De Nintendo DS is voor een paar genres echt perfect. Turn-based games, RPG’s en bouwgames zijn ideaal om je onderweg uren bezig te houden. Helaas wist de DS op het laatste gebied tot nu toe niet echt te scoren. Het enige wat ik me zo snel voor de geest kan halen is Zoo Tycoon, maar die was volgens Lauran niet al te best. Gelukkig is er nu Theme Park DS.
En daarom ga ik tegenwoordig met veel plezier naar de WC om vervolgens met een lamme poot (te weinig bloed) een half uur later terug te komen. Het is niet zo dat ik last heb van mijn stoelgang, maar Theme Park is moeilijk weg te leggen. Een park opzetten is een uitdaging waarbij je goed moet nadenken over dingen als infrastructuur, het ontwikkelen van nieuwe attracties, het aannemen van personeel, het zorgen voor genoeg eetkramen en ga zo maar door.
Het mooie aan Theme Park is dat er drie ‘regel’niveaus zijn. Op het laagste niveau hoeft de speler zich alleen maar bezig te houden met het bouwen van parken. Op het middelste niveau komt daar ook nog het geregel van prijskaartjes en research & development bij en op het hoogste niveau krijg je met de hele reutemeteut te maken. De voorraden moeten op peil worden gehouden en er kunnen aandelen van je eigen park en die van de concurrenten ge- en verkocht worden. Voor iedere soort speler is er dus een geschikte speelstand.
Zelf ben ik gek van het hoogste niveau, omdat ik dan zeker weet dat ik geen enkel moment achterover kan leunen. Gewapend met mijn stylus loop ik dan als een gek op het touchscreen te rammen om zodoende nieuwe attracties te bouwen, loonafspraken te bevestigen of door de menu’s te lopen. Theme Park is gewoon een perfect voorbeeld van hoe een bouwspel op de Nintendo DS hoort te werken.
Naast het touchscreen is ook de Dual Screen-functie goed toegepast en in de game zijn er twee situaties. In de overzichtssituatie zie je op het onderste scherm je park en op het bovenste een adviseur die je op de hoogte houdt. Met het touchscreen kun je in die situatie paden aanleggen en attracties plaatsen en met het D-pad scroll je door het park. In de tweede situatie bevindt de speler zich als hij het menu opent. In dat geval verplaatst het onderste scherm zich naar boven en blijft je park real-time doorlopen. Het openen van een menu zorgt er dus niet voor dat de game op pauze springt. Dat is wel zo fijn en hetzelfde kan ook voor de menustructuur gezegd worden. Ook hier kun je alles weer snel met je stylus selecteren.