in

Japanse games die we hier moeten hebben


Bijna anderhalf jaar sinds Japanners zich in Yakuza 6 vastbeten, maakt het spel eindelijk de oversteek naar het Westen. Het gaat de laatste tijd iets beter met de localisatie van Japanse titels, maar er zijn nog steeds een heleboel games die alleen Japanners hebben kunnen spelen. De volgende fantastische games uit het land van de rijzende zon mogen wat ons betreft snel naar het Westen komen!

The Snack World
The Snack World is een bijzondere franchise, want het is niet alleen een rpg van Level-5, het is ook een manga-, anime- en figurinereeks. Level-5-games zijn altijd heel Japans, maar zijn ook heel veelzijdig en daardoor zeer geliefd in het Westen. Denk aan Professor Layton, Dragon Quest, Inazuma Eleven en Ni No Kuni. De kans is groot dat ook The Snack World de oversteek maakt: de plannen zijn er in ieder geval, maar komen waarschijnlijk pas in het najaar tot uiting.

Wat The Snack World zo tof maakt is dat het traditionele fantasy is met een heel modern popcultuursausje. Verwacht dus bekende winkels (of liever gezegd: grappige aftreksels ervan) en moderne technologie in dit verhaal over Chup, een held die het opneemt tegen grote bedrijven en die ook nog eens zijn prinses Melora voor zich moet zien te winnen door opdrachten uit te voeren. Halverwege 2017 verscheen The Snack World: Trejarers in Japan op 3DS en we hopen dat die vlug onze kant op komt, zeker aangezien er ook al een Switch- en mobiele versie van in de maak zijn.

Valkyria Chronicles III
De rpg Valkyria Chronicles is bekend in het Westen, want vele games uit de reeks zijn ook hier verschenen. Er is er echter eentje overgeslagen die we alsnog graag zouden spelen: Valkyria Chronicles III. Het is op zich niet zo dat de game nu veel anders doet dan de games ervoor, maar het verhaal gaat weer verder! Zeker nu is aangekondigd dat het vierde deel naar Europa en Amerika komt, is het toch zeer fijn om niets te hebben gemist.

Het kan overigens zijn dat we de derde best kunnen missen, want het verhaal loopt parallel aan dat van de eerste game. Echter biedt Valkyria Chronicles III ook weer dat goede gevechtssysteem en het introduceert landkaarten van je strijdgebied, zodat je je basis kunt vinden, de locaties van gevechten en plekken waar belangrijke vertellingen zijn. We willen het ervaren, maar dat gebeurt vast niet meer voor dat vierde deel verschijnt.

Dragon Quest Monsters: Joker 3
Dragon Quest is ook een gamereeks die we kennen in het Westen, maar de Monsters-variant heeft het tot nu toe niet lekker gedaan, omdat die schijnbaar te veel lijkt op Pokémon. Toch zou het tof zijn als Joker 3 naar onze kant van de wereld komt, want het is een razend populaire game in Japan dankzij de mogelijkheid om monsters te berijden en de vele nieuwe werelden om te ontdekken, die juist omdat je ze op je monster kunt doorkruisen extra aantrekkelijk zijn om helemaal binnenstebuiten te keren. De game gooide hoge ogen bij de critici en het publiek, dus we zien hem graag onze kant op komen.

Rockman Strategy
Rockman klinkt als een soort Brütal Legend, maar het is een heel andere videogameheld: Mega Man. Die is natuurlijk bekend in het Westen, maar Rockman Strategy is dat niet. Het is ook niet wat je gewend bent van Mega Man: in plaats van een 2D-platformer is Strategy een turn-based game met uitstapjes naar Street Fighter-achtige vechtgameplay. Het is een interessante combinatie die Mega Man eens in een heel andere soort game plaatst. Zeker gezien de populariteit van het personage is het helemaal geen gek idee om deze spin-off eens buiten Japan uit te brengen.

Ace Attorney – Great Turnabout Trial: The Adventures of Ryūnosuke Naruhodō
Hij lijkt op Ace Attorney Dual Destinies qua uiterlijk, maar gebruikt onder andere het meerdere mensen tegelijk kunnen ondervragen zoals we hebben gezien in Professor Layton vs. Phoenix Wright. Ryunosuke is de hoofdrolspeler, die ervoor moet zorgen dat hij niet opdraait voor de moord op een universiteitsdirecteur. Al gauw wordt Sherlock Holmes geïntroduceerd, die constant verkeerde conclusies trekt die Ryunosuke moet goedmaken. De game is waarschijnlijk nog niet in het Westen uitgebracht omdat er racisme in zit, maar wellicht ook vanwege de kosten voor het verlengen van de copyrightlicentie van Sherlock Holmes.

