in

Voordelen van gamen


Als je ooit Theme Hospital hebt gespeeld dan kun je je misschien het introfilmpje nog wel herinneren. Hierin zagen we dan een dokter die alvorens hij naar het ziekenhuis ging om vele mensenlevens te redden, thuis op zijn PlayStation aan het gamen was. Wat ik mij dan afvraag is of ontwikkelaar Bullfrog destijds al wist dat dokters die gamen een betere hand-oog coördinatie hebben. Het antwoord hierop zullen ze mij schuldig blijven, in ieder geval blijft het een feit dat het spelen van games ons een hoop positieve voordelen brengt. Vijf hiervan heb ik er even uitgepikt en voor jullie op een rijtje gezet.

5. Love is in the Air

De liefde van je leven vinden. Sommige mensen gaat dit heel gemakkelijk af, die stappen eenvoudig een kroeg in en vinden daar de vrouw van hun dromen. Marvin is één van die mensen. Maar mensen verschillen van elkaar en voor introverte mensen kan het een lastige opgave zijn om liefde te vinden. Gelukkig blijkt dat MMO’s hier een uitstekend middel voor zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat deze games een steeds breder sociaal aspect met zich mee dragen. Zo staan er op World of Warcraft Drama verschillende verhalen over mensen die elkaar gevonden hebben. Ook meldt een artikel op Live Journal dat virtuele werelden goed zijn voor de sociale vaardigheden van een persoon. Al met al bieden MMO’s dus de kans om nieuwe mensen te ontmoeten en leren ze ons nieuwe vaardigheden aan die op lange termijn zeker bruikbaar zijn.

4. Trainen en werken aan je conditie

Op het eerste gezicht is dit een tegenstrijdige titel, meeste mensen hebben namelijk het beeld dat gamers lui op de bank zitten omringt met snacks en energiedrink en enkel nog de kracht hebben om die knopjes op hun controller in te drukken. Dit klopt ook, maar dankzij games als Dance Dance Revolution, Wii Sports en de Wii fit, waar Jelle het in deze log over heeft en waar hij overigens ook al dagen over zeurt, krijgen gamers toch de nodige beweging. Het mooie hierbij is dat gamers ook sneller geneigd zijn om op deze manier te sporten aangezien ze tegelijkertijd met hun favoriete hobby bezig zijn. Overigens is dit pas het begin wat dacht je bijvoorbeeld van Tetris Weightlifting of de Exer-Station? Ook op het internet zijn genoeg artikelen te vinden over afvallen in combinatie met gamen. Ongetwijfeld zal dit in de toekomst dan ook verder worden uitgewerkt en bewijst het opnieuw de innovatie die de gamesindustrie met zich meebrengt.

3. Leren is allesbehalve saai

“Ah verdorie! Kom op man! Waarom weer zo een berg huiswerk?” Dit is een veelgehoorde uitspraak van studenten. Waarom? Omdat de traditionele leermethodes ronduit saai zijn. Beetje thuis met je neus in de boeken terwijl na een tijd al die letters beginnen te duizelen is nou niet bepaald positief of leuk te noemen. Gelukkig kwam met de komst van games ook een ommekeer op de manier waarop studenten leren. Dankzij verschillende games leer je bijvoorbeeld Engels, een game als Civilization zijn in feite zeer goede geschiedenislessen en Brain Training zorgt ervoor dat we onze hersens in goede conditie houden. Hier houdt het overigens ook niet bij op want het Educational Learning Board laat zien dat er talloze games zijn waar we iets van kunnen leren. Het blijkt overigens dat universiteiten dit ook steeds meer oppikken, dus wie weet krijg je in de toekomst nog steeds een berg huiswerk maar houdt het dan in dat je Mario moet analyseren of Uncharted Drake’s Fortune moet spelen om meer te weten te komen over Sir Francis Drake.

2. Handen in de startpositie? Ogen open? Actie!

Dat games soms ontzettend snel gaan zal ik niet ontkennen maar dat dit geen enkel voordeel heeft ontken ik wel. Snelle games als Quake of WipeOut zorgen namelijk voor een goede ontwikkeling van de hand-oog coördinatie. Deze ontwikkeling heeft vele positieve voordelen. Zo blijkt uit dit bericht dat dokters die gamen tijdens de operatie minder fouten maken en minder details over het hoofd zien. Daarnaast zorgen deze snelle games ook voor een verhoging van het concentratie vermogen waardoor je gepusht wordt om onder druk, de snelheid van een game, toch goed te presteren. Gevolg is dat dit voordelen oplevert voor mensen die aan een sport doen. Zo hebben voetballers een beter overzicht tijdens het spelen van een wedstrijd en verhoogt het de concentratie van Formule 1 coureurs waardoor ze beter racen.

1. Vergroot je vaardigheden

De laatste hoek waar het spelen van games voordelen oplevert is bij het zoeken naar een baan. Zo blijkt uit dit bericht waar wordt gezegd dat meerdere mensen hadden gesolliciteerd voor een baan bij Yahoo maar werd Stephen Gillet uiteindelijk gekozen omdat hij World of Warcraft speelde. In World of Warcraft was hij namelijk de leider van een guild en volgens Yahoo was dit een teken dat hij de nodige leiderschapvaardigheden had en zijn rol als projectmanager goed zou vervullen. Games zijn dus uitstekende simulators voor het trainen van verschillende vaardigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de talloze Flight Simulator games die met ieder deel steeds realistischer worden? Zo realistisch zelfs dat de Federal Aviation Administration piloten aanraadt om de game X-Plane te spelen. Het spelen van games lijkt binnen de bedrijfspolicy ook steeds meer een standaard te worden. Zo heeft Intel een managementgame opgezet voor hun eigen werknemers om hun scherp en flexibel te houden. Games vergroten dus je vaardigheden en kunnen er in de toekomst zelf voor zorgen dat jij wordt uitgekozen voor die vette baan simpelweg omdat je het zo nu en dan leuk vindt om een game te spelen.


Nu games steeds meer een integraal onderdeel vormen van onze samenleving, duiken ook de voordelen steeds meer op. We hebben er nu slechts vijf besproken maar naarmate de tijd vordert zullen er meer en meer voordelen de kop op steken. Iets wat wij gamers overigens alleen maar moeten toejuichen. Want naast het feit dat het ons in aanraking brengt met nieuwe informatie en vaardigheden zorgt het er bovendien voor dat we ons te alle tijden kunnen bezig houden met onze favoriete hobby. En zeg nou zelf, er is niets leukers dan gamen, gamen en nog eens gamen!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Sony lanceert nieuwe website voor Uncharted

Game-urinoir wegens zedenschennis verboden