in

IG Q-n-A: Wat voor geschiedenisles heb jij van welke game gekregen?


Het nieuws dat de Discovery Tour modus van Assassins Creed: Origins wel eens gebruikt kan worden voor educatiedoeleinden zette ons aan het denken. Soms game je om jezelf te vermaken, maar komt daar plots wat informatieve content om de hoek kijken. Hier is welke geschiedenislessen wij allemaal hebben meegekregen van games.

Bert de Vries
Er zijn ontzettend veel games waar ik veel van heb geleerd op het gebied van geschiedenis. De eerste is, denk ik, Empire Earth, waar ik na het spelen met de diverse volken en periodes, deze op Wikipedia ging opzoeken. Meer recent heb ik ontzettend genoten van Valiant Hearts – The Great War, over Eerste Wereldoorlog. Een schitterende, ontroerende game die tot de nok gevuld is met feitjes over deze periode. Ook Battlefield 1 heeft mij soms het nodige doen opzoeken, zoals vrouwen die meevochten in de oorlog, de wapens en al dat ellendige gas. En, als Fries kom je daar natuurlijk niet onderuit, ik vind Cross of the Dutchman ook best grappig. Dat is een in Leeuwarden gemaakte game over Grutte Pier. Een soort uit de kluiten gegroeide struikrover-piraat-rebel en held in Friesland.

Derek Taal
Het is niet dat ik niks over de Eerste Wereldoorlog wist, maar een hoop details ben ik in de loop der jaren verloren. Valiant Hearts – The Great War was zodoende niet alleen een fantastische game die mij persoonlijk ontroerde, maar ook op een uitmuntende wijze wat meer over de oorlog vertelde. Waarbij niet alleen de oorlogsvoering en de verschrikkelijke veldslagen aan bod kwamen, maar ook de situatie op het thuisfront en het ongewone alledaagse leven van de burger middenin die afschuwelijk oorlog. De mooie stem van de verteller in combinatie met de emotionele muziek die op de achtergrond speelde terwijl je over de mensonterende situatie las, had een immense impact. Er zijn vrij weinig games die dat bij mij teweeg kunnen brengen.

Dennis Mons
Het is voor de hand liggend maar waarschijnlijk is het ‘gewoon’ Assassin’s Creed 2 waarin voor het eerst al die extra info over alles in je omgeving werd gegeven. Daar las ik met plezier super veel feitjes over Romeinse bouwwerken, over de details van de beroepen rond de 15e en 16e eeuw, de gekke gebruiken en de bijzondere kleding, kunst en architecturen tijdens de Renaissance. Ook heb ik veel opgestoken over Operatie Market Garden, de geallieerde luchtaanval boven onder andere Arnhem en Nijmegen in de game Brothers in Arms: Hell’s Highway. En buiten dat: als je een fps speelt waarbij je door in puin gelegde Nederlandse straten loopt, komt zoiets nét even harder binnen dan normaal.

Eline Oosterloo
Geschiedenislessen in games kloppen niet altijd. Ik weet nu echter wel dat de legendarische pokémon Arceus verantwoordelijk is voor de schepping van de aarde. Hij heeft Dialga en Palkia tot Ministers van Tijd en Ruimte verklaard en eigenljik hebben we ons hele bestaan dus aan deze schepsels te danken. Azelf, Uxie en Mesprit hebben er op hun beurt voor gezorgd dat de concepten wilskracht, kennis en emotie ter wereld gebracht zijn kunnen dus ook deels als onze ouders worden gezien. Mew kwam op aarde met het DNA van ALLE pokémon in zich en is dus de god van de pokémon. Deze godheid hebben wetenschappers vervolgens gekloond en gemengd met mens-DNA, waardoor we Mewtwo hebben gekregen, die door zijn terechte identiteitscrisis bijna de mensheid uitroeide in 1999. Gelukkig is dat niet gebeurd en leven mens en pokémon nu in harmonie.

Michel Musters
Ik ben echt te lui om te checken of het allemaal klopt, maar Assassin’s Creed 4: Black Flag heeft mij wel veel geïnteresseerden gemaakt in het piratenleven in het Caribische gebied. Vooral tof vond ik dat ik kort daarna de serie Black Sails begon te kijken, waarin bepaalde historische figuren uit Black Flag ook in terugkwamen. Nee, ik heb niet het idee dat ik er enorm veel van heb geleerd eigenlijk, maar vermakelijk was het zeker!

Jules Schlicher
Assassin’s Creed en dergelijke zijn allemaal leuk en aardig en bieden natuurlijk hun digitale wandeltochten door historische tijdperken, maar de heer en meester van geschiedenislessen uitdelen is de Age of …-franchise. Er is geen serie die zoveel jonge gamers zozeer geïnteresseerd heeft voor de middeleeuwen en renaissance als Age of Empires. Age of Mythology is daarentegen mijn favoriete docent, met een uitgebreide codex over verschillende mythologieën, goden, helden, wezens enzovoort. Het liefst las ik tijdens de Trojaanse campagne in die game veel over de legendarische figuren die volgens Homerus deelnamen aan de Trojaanse oorlog.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Moss review (PSVR) – Mickey wie? Bereid je voor op een nieuwe muizenvriendschap!

Japanse games die we hier moeten hebben