in

Mortal Kombat


Shockerend, bloederig, gewelddadig en enorm agressieopwekkend. Enkele van de vele protestkreten die ontstonden toen Mortal Kombat in 1992 verscheen. Door het realistische uiterlijk en de bloederige taferelen die plaatsvonden in dit vechtspel werd het spel al snel Midway’s grootste en meest bekende franchise. Er volgden vele vervolgtitels, films en actiefiguren, maar laten we bij het begin beginnen.

Begin jaren negentig was het niet gebruikelijk om een console in huis te hebben. Althans, niet op de grootschalige wijze waarop dat nu gebeurt. Arcadehallen beleefden hun hoogtepunt, aangezien iedereen daar te vinden was. Videospellen in de arcade lagen lichtjaren voor op de ervaring die men thuis beleefde. Geen enkele titel had echter zoveel impact als het vechtspel dat in 1992 verscheen.

Het verhaal

Mortal Kombat mag dan bekend en berucht zijn vanwege de bloederige gevechten en dodelijke fatalities, de verhaallijn speelt ook een enorme rol in het succes van de serie. Voordat er ook maar een Mortal Kombat toernooi was opgestart vochten dondergod Raiden en de duistere god Shinnok voor het behoud en de heerschappij over het aardrijk. Na hulp van de wijze oudere goden kreeg Raiden het voor elkaar om Shinnok naar het Nederrijk te sturen. Het Nederrijk was het duister, waar demonen rondzwierven en er niets anders dan angst en pijn heerste. Het Nederrijk werd ook wel de Hel genoemd, waar heerser Lucifer vele duizenden jaren Shinnok helse pijn liet lijden.

ShinnokOndertussen werd het Aardrijk weer opgebouwd, terwijl in een andere dimensie een soortgelijke planeet als de aarde genaamd Edenia constant in oorlog was met een duistere keizer genaamd Shao Kahn. Uiteindelijk wist deze te overwinnen en vermoordde hij Koning Jerrod, die een vrouw en pasgeboren dochter achter liet. Nadat deze vrouw, Koningin Sindel, zelfmoord pleegde, bleef haar dochter Kitana in leven en werd getraind om als moordenaar in zijn leger te dienen. Shao Kahn was echter niet alleen tevreden met Edonia, nu het Buitenrijk genoemd, en zette zijn zinnen op het Aardrijk. Ondertussen wist een tovenaar, Quan Chi genaamd, aan de zijde van Shinnok Lucifer te verslaan en zijn zetel over te nemen. Het Nederrijk was alleen niet wat Shinnok wilde. Hij verlangde er naar ook andere rijken te kunnen overheersen. De enige manier was om de van Map der Elementen in zijn bezit te krijgen, die door de vier Elementgoden werd bewaakt. Vanwege Shao Kahn’s kwade bedoelingen werd op aarde een toernooi georganiseerd dat de keizer moest weerhouden om het aardrijk over te nemen.

Dit toernooi heette Mortal Kombat. Iedere generatie werd dit toernooi georganiseerd, en wist Shao Kahn met zijn volgelingen tien maal op rij te winnen, dan zou het Aardrijk aan hem worden uitgeleverd. Een tovenaar in dienst van de keizer, genaamd Shang Tsung, bezorgde zijn heerser de eerste overwinning. Na vele overwinningen in het toernooi was zijn ego en het vertrouwen in zichzelf te groot gegroeid en werd hij door Kung Lao verslagen.

Vele toernooien volgden, maar nergens valt een echte overwinnaar te ontwaren. Hoewel Shao Kahn de overhand lijkt te hebben, wordt hij toch diverse keren ternauwernood verslagen. Dacht het Aardrijk onder leiding van dondergod Raiden eindelijk eens rustig te kunnen genieten van haar planeet, dan wist Shinnok dankzij zijn tovenaar Quan Chi wel voor dood en verderf te zorgen. Gevechtskunstenaars werden verslagen, en hun zielen verdwenen voor altijd uit de wereld, of werden door de langzaam herstellende Shang Tsung opgeslokt, in zijn honger naar macht.

De franchise

Toen Ed Boon (familie van?, red.), de geestelijke vader van de Mortal Kombat serie, het spel in 1992 op de markt bracht had hij nooit kunnen denken dat het spel zó veel teweeg zou gaan brengen. Actiegroepen en boze ouders vielen over het spel heen, dat bij ieder gevecht liters bloed liet gutsen tussen de levensechte karakters in de ring. Dat was alleen nog niet het ergste, want de aanvallen die aan het einde konden worden uitgevoerd zorgden voor de meeste beroering. Deze fatalities lieten de winnaar een meedogenloze laatste aanval uitvoeren, die in alle gevallen leidde tot een gruwelijke dood van zijn tegenstander.

