in

Mortal Kombat (X360)


De nieuwe netherrealms studios komt met een nieuw deel uit de mortal kombat serie, een serie die al 20 jaar oud is. Weten ze de fouten die gemaakt waren bij MK vs. DC en vele andere delen uit de serie te herstellen, of mogen we de serie voor eens en voor altijd begraven?

een story

Mortal kombat bevat ondanks vele andere games uit het fighting genre juist wel een goed verhaal. Mortal kombat vs. DC universe had helaas een zeer slecht verhaal, maar nu DC eindelijk uit de weg is geruimt lijkt mortal kombat op het eerste oog een stuk beter dan zijn voorganger, en zeker qua verhaal! Het verhaal begint met dat haast iedereen dood op de grond ligt. Iedereen is heel erg toegetakeld. Zo zie je bijvoorbeeld een opengereten lichaam of een afgerukt hoofd. Dan ga je een tempel op, en bovenaan de tempel zie je Shao Kahn tegen Raiden vechten, maar Raiden verliest en probeert nog met zijn laatste krachten een bericht te sturen naar ziijn verleden-ik. Daarna probeert Raiden zijn toekomst te veranderen, maar echter gaat dit moeilijker dan verwacht en lijken veel dingen ondanks wat hij ook probeert onveranderd.

Wat wel mooi is, is dat het een verhaal is waarin alles goed overloopt in vecht scenes, en ook vijanden zoals bijvoorbeeld Sektor zullen bijvoorbeeld van hun menselijke versie uiteindelijk naar hun cyborg versie overgaan. Helaas zijn er ook minpunten aan de story mode. Zo zijn de bazen soms zelfs nog een klus om te doden wanneer je op beginner speelt en wanneer je dus tegen Shao Kahn vecht moet je meer verdedigen dan aanvallen. De story mode staat automatisch op medium, en is alleen van moeilijkheidsgrade te veranderen via de option menu. Dat is natuurlijk heel erg raar, aangezien je verwacht dat je de keuze wel krijgt wanneer je de story mode opstart.

versus

Zoals in de meeste vecht games kan je in mortal kombat ook gewoon tegen je vijanden vechten buiten de story mode om. Je kan 1 op 1 gevechten houden, maar je kan ook tag matches houden, dat gewoon simpel weg 2 op 2 gevechten is. Vooral de tag matches zijn erg leuk, en hebben ook hun eigen tag combos waarin je midden in de combo de tweede speler kan gebruiken om je eerste te helpen. Dit is natuurlijk wel een zeer mooie toevoeging. Normaal 1 op 1 is natuurlijk ook erg leuk, omdat dit de tag combos natuurlijk niet heeft. De moves zelf zijn niet zo erg, maar als je net je X-ray move wilt doen, (dat in MK vs. DC nog een charge was waardoor je een paar seconden sterker was dan normaal) en de ander doet net van persoon verwisselen ben je 9 van de 10 keer, je X-ray move kwijt waar je al de hele match op hebt gespaard, dat natuurlijk zeer frustrerend is.

Natuurlijk zijn ook weer de fatality’s in de game aanwezig. Er zijn een paar zeer brute fatality’s zoals bijvoorbeeld die van Noob Saibot en Kung Lao. Maar ook wat mindere fatality’s zoals bijvoorbeeld die van Sonya. Ook zijn er stage fatality’s dat simpelweg gewoon een fatality is die je alleen op dat specifieke level kan uitvoeren. Echter bevat niet elk level een stage fatality. Niet dat dit zo erg is natuurlijk. Wel een minpunt is dat de fatality’s van de personages zelf toch vaak geweldadiger (en leuker) zijn dan die van de levels zelf. Ook kent mortal kombat babality’s dat een grappige vorm van fatality is. Je veranderd je vijand namelijk in een baby. Op het eerste ogenblik leek mij dit heel erg stom en totaal niet passend in dit deel van mortal kombat, maar na een paar te hebben geprobeerd moet ik dat terugnemen. De meeste babality’s zijn namelijk best wel grappig en geven toch allemaal een beetje de krachten van de personages zelf weer. Zo is Nightwolf bijvoorbeeld bang voor een wolf, en glijdt Sub-Zero uit over zijn eigen bevroren plas.

Het coole aan mortal kombat is dat het ook een goed online bevat. Met coole modus zoals king of the hill, dat dus gewoon tegen andere vechten is, met als doel zo lang mogelijk je plaats te verdedigen. Ook kent het online gewoon 1 op 1 gevechten en online tag matches, dat zeer goed is omdat je dus met vier vrienden kan spelen in 1 tag match. Dat betekent dus dat jij met je vriend tegen 2 andere mensen moet gaan vechten. De tag matches zorgen echter wel voor zeer mooie gevechten wanneer je als 4 echte MK veteranen het tegen elkaar opneemt, dat niets meer dan een zeer geweldig potje mortal kombat oplevert dat iets is waar je eigenlijk 2 jaar geleden alleen nog maar op kon hopen! Dit lijkt bijna te leuk voor worden, en helaas is dat ook zo. Aan de leuke potjes komt gelijk een einde wanneer je ontdekt wat voor een lag deze game online bevat. Bij een potje king of the hill kan je alleen nog maar hopen om 3 keer aan de beurt te komen, en online zijn er duizenden Smokes, Scorpions en andere personages die zeer simpele maar wel erg krachtige combos hebben.

