in

Star Wars: The Force Unleashed


Ik ben een echte Star Wars-fan. Ik bekijk elke game van deze geweldige fantasy-serie daarom met met extra aandacht en af en toe springt er zo’n game uit die echt in mijn straatje valt. The Force Unleashed is zo’n game. Het is een soort God of War in een hele nieuwe, hele vette setting. Wie wil dat nu niet?!

The Force

The Force is een energievorm die wordt gecreëerd door alle levende dingen op aarde. Het omringt en doordringt alles dat leeft en verbindt het universum. Personen met een speciale gave kunnen speciale krachten aan The Force onttrekken.

Zelfs voor Star Wars-fanaten is deze setting trouwens nieuw, want de game speelt zich af in de periode tussen de laatste nieuwe en de eerste oude film, tussen Episode III en Episode IV. De periode waarin Darth Vader en The Empire steeds gevaarlijker worden en de macht overnemen in het universum. In dit verhaal ben jij de geheime leerling van Darth Vader. Een Sith met ongekende krachten. In opdracht van Darth Vader zul je Jedi moeten opsporen en afmaken.

In de demo die ik onlangs voor mijn kiezen kreeg zag ik hoe je in een soort tutorial-level iedereen moet afmaken in een grote garage. Wat direct opvalt zijn de Force Powers die je hebt. Je kunt Storm Troopers in deze garage door de lucht laten zweven en ze wegsmijten. Maar het is natuurlijk het leukst om even met de vijanden te spelen. Terwijl je ze door de lucht slingert zullen ze altijd proberen zich ergens aan vast te grijpen om zichzelf te redden. Dat kan een kast zijn, of een krat, of een andere Storm Trooper. Als je sterk genoeg bent kun je de soldaten ook samen door de lucht laten zweven. Jouw vijanden reageren dus erg realistisch op hun omgeving, dit heb ik nog nooit eerder zo gedaan zien worden in een spel. Het maakt het spelen met de tegenstanders alleen maar leuker! Mocht je uitgespeeld zijn, dan gebruik je Force Push en smijt je de Storm Trooper weg. Ben je benieuwd naar waar hij heengaat en waar hij allemaal met z’n kop tegenaan knalt? Dan druk je een keer op de D-pad, zodat de camera jouw slachtoffer volgt.

Jedi

Jedi zijn intergalactische ridders. Zij strijden met lichtzwaarden en hun Force-krachten. De Jedi gebruiken de The Force alleen voor goede doeleinden. Nooit zullen ze het gebruiken voor het kwaad.

The Force Unleashed draait voor een groot deel om het combineren van jouw krachten. Naast het oppakken en wegsmijten van de vijanden kun je ze tegen dingen aan laten knallen, je lightsaber door ze heen gooien, of ze elektrocuteren terwijl ze spartelen in de lucht. Als je iemand elektrocuteert maak je een soort elektrische bom van hem. Als je dus eerst iemand laat zweven en hem vervolgens oplaadt met elektriciteit, creëer je op die manier een wapen. Met Force Push kun je dit nieuwe wapen vervolgens tegen een vijand aansmijten. Dit kwam tijdens de demonstratie goed van pas in een gevecht met een Rancor (een groot mensenetend monster). Nadat de Rancor flink was verzwakt met behulp van de doe-het-zelfbommen kreeg de speler, net als in God of War, een Quick Time Event voor zijn kiezen waarmee je de enorme vijand de genadeslag geeft. Ik heb het een klein beetje gehad met Quick Time Events, maar het lijkt erop dat LucasArts het gebruik afkijkt van God of War, en veel beter dan dat kun je het niet krijgen.

