Electronic Arts is de heer en meester op het gebied van licentie-spellen. Jammer genoeg is het vaak genoeg het geval dat titels van bekende tv-series of films maar een matig spel als resultaat hebben. Ook Electronic Arts maakt zich hier schuldig aan, al bracht the Two Towers, de hack and slash spel-versie van de Lord of the Rings film de Twee Torens. De verfilming van de wereldwijd door miljoenen gelezen boeken van J.R.R Tolkien werd dankzij Peter Jackson een doorslaand succes. Met Return of the King, waarin het gevecht om Midden-Aarde haar einde nadert, komt ook het tweede en laatste spel uit in de serie vechtspellen rondom de films.
One Ring to Rule them All..
Lord of the Kings: Return of the King draait om the One Ring, een ring, gemaakt door de duistere heer Sauron die de kracht heeft om over alle levende schepselen te regeren. In een ver verleden heeft koningszoon Isildur de vinger met de aanwezige ring van de hand van Sauron afgeslagen, hiermee hem enorm verzwakt achterlatend. Na duizenden jaren is Sauron opnieuw op jacht naar de ring die hem zijn kracht zal terugschenken. De wereld van mensen, elfen, dwergen en hobbits staat onder druk, en alle krachten zullen moeten worden gebundeld wil Sauron en zijn leger gestopt worden.
Dat betekent dat Frodo, een hobbit samen met Sam zijn vriend, de Ring in de Vuurberg zal moeten werpen, en dat de anderen van het reisgenootschap dat deze taak op zich heeft gekregen, de aandacht van de duistere heer op zichzelf zullen moeten richten. Ondertussen wordt de mensenwereld bedreigt, en zal alles afhangen van die twee kleine hobbits. Waar je in the Two Towers alleen de mogelijkheid had om met Aragorn, erfgenaam van Isildur, Legolas de elf uit het Demsterwold, en Gimli de dwerg uit de bergen, zul je nu ook anderen in mogen schakelen. Onder andere Sam en Frodo, en Gandalf de Witte tovenaar die weer zijn opwachting maakt. Het vechten gebeurt net als in the Two Towers door middel van het indrukken van knoppen en combinaties. Ditmaal is het verschil tussen de karakters wat minder groot dan in het eerste deel.
Wederom schakel je met wapens als het zwaard Anduríl de orks, urúk-hai en trollen uit. In zeer mooi vormgegeven omgevingen als Isengard, Minas Ithíl of de grotten waarin Shelob huist vecht je voor wat je waard bent. Met combo’s van het zwaard of je afstandwapen schakel je zo je tegenstanders uit. Hoe beter de combo is die je maakt, en hoe meer tegenstanders je binnen een bepaald tijdsbestek goed weet uit te schakelen, hoe beter je beoordeling wordt. Deze beoordeling krijg je aan het einde van iedere missie te zien en geeft aan hoeveel tegenstanders je hebt vermoord, en hoe je dat hebt gedaan. Wanneer je namelijk snel verschillende combo’s aan elkaar rijgt, dan verdien je meer ervaringspunten. Van deze ervaringspunten kun je nieuwe combo-aanvallen of specifieke karakter-eigenschappen kopen. Zo kan Sam onzichtbaar worden door de Ring te gebruiken, en krijgt Gandalf een schitterend wit schild om zich heen dat zijn tegenstanders verwondt.
In tegenstelling tot de Two Towers bestaat er in Return of the King de mogelijkheid, hoewel beperkt, omgevingselementen in te schakelen, en vijanden te doden. Gooi brandend pek over een groep nietsvermoedende orks, of dood een enorme trol met een speer. Ook het verhaal wordt goed gevolgd, hoewel wij je waarschuwen dat het plot in grote lijnen uit de doeken wordt gedaan. Wil je nog niet weten hoe het verhaal eindigt, dan is het beter om nog even met het spel te wachten, totdat je de film hebt bekeken.