievermogen en het strategisch inzicht. Maar het moet natuurlijk niet uit de hand lopen. Zorgcollectief UnitedConsumers volgt trends en een innovatieve onderzoeken naar video games ter preventie en behandeling van angst en depressie bij kinderen en adolescenten.

Serious gaming inzetten bij het voorkomen en behandelen van angst en depressie onder jongeren, het werkt wel degelijk. Zorgcollectief UnitedConsumers volgt trends en een innovatieve onderzoeken naar video games ter preventie en behandeling van angst en depressie bij kinderen en adolescenten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tien obscure sporten waar je toffe games van kan maken

Alfred de Grote ten strijde in Total War: Thrones of Britannia – Trailer