in

Gevaren van gamen


Te vaak naar de McDonalds levert overgewicht op, te veel sporten verhoogt de kans op blessures, een pakje per dag roken en je verpest je longen. Hoe je het ook went of keert gewoon leven en ademen blijkt heden ten dage nog een hele opgave te zijn. Maar dit artikel is geen handleiding over hoe je een goed leven leidt. Nee, ik ben hier om jullie te informeren over de gevaren van gamen. Want niet alleen in games maar ook daarbuiten schuilt achter iedere hoek het kwaad! Het kwaad! “Ahum” ik bedoel dus het gevaar van gamen. Bij deze de vijf grootste gevaren.

5. Overgewicht

Je herkent het vast wel: je organiseert een lanparty of gaat langs bij vrienden om eens een weekend lekker te gamen. In eerste instantie is hier niets mis mee. Maar als je eenmaal op zo’n feestje komt aanzetten met een gezonde maaltijdsalade zal iedereen je aankijken alsof je één of ander vreemd buitenaards wezen bent dat ergens een afslag heeft gemist. Al snel zul je dan ook mensen horen zeggen “Ey dit moet zeker een grapje zijn? Waar zijn die tien zakken chips, die vijftien kratten bier en de diepvries frikandellen en kroketten?” Zoals iedere zichzelf respecterende gamer weet moet je veel snacks en energiedrink hebben om de nachten mee door te halen. Nu is dit voor een keertje geen probleem, gevaarlijk wordt het echter als het een gewoonte wordt. Al snel denk je dan bij jezelf oh ik zit nu zo in deze game ik haal wel even snel iets bij de snackbar want ik heb echt geen tijd om iets te gaan koken. En al snel kan dit gevaar eindigen in overgewicht. Het grote nadeel van overgewicht is dan ook dat het er altijd sneller bij komt dan dat het eraf gaat waardoor je uiteindelijk meer tijd moet besteden aan sporten en je dus minder tijd hebt om te gamen. Zonde!

4. Sociaal isolement

Bezorgde moeder die onderaan de trap staat en naar boven roept “Tom zit je nu alweer op je kamer te gamen?” Tom die enigszins geïrriteerd vanuit zijn stoel terugschreeuwt “Ja, ja maar mijn huiswerk is al af en ik speel online met vrienden!” Moeders zucht diep en trekt zich terug naar de woonkamer. Op het eerste gezicht zou je denken dat gamen een sociale bezigheid is, je speelt online, ontmoet nieuwe mensen, wordt lid van een clan en bouwt een band op met die mensen. Ik ben dan ook de laatste die zou zeggen dat dit niet leuk is. Zo heb ik zelf notabene nieuwe mensen ontmoet, maar feit blijft wel dat je toch alleen op je kamertje zit. Hier zit hem dan ook het probleem in, want uit onderzoek is gebleken dat mensen behoefte hebben aan een bepaalde mate van fysiek contact (en dan doel ik niet alleen op het lepeltje lepeltje liggen met je vriendin). Deze mate verschilt per persoon maar als je hier niet aan voldoet en je alleen maar vanuit je kamer opereert zul je naarmate de tijd vordert in een isolement raken. Gevolg hiervan is dat meerdere sociale vaardigheden achteruitgaan, vaardigheden die juist belangrijk zijn voor het solliciteren naar een baan. Dus uiteindelijk heb je alleen maar jezelf ermee.

