Veertien jaar geleden verscheen er een film die heel veel indruk op me maakte. Niet alleen omdat er dinosaurussen in zaten, maar ook omdat de oude man in de film het voor elkaar kreeg om die dino’s bij elkaar in een soort pretpark neer te zetten. Oké, dat ging niet helemaal goed, maar het idee was er. Heb je net als ik altijd een eigen Jurassic Park gewild? Met de laatste uitbreiding voor Zoo Tycoon 2, Uitgestorven Diersoorten, is dat mogelijk.
Als bezitter van Zoo Tycoon 2 had je al aardig wat dieren tot je beschikking, er verschenen namelijk al eerder drie uitbreidingspakketten voor. De inhoud ervan varieerde van Afrikaanse diersoorten tot dieren die met uitsterven bedreigd worden. In deze vierde uitbreiding staan juist de dieren centraal die al uitgestorven zijn. Dodo’s, sabeltandtijgers, een mammoet of de eerder genoemde dinosaurussen: het zijn maar een paar voorbeelden van de ongeveer dertig ‘nieuwe’ dieren die tot je beschikking staan. Je zou bijna het idee krijgen dat het niet veel meer is dan bijvoorbeeld een accessoirepakket voor De Sims 2. Maar dat is gelukkig niet waar, er zijn wel degelijk nieuwe gameplay-elementen toegevoegd aan dit uitbreidingspakket.
Uitgestorven dieren verschijnen namelijk niet zomaar in je dierentuin. Uitgestorven Diersoorten (die hier overigens volledig Nederlandstalig is) begint wel met het basisprincipe van Zoo Tycoon 2: zorg ervoor dat je een goed draaiende dierentuin beheert. Dat komt neer op het ‘Theme Park-principe’. Deel je dierentuin goed in, zorg voor interessante dieren om naar te kijken en let ook op de wensen van je bezoekers. Willen ze bijvoorbeeld liever luipaarden dan een apenrots, plaats die dan, het zal soms wel degelijk verschil maken in de bezoekersaantallen. Maar goed, om dan weer even terug te komen op de uitgestorven dieren, die verschijnen niet zomaar. Als je dierentuin eenmaal goed in elkaar steekt kun je een onderzoekscentra gaan plaatsen.
In zo’n centrum kan onderzoek gedaan worden naar fossielen, maar die fossielen dien je wel eerst zelf te vinden. Die kom je gewoon tegen in het park, en met een metaaldetector-achtig apparaat ga je dan op zoek naar fossielen. Heb je er eenmaal een gevonden, dan krijg je een soort minigame voorgeschoteld. Heb je die voltooid, dan kun je onderzoek doen naar het desbetreffende dier. Aan de ene kant is het goed dat je echt iets moet doen om die dieren tot je beschikking te krijgen, maar de handelingen die je ervoor moet doen zijn vaak repetitief en niet heel moeilijk. Anderzijds is Zoo Tycoon 2 natuurlijk niet gericht op de zogenaamde ‘hardcore gamers’.
Er zijn overigens een paar verschillende manieren om het spel te spelen. Je zou ervoor kunnen kiezen om met een leeg stuk grond te beginnen, en te proberen om er een prachtig dierenpark te creëren. Er zijn ook voorgemaakte parken, waar je meteen middenin begint. Ook zijn er bepaalde uitdagingen die je aan kan gaan, bijvoorbeeld bepaalde bezoekersaantallen halen of bepaalde diersoorten in je park plaatsen. Je kunt ook beginnen met een stapel geld waardoor je meteen al van alles kan doen, of met een klein beetje geld waardoor je verstandig zal moeten investeren in attracties.

Net als bij de gewone dieren zul je ook je ‘uitgestorven’ dieren goed in de gaten moeten houden, want het zijn niet allemaal lieverdjes. Net als in de film Jurassic Park kunnen de dieren soms gaan rellen, waardoor je weer in de first person-modus terugmoet. Net als bij het fossielen zoeken loop je nu rond door je park, maar niet om nieuwe diersoorten te ontdekken. Nu heb je een soort verdovingspistool bij je waarmee je de dieren rustig kan krijgen en ze weer netjes in hun kooien of leefplekken te krijgen.
Ik kan na het spelen van Uitgestorven Diersoorten niet anders concluderen, eigenlijk hopen, dat dit de laatste uitbreiding voor Zoo Tycoon 2 zal zijn. De gameplay wordt een beetje oud, er is totaal niets veranderd in hoe je je park beheerd. Ook is de grafische engine niet heel mooi. Zoo Tycoon 2 was grafisch al niet het neusje van de zalm, en in de uitbreiding is er weinig tot niets aan gedaan. Maar het moet gezegd worden, het is gewoon leuk om met uitgestorven dieren een park op te zetten.