arcade ladder

Net zoals in de vorige mortal kombat games kent ook dit deel een arcade ladder dat simpel weg een hele reeks vijanden is met op het einde Shao Kahn, en 1 match daarvoor Goro of Kintaro. Goro/Kintaro is vooral zeer irritant met zijn makkelijke hits doordat hij telkens de grond doet trillen dat (raar genoeg) hartstikke pijn doet. Shao Kahn is echter het meest frustrerend, niet Mortaro in MK3 die jou in 3 klappen dood had en jij een stuk of 15 hits op hem moest uitoefenen, maar meer van dat als je op hem een combo probeert uit te oefenen en hij net zijn hamer charged (dat verbazingwekkend, zeer vaak gebeurt!) dat je gelijk 5 meter verder vliegt omdat je hem geen pijn meer kan doen wanneer hij zijn hamer er bij pakt, dat natuurlijk zeer irritant is. Dit betekent dus dat je hem niet met combo’s moet verslaan, maar telkens moet blocken en daarna gelijk een paar klappen geven, of wanneer hij weer eens staat te lachen snel een special move doen. Echter is dit soms nogal frustrerend aangezien meestal je special move mislukt en je dus weer moet gaan wachten tot je weer de kans krijgt om hem een pak slaag te geven.

test your…?

Ook een goede toevoeging aan mortal kombat zijn de test your… modus. Zo moet je bij test your might en bij test your strike zoveel mogelijk keren op de actietoetsen drukken, en als je op de juiste hoogte bent snel de 2 triggers indrukken. (op de ps3 versie zijn dit waarschijnlijk de L1 en de R1 knoppen) Bij test your sight moet je een voorwerp in de gaten houden, en de juiste hoofd omhoog tillen. Doe je dit fout, dan zal je bruut worden afgemaakt. Als laatste is er ook nog de test your luck mode, dat zeker wel de aller leukste mode is aangezien je bij deze mode allerlei toevoegingen hebt. Zo kan je bijvoorbeeld een gevecht houden tegen je vijanden met alleen je voeten, omdat je handen eraf zijn gehakt. Of je moet oppassen voor regende meteorieten, terwijl je ook soms kans hebt om stil te staan vanwege een magnetische vloer waardoor de meteorieten een simpele hit kunnen veroorzaken. Test your luck heeft zeer veel goede toevoegingen en zorgt er dus voor dat deze game ook zeer leuk is om offline te spelen!

challenge tower

De challenge tower heeft een zeer simpele basis. Ga een reeks gevechten aan met bepaalde doeleinden. Sla bijvoorbeeld een zombie kapot voordat hij je tegen de rand van het level duwt of schiet bijvoorbeeld alle Baraka’s dood voordat ze je aanraken. Dit zorgt voor hele leuke gevechten en afwisselende gameplay dat eigenlijk bij geen ene echte vecht game te vinden is. Denk dan niet van 10 kleine uitdagingen die je in een kwartiertje voltooid heb. Nee, de challenge tower bevat honderden challenges die allemaal even leuk als dat ze moeilijk zijn. Echter is wel de moeilijkheidsgrade een minpunt, aangezien hij niet op een makkelijkere niveau te zetten is en heb je dus als beginnende speler meer moeite met deze game dan de ervaren mensen. Gelukkig zijn de challenges wel te skippen, maar dit kost wel wat kombat points. Deze speciale punten kan je verdienen door gevechten te winnen.

unlockables

Mortal kombat heeft ook een gigantisch kerkhof. Op dit kerkhof zitten honderden objecten verscholen in mensen en andere dingen. Zo zijn er mensen met een opgezwollen buik, die ontploffen nadat er een paar raven aan hun buik zitten te pikken. Of iemand wordt in vieren gedeeld. Deze acties kosten punten, maar het kost niet alleen punten om deze acties te zien. Door bijvoorbeeld iemand in vieren te delen krijg je een groene bol dat een artwork of een alternatieve character/fatality unlocked.

Alles wat je unlocked op het kerkhof, genaamd de krypt, gaat regelrecht naar de plaats nekropolis. Hier kan je alle personages terugvinden, met in het midden een groot portaal waar je alle artworks, muziekjes en designs kunt bekijken. Ook kan je hier de personages hun alternatieve kostuum vrijspelen, want nadat je iets hebt geunlocked in de krypt moet je naar nekropolis toe om je prijs te innen. Dit is soms een beetje irritant als je zoveel punten hebt verbruikt in de krypt waardoor je even niet meer weet van wie je zijn alternatieve kostuum hebt unlocked. Echter kan je dan gewoon simpel op iedereen een klikje geven en wanneer je ziet dat je het kostuum hebt opgehaalt weet je dat je hem hebt.

kollector’s edition

Natuurlijk bevat dit fantastische deel ook een ware kollector’s edition dat natuurlijk een artbook bevat, maar ook een steelcase met daarin je kombat pass, een code voor een in-game classic Ermac costume en een code waarmee je Scorpion’s outfit, en een T-shirt van netherrealm studios kan unlocken voor je avatar. Het rare aan dit item is echter dat wanneer je het jouw avatar aantrekt, het net lijkt of hij 10 kilo dikker is geworden. Als laatste bevat het ook nog een figurine, alleen is deze wel erg klein! Hij is ongeveer 11 centimeter hoog, en bevat een ondergrond van wel 3 centimeter! Het hele beeldje is van plastic dat ook erg te merken valt, omdat het best wel zwak, maar het is zeker geen slecht beeldje te noemen, aangezien het wel een erg bruut en een best wel gedetailleerd beeldje is van niemand minder dan Scorpion en Sub-Zero. Al met al dus een zeer toffe collector’s edition voor een prijs van rond de €90,-

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review