Mortal Kombat: Scorpion vs. KanoZo trok karakter Sub-Zero, een ijzige ninja, de ruggengraat uit de rug van de verliezer, die hij daarna trots omhoog hield. Of Scorpion, zijn aartsvijand in het geel, die zijn masker afdeed en zijn tegenstanders tot as liet vergaan door hen te verbranden met de vlammen uit zijn lichaam. Memorabele momenten, maar de echte cult ontstond pas toen Mortal Kombat II in 1993 verscheen, met meer karakters, fatalities en mogelijkheden. De schare fans werd enorm, en om toch het geweld wat te relativeren, introduceerden de makers Friendships en Babalities. In plaats van je tegenstander bruut te vermoorden, kon je hem of haar je vriendschap tonen door een grap uit te halen. Babalities brachten het kind terug in het je tegenstander en lieten hem of haar in een krijsende baby veranderen.

Na Mortal Kombat II waren de verwachtingen zo hoog gespannen dat volgende versies op niets anders dan decepties uit konden lopen. Mortal Kombat 3 viel in bijna alles tegen, en mede door een te uitgebreid combosysteem lieten spelers de titel massaal liggen. Verbeterde versies als Ultimate Mortal Kombat 3 of het vrijwel identieke Mortal Kombat Trilogy volgden daarna maar konden bij lange na de populariteit van deel 2 benaderen.

Na de vele vechtgames was het tijd voor Midway om de serie nog verder uit te buiten. De titels verkochten lang niet zo goed meer en volgens velen was de kwaliteit van de titels nauwelijks meer aanwezig in de vele vervolgdelen die na deel twee op de markt waren gebracht. Mortal Kombat Mythologies: Sub-Zero was de eerste en enige redelijk geslaagde poging van de makers om een avonturenspel rondom de serie op de markt te brengen. Aangezien de besturing van de vechtspellen werd aangehouden, faalde ook dit spel jammerlijk doordat Sub-Zero frustrerend slecht bestuurbaar was. De verschillende gevechten waren vermakelijk maar wederom stelde Midway flink teleur.

Mortal Kombat 4 verscheen een jaar na Mortal Kombat 3, geheel in 3D. Eindelijk een titel die Midway weer uit het spreekwoordelijke slijk zou gaan trekken? Helaas, want doordat het spel incompleet in de arcade verscheen, haakten veel spelers als snel af. De verbeteringen die na enkele maanden werden ingevoerd mochten niet baten, en ook Mortal Kombat: Gold, een verbeterde versie die voor de Dreamcast verscheen, deed het niet zo goed als gehoopt. De serie was langzamerhand in het slop geraakt. Het absolute dieptepunt moest nog volgen: het tweede avonturenspel dat zich ditmaal rondom karakters Jax en Sonya afspeelde. John Tobias, medebedenker van Mortal Kombat, was toen al vertrokken bij Midway, en Mortal Kombat: Special Forces zou dan ook te boek komen te staan als het slechtste Mortal Kombat spel dat op de markt werd gebracht.

Mortal Kombat: The MovieNaast de spellen zijn de loop der jaren ook vele actiefiguren, schoolagenda’s, koffiemokken en andere merchandising verschenen. Speliconen Sub-Zero en Scorpion kregen daarnaast een plaats naast andere karakters in de twee films die voor vele miljoenen naar de bioscoop, en later de huiskamer werden gebracht. Ondanks de af en toe indrukwekkende vechtscènes was het acteerwerk bar slecht en de verhaallijn flinterdun. Animatiefilms, series en een live action tv-show probeerden daarnaast ook van de hype rondom Mortal Kombat te profiteren, allen zonder succes.

En hoe nu verder?

Met Mortal Kombat: Deadly Alliance werd al een nieuwe doorstart gemaakt, en nu ook Mortal Kombat: Deception is aangekondigd, lijkt de serie weer herboren. Meer informatie over die titel is in onze impressie te lezen. De serie is vanaf het begin controversieel geweest, en dankt daar een groot deel van haar succes aan. Wat verstokte Street Fighter fans ook mogen zeggen, Mortal Kombat is naast de gruwelijkheden en de bloederige gevechten ook een topspel in haar speelbaarheid. Het einde lijkt nog lang niet in zicht, en met Deadly Alliance en opvolger Deception zullen gamers daar niet rouwig om zijn.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat is DTM?

Officiële website The Urbz: Sims in the City