in

FIFA versus PES – Deel 1


Het zal in september en oktober, maar misschien nog wel veel langer, dé discussie in de Europese gamesindustrie zijn. Welke game is beter? FIFA 08 of Pro Evolution Soccer 2008? Nog nooit ontliepen beide games elkaar zo weinig en nog nooit twijfelden zo verschrikkelijk veel gamers over welke game ze nou moesten kiezen. We zullen eerlijk zijn: wij durven onze vingers niet te branden en een oordeel te geven. Voor je het weet staan FIFA of PES fans Jelle’s auto onder te kliederen in onze parkeergarage. Maar omdat veel mensen toch twijfelen, proberen we de komende drie dagen in een zo objectief mogelijke analyse uit te leggen wat de sterke en minder sterke punten van beide games zijn. Laat vooral ook jouw mening horen, maar denk er aan dat je die wel goed onderbouwd.

Het is de 89e minuut in de wedstrijd tussen Ajax en AZ. Ajax gooit er één laatste aanval tegen aan om de achterstand ten opzichte van FC Groningen (jaja…) niet groter te laten worden. Stam geeft een diepe pass op Huntelaar, die vervolgens verwoestend uithaalt. Je schreeuwt het uit, maar na het zien van de herhaling houdt de feestvreugde snel op: Huntelaar ziet er meer uit als Babel en dat moment van besef blijft langer in je hoofd zitten dan de winst. Dit soort problemen zag je een aantal jaar geleden iets te vaak bij FIFA en PES, maar gelukkig is er intussen veel veranderd.

Licenties zijn erg belangrijk in voetbalgames. Je wilt niet met een Barcelona spelen, waarbij de spelers vervolgens allemaal fantasienamen hebben. Nee, je wilt scoren met je helden en vervolgens wil je ook zien dat je met die speler hebt gescoord. En als die dan in de verste verte niet op de speler in het echt lijkt, dan blijft er een leeg gevoel achter. Het ontbreken van een licentie kan er voor zorgen dat de game door de consument niet wordt opgepikt. Daarom geven zowel Electronic Arts als Konami veel geld uit voor die licenties.

In de FIFA-reeks vind je over het algemeen meer licenties. In FIFA 08 kun je bijvoorbeeld kiezen uit een stuk of dertig competities, waarbij elke club zijn originele logo heeft en de spelers het officiële shirt dragen. Die spelers hebben ook de echte namen, maar dat betekent niet dat ze er als hun evenbeeld uit zien. Electronic Arts gebruikt veel van hun tijd om de echte grote spelers zo realistisch mogelijk in de game te verwerken. Rooney of Ronaldinho zien er dan ook fantastisch uit, maar als je naar de wat kleinere clubs gaat, vallen de gebreken op. De enorme kwantiteit aan licenties komt de kwaliteit niet ten goede, waardoor spelers van bijvoorbeeld een Feyenoord of het al eerder genoemde Ajax over het algemeen een aanfluiting zijn. Een blanke Leonardo bijvoorbeeld, dat kan gewoon niet.

Links: FIFA 08

Rechts: Pro Evolution Soccer 2008

In de Pro Evolution Soccer-serie heb je minder licenties. Zo is het jammer dat je in de Engelse competitie elk jaar slechts een paar teams hebt die de echte naam dragen, terwijl de rest het met een naam gebaseerd op de thuisbasis van het team moet doen. Arsenal heet daar bijvoorbeeld North London. De spelers van het team zijn gek genoeg dan weer wel helemaal gelicenseerd. Voordeel van de PES serie ten opzichte van FIFA is dat de spelers van de wat kleinere clubs meer op hun echte tegenhanger lijken. Het beste voorbeeld hiervan is een Kew Jaliens, die er echt goed uit ziet. Bovendien heeft de PES-serie de laatste jaren de licentie van het Nederlands Elftal, zodat je Wereldkampioen kan worden met Van der Sar in plaats van ene Boerkamp in FIFA…

Een licentie in een game is dus fijn, maar wij vinden het interessanter als de game vermakelijke speelmodi kent. In PES kun je al sinds het eerste deel aan de slag met de Master League, waarbij je een team vanuit de onderste regionen naar het kampioenschap moet brengen. Het leuke daarvan is dat je daarbij, indien gewenst, echt vanaf punt nul begint, met spelers die in het echt nog niet eens bij TOP Oss aan de slag kunnen. Winnen met dit zooitje brandhout geeft dan echt een euforisch gevoel. Daarnaast krijg je na elk gelijkspel of gewonnen wedstrijd punten, waarmee je vervolgens weer nieuwe spelers kunt kopen en een steeds beter team op kunt stellen.

In FIFA doe je het met de carrièremodus, waarin je de leiding neemt over een team en daar vervolgens prestaties mee moet neerzetten. Ook hier kun je transfers doen en verbeteren je spelers zich, alleen speel je hier in de echte landencompetities in plaats van fictieve competities. Dat is misschien goed voor het realisme, maar aan de andere kant speel je in de Master League vaker tegen aansprekende tegenstanders, omdat je alle topclubs in één competitie kunt stoppen. Verder brengt FIFA 08 vernieuwing in de vorm van de Be a Pro-modus, waarin je één speler onder je hoede hebt. Dat kun je offline doen in oefenpotjes, maar is eigenlijk bedoeld voor online. Daar ligt ook de echte kracht van FIFA. Zo is het mogelijk mee te doen aan de Interactive Leagues, waarbij fans elke week de competitiewedstrijd van die week met hun clubs kunnen naspelen. Ook is er sinds dit jaar ook nog de mogelijkheid om met vrienden zelf een competitie te beginnen. De PES serie stelt het online spelen van een wedstrijd tegen iemand anders eigenlijk alleen maar centraal, wat toch jammer is.

Beide series hebben dus voor- en nadelen. De FIFA-serie heeft veel licenties, maar heeft daardoor minder moeite gedaan om de wat kleinere clubs te perfectioneren, iets waar de PES-serie beter in is. Ook heeft de PES-serie met de Master League een hele sterke troef in handen voor als je in je eentje wilt gamen, maar daar zet FIFA een vrijwel gelijkwaardige carrièremodus tegenover. Qua online modi moet je ook bij de FIFA-serie zitten; EA doet echt heel veel om haar online fans tevreden te houden, onder met de Interactive Leagues en de nieuwe Be a Pro-modus, die online natuurlijk het leukst is. FIFA heeft dus op het gebied van spelmodi en licenties een streepje voor op PES.


FIFA vs PES
Deel 1 | Deel 2 | Deel 3

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

The Settlers 6: Rise of an Empire

Donderwolken boven Bungie