3. Agressief gedrag

Nee, ik ga hier niet beginnen over de eeuwige discussie tussen geweld en games. Althans ik schaar me niet aan één zijde ik leg alleen mijn eigen mening even op tafel. In mijn ogen zijn er verschillende games die kunnen leidden tot een bepaalde soort van agressie, maar dit verschilt per persoon. Jammer dat onderzoekers dit niet tot nooit meenemen in hun onderzoek. Dat komt omdat ze met hun vinger één schuldige willen aanwijzen en niet bedenken dat personen van elkaar verschillen. Dit houdt dus in dat ook de manier hoe een persoon omgaat met geweld verschilt per individu. Ja, er zijn incidenten die leidden tot agressief gedrag en ja, in sommige situaties had dit tragische gevolgen. Mensen moeten dus zelf bepalen in welke mate ze blootgesteld willen worden aan geweld. Wat ouders betreft: die moeten naar mijn mening deze verantwoordelijkheid op zich nemen voor hun kinderen. Weet dus wat je kind speelt voordat ze denken dat de realiteit een weerspiegeling is van een game en ze denken dat papa wel respawnt nadat hij bewerkt is met een keukenmes.

2. Verslaafd

Nog even dit level uitspelen. Nog even die extra experience points halen. Nog even dit. Nog even dat. Dit is een fase die vooraf gaat aan een verslaving. Gevaar is dat het dan niet lang meer duurt voor het spelen van een game zo erg uit de hand loopt dat je nergens anders meer mee bezig bent. Je kunt er om lachen, maar voor je het weet ben je van mening dat je vriendin een representatie is van de Weighted Companion Cube en je een achievement krijgt als je haar in het vuur gooit. Herken je jouw eigen vrienden niet meer mits ze in hun World of Warcraft outfit voor je neus staan of denk je dat de docent, als je uberhaupt nog naar school gaat, één van de heilige Prophets is die zo snel mogelijk moet worden uitgeschakeld. Verslaafd zijn is geen lolletje omdat je afhankelijk wordt van het spelen van games en het gevolg is dat games dezelfde rol vervullen als drugs. Je brein heeft het nodig anders maakt een rot gevoel zich van je meester. Als je het echter in de hand houdt en soms een game speelt terwijl je ondertussen je studie afmaakt beschik je binnen de kortste keren over een mooi diploma. Met dit diploma kun je dan alsnog aan de slag met je favoriete hobby en verdien je er ook nog eens geld mee. Makkelijker wordt het in dit geval misschien niet, maar wel leuker!

1. Totale uitputting

Steeds vaker tref je in het nieuws berichten aan over mensen die overleden zijn doordat ze te lang gamen. Vooral bij MMO games schuilt het gevaar in een klein hoekje. Omdat deze games niet uit te spelen zijn, blijf je bezig. Voor je het weet vliegen de uren dan ook voorbij. In eerste instantie geen probleem, alleen vergeten mensen vaak dat hun lichaam ook de nodige behoeftes heeft. Als je deze behoeftes negeert dan knaagt je lichaam aan de reserves maar ook die raken op een gegeven moment op. Het gevaar is hierbij dat je dit niet merkt en dat de klap pas komt als je opstaat. Je voelt je in eerste instantie misschien slapjes maar voor je het weet leidt het tot ernstige gevolgen. Je kunt je dus nog beter zo verschansen als Cartman dat doet in de Southpark aflevering over World of Warcraft. Gamen in een luie stoel, plee eronder en een moeder die de nodige etenswaren, Cheesy Poofs!, langsbrengt . Ook dit heeft natuurlijk zijn consequenties maar uiteindelijk leidt het niet tot overlijding door toedoen van uitputting. Dus onthoudt even dat het maar een game is die niet wegloopt en morgen gewoon nog voor je klaarstaat.


Net zoals met zoveel zaken in het leven draait het met gamen dus om mate. Niet alleen dat je het met maten (vrienden) speelt is belangrijk maar ook dat je alles met mate doet. Ieder persoon moet natuurlijk voor zichzelf deze grenzen stellen maar doe je dit goed dan is gamen een hobby waar je nog een zeer lange tijd van kunt genieten. Op den duur zul je zelfs zien dat er ook een hoop positieve kanten zit aan gamen, maar daar vertel ik morgen meer over. Dan hebben we namelijk de top 5 positieve dingen aan gamen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Licentiegames; goed of slecht?

Playlogic bezig met hun derde project voor Sony