in

Link: The faces of evil (CDI)


Ah, de CD-I, wie herinnert zich deze ‘console’ van Philips zich nog? Het ding waarbij mensen alleen nog denken dat het een droom was of gewoon nooit bestaan heeft. Als kind had ik er een en kreeg ik daar ook Link: the Faces of Evil bij, of nog beter, in het Nederlands, de Gezichten van het Kwaad, oooh wat eng. Wat zal de samenwerking van Nintendo en Philips in petto hebben voor me? Aangezien de Zelda serie tot nu toe gewoon garant stond voor kwaliteit kan er toch niets mis gaan, of toch wel?

Zo start ik de game, en dan komt al meteen een negatief punt voor mij naar voren. De Voiceacting is werkelijk te erg voor woorden, en dan is het nog in het Nederlands ook, en dan voornamelijk van de mensen die zowat alle andere tekenfilms in het Nederlands nasynchroniseren, dus dan weet je wel hoe erg het gesteld is met de kwaliteit ervan. Het verhaal begint en legt uit dat het ditmaal niet Hyrule is die lastiggevallen wordt door Ganon, maar het eiland Koridai. Oh ja, Zelda is ook nog eens gevangen genomen door die kwaadaardige snoodaard! Link hoeft alleen maar zijn zwaard te pakken en Ganon een pak slaag te geven, en dat blijkt toch een hele lastige opgave.

Na de hele slappe intro die in het Engels ook al niet veel beter klinkt krijg je geen overworld, je krijgt een map voorgeschoteld en daar mag je een level uit kiezen om te gaan spelen. Dat zijn er in het begin nog een paar maar naarmate je verder komt zul je alle levels moeten doen om uiteindelijk Ganon mores te leren en Koridai te redden van de ondergang, en Zelda te redden niet te vergeten.

Het eerste wat opvalt als je een level begint te spelen is dat er geen top down view is, je ziet link van de zijkant zoals dat ook in de Legend of Zelda 2 was. Daarnaast heb je 2 knoppen, een voor je zwaard te slaan en de andere voor zowat al het andere, en dat blijkt in de praktijk ook gewoon niet te werken. Daarnaast spring je met de pijltoetsen wat ook al niet geweldig werkt en zeker niet als je precieze sprongen moet maken, en die sprongen zul je redelijk vaak zien. Knop 2 laat je deuren openen, je menu zien en nog een boel andere dingen. Frappant detail: laat deuren openen en je status scherm openen nu dezelfde combo zijn. Begrijpelijk dat dat een hoop gerommel geeft die eigenlijk niet nodig was geweest als de game wat meer knoppen in gebruik zou hebben gehad. De meeste CD-I controllers hebben namelijk wel meer dan 2 knoppen en het had de game een heel stuk beter gedaan als bijvoorbeeld het status menu op een aparte knop had gezeten. Zo zal het meerdere malen voorkomen dat je voor een deur zit en een bepaald item moet hebben uit je menu, dat je gewoon door de deur gaat terwijl je dat niet echt wilde.

Op je weg zul je ook de nodige mensen tegenkomen met wie Link een babbeltje kan maken. Dat gaat niet met de 2de knop, maar je steekt ze met je zwaard. Je leest het goed, je steekt ze met je zwaard, lekker vriendelijk van Link. Nu is het zo dat deze NPC’s zich ook graag willen begeven in gebieden waar monsters zitten. Volgende probleem, NPC’s willen nog wel eens in de weg lopen en dit frustreerde me ook ten top. Elke keer als je een vijand wil uitschakelen loopt er weer zo’n NPC in de weg en krijg je een oorverdovende cutscene te zien, keer op keer op keer. Hoogst irritant en de neiging ontstaat om je controller het raam uit te flikkeren van frustratie. Het blijft niet alleen bij die gebieden maar ook bij de lokale itemshop krijg je de neiging om de winkelier dood te meppen. Je koopt je items dus door ze te slaan met je zwaard. Laat de winkelier nu de hele tijd de winkel doorlopen en het voor elkaar te krijgen je altijd voor de voeten te lopen waardoor je weer cutscenes te zien krijgt.

Naast het zwaard zul je de gebruikelijke items zien uit andere Zelda avonturen zoals bommen. Hierbij komt een ander negatief punt naar voren kijken in de vorm van een immens grindfest om überhaupt verder te komen in de game. Je zult letterlijk uren bezig zijn met rubees en andere items te verzamelen. Geen rupees zoals gebruikelijk maar rubees, Koridai wijkt af van Hyrule in dit geval. Die rubees zul je krijgen van verslagen monsters en ander gespuis, maar in plaats van ze gewoon op te pakken door eroverheen te lopen zul je ze moeten steken met je zwaard. Je bent dus steeds bezig met alles proberen op te steken om zo het geld te krijgen voor onder andere je bommen, touwen en lantaarnolie. Je gebruikt je touwen om hogerop te komen, maar zul je steeds bij moeten kopen want je kunt een touw niet hergebruiken. Daarnaast zul je veel te vaak in gebieden komen die donker zijn waar je je lantaarn voor moet hebben. Irritatiepunt met de lantaarn is dat je hem meteen moet gebruiken, maar om die te selecteren zul je dus je menu moeten openen, wat vaak resulteert dat je weer een deur doorgaat. Vervelende is ook dat je dus naar links of rechts moet wandelen alvorens je je lantaarn kunt selecteren om wat licht in de duisternis te creëren. Dat licht blijft ook niet eeuwig en als je zonder olie zit kun je net zo goed doodgaan en opnieuw beginnen, want alles wordt zwart, behalve de monsters.

De monsters zijn ook vaak een probleem. De helft van de tijd zijn ze gewoon niet te raken omdat ze of te klein zijn of in een hoek op je afkomen waar je ze niet goed kunt raken. Soms zul je ook bommen moeten verspillen om ze te doden, of anderzijds meerdere klappen uit moeten delen met je zwaard. Dat klinkt allemaal makkelijk, ware het niet dat de meeste vijanden gewoon aan een stuk doorslaan en je precies moet mikken om ze te raken. Vaak resulteert dit dan ook in schade voor Link en dat blijft niet bij een hartje. Mochten de monsters je niet klein krijgen zijn er ook genoeg andere dingen waar je aan dood kunt gaan, van vallende rotsen tot diepe afgronden. Ook het getekende landschap zelf zit soms tegen. Je kunt wel naar boven springen, maar jezelf naar beneden laten vallen kan helaas niet. Gevolg daarvan is dat je in sommige gevallen een heel stuk naar beneden moet lopen. Ontzettend irritant en onnodig naar mijn mening. Daarnaast is het soms ook heel moeilijk te zien of je over bepaalde dingen zoals een hek kunt springen of dat je een heel eind moet omlopen.

Zijn er naast al deze negatieve dingen dan ook nog positieve dingen te melden? Jawel, die is er, al is het er in mijn optiek maar een. De muziek van Faces of Evil is bijzonder goed te pruimen. Verwacht geen symfonieorkesten of bekende muziek uit de eerdere delen want die zul je niet terugvinden. De muziek is dan ook het enige wat ik niet kan afkraken aangezien het voor 1993 van bijzonder goede kwaliteit is.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review