Dynamic Slash
Op Wii verscheen in 2010 Dynamic Slash, een spel dat veel te weinig liefde heeft gekregen. Tenminste, in Japan was daar geen gebrek aan, maar hij verscheen alleen daar. Dynamic Slash is een van de gewelddadigere games voor Wii, waarin je met enorme wapens tegen gigantische hordes reuzen vecht . Het doet denken aan Thor, het is een groot bloedbad en het beeld wordt regelmatig gevuld met afgehakte ledematen. Het is ook op Noordse mythologie gebaseerd, dus er zit een interessante gedachte achter. Op zich is voor te stellen waarom deze game destijds niet naar Wii’s in het Westen kwam, want hier werd de console door roze Petz-achtige spellen gedomineerd, maar misschien is daar nu op Switch juist wel ruimte voor.

Metal Wolf Chaos
Op de originele Xbox verscheen ooit een spel waarin je een Amerikaanse president speelt die in een reusachtige robotpak zijn land verdedigt tegen zijn vicepresident, die de VS wil overnemen. Deze eveneens in mechapak gegoten verrader is een geduchte tegenstander, en pas na een lange strijd en zelfs een gevecht in de ruimte weet de president pas orde te herstellen.

From Software, de ontwikkelaar van Dark Souls, zit achter Metal Wolf Chaos, al is de game qua moeilijkheidsgraad iets beter behapbaar, ondanks de arcade-achtige speelstijl met een soort hordes slechteriken die allemaal tegelijk in beeld verschijnen. Toen de game verscheen was het klimaat er in Amerika niet naar om zo’n game uit te brengen over de president, maar inmiddels kunnen we stellen dat dat prima mogelijk en misschien zelfs heel toepasselijk is.

Pingu
Hij spreekt geen echte taal, maar ‘pinguish’. De serie met de tetterende kleipinguin was een wereldwijd succes en haalde het helemaal van Zwitserland naar Japan. Sterker nog, Japan besloot het niet alleen bij de stopmotionserie te houden, maar ook een computeranimatieserie te maken. Daarvan kwamen uiteindelijk game-spin-offs voor bijvoorbeeld Nintendo Game Boy. Het waren vooral spellen met minigameverzamelingen, waarin je bijvoorbeeld Pingu’s zusje Pinga van a naar b brengt, of waarin je vis vangt door een hengel omhoog en omlaag te bewegen. Het lijkt een gameserie die heel geschikt is voor 3DS, zeker omdat de onweerstaanbare Pingu nog steeds op televisie is.

Super Robot Wars V
Recentelijk verscheen op PlayStation 4 Super Robot Wars V, een tactische rpg waarin de mensheid op zoek gaat naar nieuwe planeten om te koloniseren, omdat er op aarde wordt gevochten tussen de Federatie en Zeon. Wanneer dat gevecht eenmaal is afgelopen, dan starten de nieuwe jaren, waarin de overige mensen als slaven worden behandeld en aarde in rap tempo naar de filistijnen wordt geholpen. Kortom, er is vanalles aan de hand en dat moet worden opgelost met Super Robot Wars, een soort Pacific Rim-achtige constructie waarin grote robots ver in de ruimte het gevecht aangaan vol explosies en Gundam-achtige taferelen. Het is erg Japans, maar kan best aanslaan in ons land, waar ook arcadekasten weer aan populariteit lijken te winnen.

Captain Rainbow
Dit artikel is niet compleet zonder Captain Rainbow. Deze vreemde snuiter ,die doet denken aan Captain Planet gemixt met Animal Crossing, draait om een voormalig tv-ster die weer beroemd wil zijn en allemaal goede daden moet verrichten om die status weer te verwerven. Het is een vreemde game met nog vreemdere humor, maar juist dat geeft een game als Katamari zijn charme, evenals de Wii-game Captain Rainbow. Rijp voor een Westers debuut dus.

Zijn er in Japan verschenen games die nooit Europa hebben gehaald en volgens jou alsnog relevant kunnen zijn? Vertel erover in de reacties!

Geschreven door: Laura Kempenaar

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

IG Q-n-A: Wat voor geschiedenisles heb jij van welke game gekregen?

Ontwikkelaar Fortnite wil identieke controls lay-out