Middenin het fictieve conflict tussen de Assassins en de Templars is het soms makkelijk om te vergeten hoe diep onze échte geschiedenis verankerd zit in Assassin’s Creed. De serie heeft altijd al getracht de historie gedeeltelijk correct weer te geven en schurkt zelfs dicht tegen veel historische gebeurtenissen aan. Zoveel aandacht voor historie mág niet onopgemerkt voorbij gaan, moeten ze bij Ubisoft gedacht hebben, waardoor we nu kunnen genieten van Assassin’s Creed Origins Discovery Tour, een uitbreiding voor Origins.

Discovery Tour is puur educatief. Er wordt niet gevochten of gemoord. Er zijn geen missies, geen verhaal, geen voortgang. Discovery Tour is dan ook niet echt een game, maar een soort virtueel openluchtmuseum. Je kunt het Oude Egypte vrij en veilig verkennen, zonder je druk te maken over leeuwen, bandieten of humeurige Romeinen. Ongestoord kun je door de woestijn sjokken, je vergapen aan steden als Alexandrië en Cyrene of de piramides nader bestuderen, maar leuker is om een van de vele Tours te volgen. Dit zijn als het ware museumrondleidingen, maar dan in de virtuele wereld van Assassin’s Creed Origins.
Bekijk de geschiedenis van dichtbij
Zo kruip je door de gangen van de Piramide van Khufu terwijl op verschillende punten in de rondleiding iets wordt uitgelegd, precies zoals dat gaat bij een audiotour in een echt museum. Deze gids vertelt je over de functie van bepaalde gangen, of verantwoordt wat voor keuzes het team heeft gemaakt bij de ontwikkeling van Assassin’s Creed. De piramiden waren tenslotte ten tijde van Assassin’s Creed Origins ook al zo’n 2500 jaar oud, dus het is niet helemaal zeker hoe ze er destijds uit hebben gezien. Ook is er natuurlijk aandacht voor de samenwerking met Jean-Pierre Houdin, waardoor er in Assassin’s Creed Origins schatkamers te vinden zijn die in de werkelijkheid pas ná release van de game ontdekt werden. Met een andere tour wandel je door de graanvelden langs de Nijl waar boeren aan het werk zijn, terwijl je leert hoe zij graan oogsten, of wordt uitgelegd welke huisdieren werden gehouden in het Oude Egypte. Zo zijn er tientallen tours te volgen over onder meer de piramides, de Romeinen, Alexandrië en het dagelijks leven in het Oude Egypte.

Deze tours zijn leuk en interessant (vooropgesteld dat je een beetje interesse hebt in geschiedenis natuurlijk) en zouden niet misstaan in een museum. Het leuke is echter dat je nu niet rondloopt in een museum, maar in een gedetailleerde virtuele wereld. Dus wanneer je een tour volgt rondom de Sfinx en het gaat over de afmetingen, schakel je zonder moeite even over naar het letterlijke vogelperspectief van je roofvogel Senu om de schaal van het beeld beter in je op te nemen. Of als een theorie over de afgebroken neus wordt aangehaald, beklim je gewoon het beeld om dat van dichterbij te bekijken. Dat moet je in het echt natuurlijk niet proberen!
Assassin’s Creed Origins Discovery Tour is daarmee echt een leerzaam stukje software, maar geen suf Squla-lespakket. Het benut de mogelijkheden van een hoogwaardige, commercieel ontwikkelde game en heeft vooral heel veel baat bij die prachtige spelwereld die ook bij het spelen van Origins al zo nadrukkelijk en positief opviel. Leren over de oudheid was zelden zo toegankelijk en speels.

Niet voor in de klas
Toch zien we nog niet massaal klassen Assassin’s Creed aanzetten tijdens de geschiedenisles. In tegenstelling tot de hoofdgame is de Discovery Tour bijvoorbeeld niet te spelen met Nederlandse ondertiteling en schermteksten. Normaal gesproken hechten we niet zoveel waarde aan onze moederstaal bij games, maar zeker met onderwerpen als de ingewikkelde verhouding tussen de Ptolemy-dynastie en Alexander de Grote, of oude landbouwtechnieken, en met het oog op educatie, vormt taal in dit geval een barrière.
Bovendien duurt elke tour een paar minuten en is het wel de bedoeling dat je zelf speelt, zodat je immers ook zelf er voor kunt kiezen om een gebouw te beklimmen of met bijvoorbeeld de Photo Modus bepaalde details nader te inspecteren. De Discovery Tour is daarmee in de praktijk iets dat je liever in je eentje speelt en waar je ook echt de tijd voor wilt nemen. Dat is een extra drempel om Discovery Tour bijvoorbeeld klassikaal in te zetten. Hoewel de Discovery Tour op pc los te koop is, zodat je niet de volledige game hoeft aan te schaffen, is het niet waarschijnlijk dat er meerdere gamewaardige pc’s in een klaslokaal paraat staan.

Ben je echter gefascineerd door geschiedenis – en veel spelers van Assassin’s Creed zijn dat nou eenmaal – dan is de Discovery Tour echt een heel interessante andere kijk op diezelfde spelwereld waar je waarschijnlijk al tientalen uren hebt doorgebracht. In eerdere games in de serie zat natuurlijk al een hoop leerzame achtergrondinformatie verstopt in de database, maar door die info te verpakken als rondleidingen wordt het net wat leuker om meer te leren over het Oude Egypte. Bovendien legt de Discovery Tour bloot hoe bijzonder gedetailleerd en doordacht de spelwereld van Assassin’s Creed Origins in elkaar zit. De tours bestaan niet alleen uit Wikipedia-informatie, maar maken ook de link met de spelwereld en geven zo een hele interessante kijk achter de schermen. De Discovery Tour is dan ook een initiatief dat we omarmen en iets dat best meer uitgevers over mogen nemen.