in

Wat is DTM?


De Formule 1 kennen we allemaal wel. Het is de snelste autosportklasse die we in Europa hebben. Formule 1 valt onder de zogenaamde ‘open autosportklassen’, wat zoveel wil zeggen als dat er geen dak op de auto zit. Onder de Formule 1 heb je nog tal van andere klassen waar men in open auto’s rijdt. Tegenover die open klassen staan de autosportklassen waar de auto’s wél een dak hebben: de tourwagens. Ook hier zijn veel verschillende klassen, waarvan de Deutsche Tourenwagen Masters (DTM) de hoogste is. Het is dus de klasse die te vergelijken is met de Formule 1. Jeroen Bleekemolen gaf het in een interview met SBS Autosport al aan: ”Het is op zich al mooi dat ik dit jaar bij Opel opnieuw de kans krijg om in de DTM te rijden, want na de Formule 1 is de DTM op dit moment de beste raceklasse die er is.”

Het mag voor zich spreken dat het kampioenschap oorspronkelijk Duits is. De meeste races worden dan ook gereden in en om Duitsland, en de teams en auto’s zijn ook allemaal Duits. De DTM is voortgekomen uit een aantal voorlopers. In 1972 begon het Deutsche Rennsport Meisterschaft (DRM). Dat kampioenschap stopte in 1984, waarna het overging in Deutsche Tourenwagen Meisters. In 1995 stopte ook deze klasse, en werd de Super Tourenwagen Cup (STW-Cup) opgericht. Deze klasse ging door tot het jaar 2000, waarna het huidige Deutsche Tourenwagen Masters op initiatief van Mercedes en Opel werd opgericht.

De DTM telt tien races in een seizoen. De seizoensopening en afsluiting vinden altijd plaats op de Hockenheimring in Duitsland. De puntentelling per race werkt hetzelfde als in de Formule 1, dus tien punten voor de winnaar tot en met een puntje voor de nummer acht van de race. Afhankelijk van de weersomstandigheden kent de DTM ofwel een stilstaande start, dus net als de Formule 1, of een rollende start achter de Safety Car bij (hevige) regen. Om de startpositie te bepalen is er op de zaterdag voor de race eerst een kwalificatiesessie waarin de coureurs negen rondjes, dus drie ‘snelle rondes’, mogen rijden. De tien besten van die sessie rijden daarna de Super-Pole waarin ze elk, te beginnen met de nummer tien van de vorige sessie, één snelle ronde mogen rijden om zo de startposities binnen de top tien te verdelen. De race op zondag gaat over 160 kilometer, of hij wordt, als er veel oponthoud is, na 70 minuten afgevlagd.

Nederland is nooit sterk vertegenwoordigd in de internationale autosport. Dat is anders in de DTM. Dit seizoen kun je zelfs als piek beschouwen, nu er met Christijan Albers en Jeroen Bleekemolen twee Nederlands rondrijden. Sinds 2001 is Nederland ook met een circuit vertegenwoordig in de DTM; op 5 september zal het hele circus zich voor de vierde keer naar Zandvoort begeven om daar de achtste race van het seizoen af te werken.

Belangrijke basisregels

De basis voor de auto is sinds 2000 ongewijzigd gebleven, dat wil zeggen: V8-motoren met circa 470 PK. De coureurs zitten in een speciaal ontworpen carbon kooi, en dragen het verplichte HANS (Head and neck support) systeem.

Elektronische hulpmiddelen (zoals Launch Control) zijn verboden.

Om de kosten te drukken is er een lijstje verboden materialen die te duur zijn volgens de organisatie.

Een team dat twee auto’s heeft mag slechts drie motoren gebruiken per seizoen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 1/5 volgens 1 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Star Wars: Republic Commando

Mortal Kombat