Een paar dagen geleden kreeg ik van onze hoofdredacteur “De Sims: Levensverhalenā toegeworpen en de opdracht om een recensie van de game te schrijven. Het schijnt namelijk dat vrouwen grote fans van de Sims franchise zijn en omdat ik de enige vrouw op de redactie ben, was ik dus mooi de klos. Nu moet ik ook wel eerlijk toegeven dat ik wel een aantal exemplaren in mijn kast heb staan, maar tochā¦
De Sims Levensverhalen is het eerste deel van een nieuwe serie games: De Sims Verhalen. Het is speciaal voor laptops en notebooks ontworpen, zodat je lekker thuis, onderweg en zelfs op je werk kan gamen. Levensverhalen heeft eigenlijk helemaal niets met De Sims of De Sims 2 te maken, op het feit na dat het allemaal Sims-spellen zijn. Het gaat hier dus niet om een uitbreiding waar je The Sims of The Sims 2 voor nodig hebt.
In de Sims: Levensverhalen volg je de levens van Manon en Vincent. Waar je in de vorige games lekker zelf aan de slag kon gaan, moet je nu een vast script gaan volgen. Manon is ontslagen en vervolgens uit haar huis getrapt, maar gelukkig is er een oplossing: ze kan lekker bij haar favoriete tante gaan wonen. Vincent is een slimme gast, die dankzij een goed stel hersenen veel geld bij elkaar verdiend heeft. Ondanks vele dappere pogingen, heeft hij echter nog steeds geen geluk in de liefde. Manon en Vincentās verhalen lijken rechtstreeks uit een soap te komen en bestaan ieder uit twaalf hoofdstukken.
Je hebt alleen pech als je na bovenstaande te lezen al gelijk met Vincentās verhaal aan de bak wilde gaan, omdat je eerst drie hoofdstukken van Manon moet voltooien voordat je Vincent in het hoofdmenu kan unlocken. Als je liever zelf de dienst uit maakt in plaats van een script te moeten volgen, kun je voor āvrij spelenā in het hoofdmenu kiezen. In āvrij spelenā kun je zelf je eigen Sims creĆ«ren, hun droomhuizen ontwerpen en zelf lekker over hun levensverhaal beslissen. Het is een beetje als Sims 2, maar dan vele malen kleiner.
Op Vincentās verhaal na, speelt De Sims: Levensverhalen zich af in de zogenaamde CarrĆ© buurt. In deze buurt staan een aantal kant-en-klare woningen en het ontbreekt er niet aan openbare gelegenheden (park, sportschool, etc.), waar de Sims gezellig uit kunnen gaan. Als je liever zelf je eigen Sims-stulpje in elkaar wilt zetten, kun je altijd een kaveltje kopen om vervolgens met je huis aan de slag te gaan. Maar ook hier geldt dat de mogelijkheden qua bouwen en inrichten weer beperkt zijn. Op zich jammer, maar het gaat in dit spel vooral om de verhalen.
En in die verhalen zitten zeker komische momenten, maar ze zijn toch wel een beetje ernstig voorspelbaar. Ik heb me zelfs af en toe rot zitten ergeren aan Manonās acties, omdat ze een nogal domme doos kan zijn. Ze leeft in haar eigen wereldje en als je er niet van houdt, kan dit wereldje irritaties bij je opwekken.
De belangrijkste bestanddelen uit de vorige Sims-games maken ook in De Sims Levensverhalen hun opwachting: het opbouwen van een sociaal netwerk, op je centjes passen en op zoek gaan naar een passende baan. Vriendschappen en relaties met andere personages zijn nu makkelijker om op te bouwen en te onderhouden. Af en toe een paar telefoontjes plegen kan al wonderen verrichten als het op vriendschappen aankomt. Dus mocht je van die Sims-gameplay houden, dan zul je je hier ook wel mee kunnen vermaken.
De besturing gaat via de touchpad, de muis of sneltoetsen op je toetsenbord. Het groeten van mensen of het opruimen van rotzooi in je huis is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Je speelt de game niet zoals de voorgaande Sims games in volledig scherm en op deze manier kun je lekker blijven kleppen met je vrienden en/of vriendinnen via de chat. De optie in de Sims 2 waar je het leven van je Sims kon verzieken door al hun angsten uit te laten komen, komt niet in Levensverhalen terug. Wat je wel zal opvallen als je de game speelt, is dat de Sims in Levensverhalen een stuk zelfstandiger zijn dan ze dat in De Sims 2 waren. Dit houdt weer in dat je niet de hele tijd met elk klein ding bezig hoeft te zijn om ze in een goede bui te kunnen houden.