in

De Sims 2: Seizoenen


Het is zover: de Sims zijn weer terug, Electronic Arts heeft wederom een uitbreiding voor De Sims 2 bedacht. Wat betreft die uitbreidingen zijn er eigenlijk twee categorieën. Aan de ene kant heb je de versies waar alleen maar extra voorwerpen voor in je huis in zaten. Aan de andere kant zijn er de spellen waar daadwerkelijk extra spelfuncties in zaten. Gelukkige behoort de vijfde ‘echte’ uitbreiding, De Sims 2: Seizoenen, tot die laatste categorie, en hoeven we geen genoegen te nemen met alleen maar wat nieuwe stoelen of lampen.

De Sims 2: Seizoenen draait om, hoe kan het ook anders, de vier seizoenen. In alle voorgaande Sims spellen kon je een baan zoeken, je huis inrichten, uitgaan of zelfs je eigen winkel beginnen. Maar, hoe vreemd het ook eigenlijk klinkt als je erover nadenkt, de jaargetijden veranderden nooit. Het was altijd mooi weer buiten, of er was regen, of het was nacht. Nog nooit eerder was er sneeuw, vielen er blaadjes van de bomen of kon je naar buiten gaan om van het zonnetje genieten. Alle vier de seizoenen (winter, zomer, herfst en lente) komen voor in het spel, en brengen al hun specifieke eigenschappen met zich mee. Nieuw in Seizoenen is de mogelijkheid om buitenkleding te kiezen voor je Sim. Kleed je bijvoorbeeld goed warm aan in de winter, want de seizoenen hebben wel degelijk invloed op je doen en laten.

Als eerst kun je in het startscherm, waar je je huis kunt kiezen, instellen hoe de seizoenen in een jaar moeten gaan verlopen. Je kunt de gebruikelijke volgorde aanhouden, maar als je liever twee keer zomer en twee keer winter per jaar wilt hebben is dat geen probleem. Het leukst is natuurlijk om de vier verschillende in te stellen, want op die manier kun je het beste de verschillende nieuwe elementen van het spel uitproberen. Denk bijvoorbeeld aan de winter. In tegenstelling tot onze winter sneeuwt het in de ‘Sims-winter’ veel vaker, van dunne laagjes tot enorm dikke pakken sneeuw. Wil je indruk maken op de buurvrouw of wil je dat jij en je kinderen dichter bij elkaar komen? Ga dan naar buiten en organiseer een sneeuwballengevecht, maak een sneeuwpop of ga een paar rondjes schaatsen. Dit is niet alleen leuk om te zien, maar het is ook nog eens bevorderlijk voor bijvoorbeeld je eigen eisen en wensen.

Het is leuk om te zien dat de verschillende nieuwe gameplay-mogelijkheden echt veranderen als een nieuw seizoen aanbreekt. In de winter kun je bijvoorbeeld bepaalde dingen doen die in de lente niet beschikbaar zijn. Stel je ook eens voor dat het lente of herfst is, maar dat je toch het liefst in de zon naast je zwembad wil zitten, om daarna een barbecuefeest te organiseren voor een aantal vrienden. Als je genoeg punten hebt verdient door aan de wensen van je Sim te voldoen, kun je een aantal extra’s kopen. Een van deze dingen is een soort weermachine, waarmee je het weer kunt beïnvloeden (nee, echt?). Hiermee kun je ervoor zorgen dat de donkere hemel en de regen ophouden, en dat het zonnetje weer gaat schijnen. Tijd voor die barbecue!

Buiten dit alles biedt De Sims 2: Seizoenen ook een aantal nieuwe banen. Toen ik voor de eerste keer de PC aanzetten om een baan te zoeken (er moet tenslotte geld worden verdient) kwam er een interessante baan naar voren. Ik kon beginnend gamer worden, in de categorie ‘Noob’. Zoals je van De Sims 2 bent gewend kun je je opwerken, en wel tot professioneel gamer, compleet met flinke geldbedragen. Een andere interessante nieuwe baan is die van Journalist. Hiermee begin je als columnist voor het buurtkrantje, waarbij je verslag uit mag brengen van het kantklos-toernooi. Ook kun je als journalist steeds betere baantjes aangeboden krijgen, tot het ultieme baantje op dat gebied: redacteur bij InsideGamer! Oké, toegegeven, dat laatste is natuurlijk niet helemaal waar, maar het idee is er.

Hoe leuk de seizoenen en de nieuwe banen ook zijn, toch heeft deze uitbreiding zijn minder goede kanten. Zo zijn er af en toe wat vreemde situaties in het spel. Denk bijvoorbeeld aan die buurvrouw waar ik het over had. Stel je voor dat je met haar in je huis bent, en je wil haar eens een flinke rugmassage geven. Op sommige moment lijkt dat niet te kunnen, en komt er ineens een andere actie bovenin beeld, zodat je ineens iets heel anders gaat doen. Zo denk je je nieuwe vlam een massage te geven, maar ineens trekken jullie allebei je jas aan om buiten een waterballonnengevecht te houden. Dat kan natuurlijk leuk zijn, maar minder leuk is dat die dingen soms ongevraagd gebeuren. Het gevoel wat overheerst na het spelen van De Sims 2: Seizoenen was bij mij een beetje dubbel. Aan de ene kant zijn de seizoenen erg leuk om te spelen, maar aan de andere kant kun je je toch afvragen hoe lang dat leuk blijft.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Sims: Levensverhalen

Productie GameCube gestopt