in

Donkey Kong: Jungle Climber


Ruim twee jaar geleden verscheen voor de Game Boy Advance een platformspelletje met de naam DK: King of Swing. Voor Nintendo begrippen werd het spel matig beoordeeld en daar waren de verkoopcijfers dan ook naar. Slechts weinigen zullen daarom verwacht hebben dat er een vervolg op King of Swing zou verschijnen. Dat vervolg kwam er toch. Sterker nog, het ligt inmiddels al in de winkels onder de naam Donkey Kong: Jungle Climber. Dat men de naam van de beroemde Nintendo aap deze keer voluit schrijft heeft vast te maken met de verkoopcijfers. Om namen maken we ons bij InsideGamer niet zo druk. Wij vinden het belangrijker dat een spel goed is. We hopen dan ook dat Nintendo een beetje heeft geluisterd naar alle kritiekpunten.

Donkey Kong: Jungle Climber is geen doorsnee platformer waarin je al springend van links naar rechts door de levels rent. Donkey Kong is immers een aap, moeten ze bij Nintendo gedacht hebben, en apen staan er om bekend dat ze van tak tot tak kunnen zwaaien. Nu heb ik dit een gorilla nog nooit zien doen, maar voor realisme ben je bij Nintendo sowieso niet aan het juiste adres. Donkey kan zich met zijn grijpgrage klauwen bijna overal aan vastpakken. Met de L knop van je DS bestuur je de linkerhand van de aap en met de R knop zijn rechter. Je pakt niet letterlijk takken of lianen vast, maar speciale handgrepen waar het hele spel mee volgehangen is. Als je zo’n greep met je linkerhand vastpakt en de L knop vasthoudt, blijft Donkey tegen de richting van de klok in om de greep heen draaien. Voor de R knop geldt natuurlijk het tegenovergestelde. Als je de greep loslaat zal de aap een bepaalde kant uit vliegen. In je vlucht kun je weer nieuwe grepen vastpakken om zo steeds hoger, verder of zelfs lager gelegen platformen of voorwerpen te bereiken. In het begin is het lastig om het juiste moment te bepalen waarop je de greep los moet laten, maar na verloop van tijd schiet je als een echte aap door de levels.

Van greep naar greep zweven alleen is natuurlijk een beetje eentonig. Daarom zitten er ook stukken in het spel waarin je ouderwets met de d-pad aan de slag mag. Ook zul je onderweg flink wat vijanden tegen het lijf lopen die regelmatig een speciale aanpak vereisen. Je kunt vijanden namelijk niet slaan of op hun hoofd springen om ze uit de weg te ruimen. Je zult het met speciale aanvallen vanuit de lucht moeten doen. Vliegt er bijvoorbeeld een wesp op je route, dan zul je hem van boven of van opzij moeten raken om hem uit te schakelen. Dit doe je door twee grepen tegelijk vast te pakken (L + R dus) , terwijl je in de richting van de wesp kijkt. Vervolgens is een druk op de A knop genoeg om Donkey in de richting van de vijand te laten stormen. Als je toch zo stom bent om de wesp van onderen aan te vallen, dan zul je kennis maken met diens angel en kost het je een leven. Tenzij je natuurlijk je maatje Diddy Kong uit een vat hebt weten te bevrijden. Dan legt eerst hij het loodje en moet je alleen met Donkey verder. Tijdens het avontuur kun je regelmatig de hulp van Diddy inroepen. Door goed samen te werken kun je op plekken komen die je in je eentje niet kunt bereiken. Ook heeft Diddy de beschikking over allerlei handige voorwerpen.

Zoals ik al zei beweeg je in dit spel niet alleen van links naar rechts. In sommige levels zul je bijvoorbeeld helemaal naar boven moeten klimmen en in andere juist weer helemaal naar beneden. Hierbij spelen de twee schermen van de DS een belangrijke rol. In levels waarin je naar boven moet klimmen begin je vaak op het onderste scherm. Je kunt dan goed zien wat er zich boven je hoofd allemaal afspeelt. Op een bepaald moment zal Donkey van het onderste naar het bovenste scherm verplaatsen. Dit zonder dat er sprake is van vertraging of andere hinder. Er zijn al meer spellen geweest waarbij het tweede scherm op een dergelijke wijze werd gebruikt, maar in dit spel is het echt een toevoeging. Het tweede scherm wordt trouwens niet alleen gebruikt als verlengstuk. In sommige levels is het een kopie van het hoofdscherm. Zo ook in het spiegellevel. Beide schermen ogen hier identiek met het verschil dat er een aantal grepen op een andere plek zijn gepositioneerd. Je kunt alleen de grepen vastpakken die zich op beide schermen op dezelfde plek bevinden. Verder in het spel kom je nog meer levels tegen die op een erg leuke wijze gebruik maken van de twee schermen. De touch functie van het onderste scherm wordt in het hoofdspel nauwelijks gebruikt. Je zult deze voornamelijk gebruiken om de tijdelijke onkwetsbaarheid te activeren.

Deze onoverwinnelijkheid moet je verdienen door vijanden te verslaan en magische stenen te verzamelen. Heb je honderd stenen verzameld, dan kun je een paar seconden gewichtsloos en onkwetsbaar door de levels zweven. Verzamelen speelt trouwens een grote rol in het spel. Naast de magische stenen liggen de levels bezaaid met bananen, waarvan honderd stuks uiteraard een extra leven opleveren. Dan zijn er ook nog de beroemde K.O.N.G letters. Als je ze alle vier weet te verzamelen, krijg je ook een extra leven. Tenslotte kun je nog grote DK munten verzamelen waarmee je minigames kunt unlocken in de challenge modus van het spel. De echte die-hard zal elk level doorspeuren om alles te vinden, maar de doorsnee gamer zal al lang blij zijn dat hij heelhuids het einde van het level heeft weten te bereiken. Het spel is namelijk vrij pittig voor zijn soort. Een val in het diepe of een aanraking met een vijand heeft direct de dood tot gevolg. Ik ben dan ook meerdere malen Game Over gegaan tijdens het spelen.

Bij een frustrerend moeilijk spel gooi ik de handdoek tegenwoordig al vrij snel in de ring. Jungle Climber weet je echter steeds uit te dagen om dat lastige stukje toch nog één keertje te proberen. Het spel wordt, in tegenstelling tot veel andere hedendaagse 2D platformers ook niet snel saai. Tuurlijk, fruit en speelgoedlevels hebben we vaak voorbij zien komen, maar de levelopbouw en het gebruik van de twee schermen zorgen toch voor een frisse ervaring. Ook het regelmatig opduiken van Cranky Kong zorgt voor afwisseling. Hij voorziet Donkey en Diddy steeds van nieuwe vaardigheden die van pas komen in de levels of tijdens de gevechten met één van de eindbazen. Merkte ik in mijn King of Swing recensie de visuele presentatie nog aan als een minpunt, in Jungle Climber ziet alles er zeer verzorgd en gedetailleerd uit. De vrolijke deuntjes die uit de speakers komen maken het geheel tot een echte Nintendo platformer.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

De Gezichten van Pro Evolution Soccer 2008

Installatie Ratchet & Clank werkt niet vlekkeloos