in

Myst


Het is al bijna dertien jaar geleden dat Cyan Worlds de gamewereld deed verbazen met hun game Myst. Deze first person point & click adventure zag er voor die tijd ongelooflijk realistisch uit, zulke mooie 3D omgevingen had niemand nog kunnen aanschouwen in die tijd. Myst is echter niet miljoenen keren over de toonbank gegaan vanwege alleen de graphics, de game viel namelijk ook op door zijn bijna onmogelijk moeilijke puzzels. Nadat een jaar geleden de PSP werd versterkt door het eerste deel van Myst, is het nu de beurt aan de DS. Voordat je daarom als DS-bezitter uitbundig begint te juichen, lees je toch beter maar even verder.

De laatste zin van de inleiding duidt er wellicht op dat deze versie van Myst niet helemaal in orde is. Over het verhaal van de game hoef je jezelf echter geen zorgen over te maken, want die heeft nog steeds dezelfde charme als die van het origineel. Het gaat overigens om precies hetzelfde verhaal en personages, want het is nagenoeg exact dezelfde game als destijds op de PC. Jij bent de naamloze hoofdpersoon die op het mysterieuze eiland Myst is beland en je komt helemaal niets te weten over dit personage. Je komt er al wel snel achter dat twee broers vechten voor jouw aandacht, wat hun vader niet in dank afneemt. Deze drie mannen zijn niet letterlijk te vinden op het eiland, maar zijn wel te zien in videoboodschappen. Je staat er dus volledig alleen voor. Het verhaal en de setting doen heel geheimzinnig aan en het is wellicht leuk om te weten dat Myst een aantal verschillende eindes bevat. Die eindes hangen af van keuzes die je maakt aan het einde van de game.

Voor dat je echter het einde van deze game bereikt, moeten eerst de hersenen flink gepijnigd worden. Myst bevat mogelijk de moeilijkste puzzels die een game ooit gehad heeft en gokken is er absoluut niet bij. Nagenoeg elke puzzel die je tegenkomt, als je überhaupt al door hebt dat het een puzzel is, vergt het uiterste van je denkvermogen en de oplossing ligt zelden voor de hand. Nu is er ooit een editie van Myst op de PC geweest die hints bevatte om het spel wat eenvoudiger te maken en dit had deze DS-versie ook zeker kunnen gebruiken. Helaas zit deze optie er niet in, waardoor je de kans hebt nogal wat keren vast te komen zitten. Ongeduldige gamers moeten deze game dan ook met voorzichtigheid benaderen. Aan de andere kant zijn er ook genoeg mensen die juist heel veel voldoening halen uit de lastige raadsels, maar die doelgroep was dertien jaar geleden wellicht iets groter.

Gedurende de game is het de bedoeling om een aantal werelden in verschillende tijdperken te bezoeken en het eiland Myst kun je daarbij als hub zien. Vanuit hier kun je namelijk de verschillende werelden bereiken. Elke wereld heeft zijn eigen visuele stijl en sfeer, en natuurlijk zijn eigen puzzels. In deze werelden is het de bedoeling dat je pagina’s verzamelt voor de boeken waar de broers in opgesloten zitten. Iedere keer als je een pagina toevoegt aan één van de boeken, kom je meer te weten over beide heren. Het verkennen van deze wereld loopt helaas niet al te vlekkeloos, neem bijvoorbeeld de camerastandpunten. In het origineel uit 1995 kon je met het hoofdpersonage te allen tijde een kwartslag draaien in de 3D wereld en dit werkt nog steeds hetzelfde op de DS. Toen was het geweldig, maar nu komt het nogal gedateerd over. Het werkt enorm stroef en bovendien leid het tot een hoop gepriegel met de stylus en dat zorgt er vaak voor dat de camera niet doet wat jij wilt. Het is trouwens nog moeizamer om sommige puzzels met de stylus op te lossen, want soms is het niet meteen duidelijk welke stukken klikbaar zijn en de ‘hitpoints’ zijn te klein waardoor het soms frustrerend precisiewerk wordt. Allesbehalve gebruiksvriendelijk.

Ondanks dat Myst niet lekker speelbaar is op de DS, komt de muziek wel heel sterk naar voren. De soundtrack draagt enorm bij aan de sfeer van de game en zorgt ervoor dat je meteen in de game gezogen wordt. Dat was tenminste op de PC het geval, op de DS is dat een stuk minder van toepassing. Visueel is er eigenlijk niets veranderd ten opzichte van het origineel en dat zorgt er voor dat niet altijd alles even duidelijk op het beeldschermpje wordt getoond. Dat is ronduit dodelijk bij puzzels, waarbij je het liefst op een volwaardig scherm kijkt. Het is eigenlijk een beetje de vraag wie nog op deze overzetting zit te wachten, want de game komt gewoon niet lekker uit de verf op de DS en bovendien kwam de game een jaar geleden al uit op de PSP. Natuurlijk blijft Myst een topgame, maar aangezien er buiten een extra wereld die je kunt bezoeken niets toegevoegd of aangepast is aan deze versie, kun je niet anders stellen dat het op een vrij slappe en nutteloze overzetting gaat. Als je dan toch Myst wil spelen, kun je beter de originele PC-versie uitproberen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Handige updates voor twee Wii kanalen beschikbaar

Lara Croft wordt smeriger dan ooit in Underworld