In het laatste deel van ons drieluik bespreken we Microsoft’s Wireless Racing Wheel, waarmee je lekker kunt racen. Is hij beter dan het stuurtje dat Joytech deze zomer op de mark heeft gebracht?
Wat is het?
Ook hier geldt weer dat de naam al veel prijs geeft. We hebben te maken met een (grotendeels) draadloos racestuur en bijbehorende pedalen, dat beschikt over heerlijke force feedback. Hiermee kun je momenteel games als Project Gotham Racing 3, Test Drive Unlimited en Need for Speed: Carbon spelen en in de nabije toekomst is Forza 2 ook een belangrijke titel.
Wat kun je er mee?
In principe heb ik die vraag hierboven al beantwoord, maar voor de duidelijkheid kun je er dus mee racen. De bovengenoemde games met een racestuur spelen zorgt er voor dat de ervaring intensiever wordt. Vooral als je de force feedback aanzet, voel je in Project Gotham Racing elke chicane die je afsnijdt lekker doortrillen. In de andere twee games heb ik diezelfde force feedback niet kunnen testen. In Test Drive werkt het namelijk nog niet en Need for Speed had ik op kantoor getest, maar toen had ik mijn stroomkabel niet bij me.
Die kabel heb je nodig om de force feedback aan te zetten. Daarmee is de term Wireless Racing Wheel dan ook een beetje misleidend. Oké, er gaan geen draden van het stuur naar de Xbox 360, maar als je er honderd procent van wilt genieten, moet je toch echt in de buurt van een stopcontact zitten. Gelukkig had ik in mijn huiskamer een vrij stopcontact, maar als je dat niet hebt is het dus bijna een must om een extra stekkerbak te kopen.
Als we het dan gaan hebben over het stuurtje zelf, dan kun je niet anders dan te concluderen dat we hier met een kwaliteitsproduct hebben te maken. Hij is iets zwaarder dan het stuurtje van Joytech en voelt een stuk minder plastic aan. Ook heb ik het gevoel dat hij wat nauwkeuriger is, doordat de zogenoemde ‘death-zone’ een stuk kleiner is. Met de death-zone doelen we op het gebied waarbij je stuurtje naar links of rechts kan sturen zonder dat de auto in het spel er op reageert. Des te gekker is het dan ook dat de pedalen een stuk minder accuraat werken. Ze doen hun ding, maar je merkt bijna geen verschil tussen tachtig procent en honderd procent gas geven, terwijl dat een van de sterke dingen van een stuurtje moet zijn.
Het is verstandig om het stuurtje op een klein tafeltje vast te zetten met de bijgeleverde klem. Op je schoot wilt het stuurtje in het heetst van de strijd nog eens verschuiven, wat tot een vervelende crash kan leiden. Een simpel Ikea tafeltje van tien euro is al genoeg om meer controle te krijgen. Bovendien is het stuur zeer gebruiksvriendelijk in het vast- en losklemmen, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Kopen of laten liggen?
Net als de Xbox Live Vision Camera heeft de Wirelesse Steering Wheel te maken met te weinig games waarmee hij goed werkt. Momenteel is het eigenlijk alleen Project Gotham Racing 3 die het stuur perfect ondersteunt en daarvoor is 150 euro in mijn ogen net iets te veel geld. Ben je echter van plan om in de toekomst ook Forza 2 aan te schaffen of ben je gewoon een echte racefreak, dan is het stuurtje een leuke en zeer waardevolle toevoeging.