De Rancor komt de speler tegen op een soort paddenstoelenplaneet. Wat direct opvalt aan deze omgeving is dat de paddenstoelen (die meters hoog zijn) heel realistisch reageren op jouw acties zoals Force Repulse. Met Force Repulse creeër je een krachtveld om jezelf. Iedereen die in de weg van dat krachtveld staat wordt met met veel geweld weggeramd. Als die paddenstoelen in de buurt van je krachten komen, buigen ze realistisch door. En dat zorgt ervoor dat de omgeving wat spannender wordt en meer leeft. Het vette hierbij is dat je in vele verschillende omgevingen zult terechtkomen. Ik heb bijvoorbeeld ook een soort afvalplaneet gezien. Hierop liggen onder andere resten van oude ruimteschepen. Ook zweeft er veel rommel door de lucht. Zo zijn alle omgevingingen over het algemeen lekker vol en druk in The Force Unleashed. Dat is mooi, maar vooral nuttig. Die zwevende rommel kun je oppakken met jouw telekinetische gaven en vervolgens weer als wapen gebruiken. En dat is het hem gewoon met Star Wars: The Force Unleashed: je hebt natuurlijk je lightsaber, maar de omgeving zelf is minstens zo’n belangrijk wapen.

Sith

The Force heef ook een duistere kant die de “Dark Side” wordt genoemd. Angst en woede zijn emoties die naar de Dark Side leiden. Wanneer een Jedi de Dark Side omarmt wordt hij of zij een Sith. Een Sith is een duistere Jedi die The Force gebruikt voor slechte doeleinden.

In het begin zul je objecten die zo groot zijn als jijzelf manipuleren met jouw krachten, maar naarmate je je krachten meer gebruikt, kun je grotere dingen optillen. Op een gegeven moment zal het zelfs mogelijk zijn hele ruimteschepen op te tillen en weg te smijten. Hoe jouw krachten zich ontwikkelen ligt aan jezelf, want hoe meer de speler een kracht gebruikt, hoe meer die kracht groeit. En hoewel deze keuzes nogal voor de hand liggen, zul je ook moeilijkere keuzes moeten maken. LucasArts ging niet diep in op dit element, maar ik weet al wel dat je zult beginnen als de leerling van Darth Vader, maar niet zo hoeft te eindigen. Vermoedelijk zul je de keus moeten maken of je de Jedi gaat uitroeien, of juist gaat helpen. Een interessant gegeven dat de game interessant moet maken om een tweede keer door te spelen.

Verschillende versies

Bij multiplatformgames gaat de aandacht meestal vooral uit naar naar de mooiste versies (lees: Xbox 360- en PS3-versies). Gelukkig lijkt dit niet waar te zijn voor The Force Unleashed. Zo krijgen de verschillende versies elk hun eigen interessante elementen. De PS2 krijgt bijvoorbeeld een aantal unieke lokaties en bij de DS wordt extra aandacht gestoken in de besturing. Naast een demo van de Xbox 360- en PS3-versies heb ik ook vrij veel gezien van The Force Unleashed voor de Wii. En die game wordt ook erg interessant. Al sinds ik voor het eerst met de Wii speelde, wacht ik op een Star Wars-spel om eens goed met een lightsaber te spelen. The Force Unleashed is dat spel. De game herkent vijf verschillende bewegingen voor jouw zwaard: naar boven, naar onderen, naar links, naar rechts en naar voren. Natuurlijk is het nog steeds geen complete simulatie, maar het is een stuk beter dan willekeurig met je Wiimote zwaaien zoals we dat zagen in Zelda: The Twilight Princess.

Ook wanneer je de Force-aanvallen van een Jedi wil opvangen, zul je dit op een aparte manier met de Wiimote en nunchuk moeten doen. In beeld wordt één van de twee controllers onder een bepaalde hoek gedraaid. Door je eigen controller op dezelfde manier te draaien, kun je zo’n aanval verdedigen en zelfs terugkaatsen. Waar ik misschien nog wel het meest enthousiast over ben is dat de Wii als enige platform een multiplayermodus heeft. Met een vriend kun je gaan duelleren, en dat levert spectaculaire momenten op. Niet alleen vanwege het zwaardvechten, maar ook doordat je allerlei objecten naar elkaars kop smijt terwijl je daarmee bezig bent. Ik moet ook zeggen dat de Wii-versie er goed uitziet met meer dan genoeg rommel in de omgeving om je Force-krachten op te botvieren. Natuurlijk zijn de physics niet zo indrukwekkend als op de PS3 en Xbox 360, maar het is zeker dat The Force Unleashed ook op de Wii hoge ogen kan gaan gooien.

Het is lang geleden dat ik een spel op meerdere platformen wilde spelen. De uitgebreide physics en Force-mogelijkheden trekken me aan in de Xbox 360- en PS3-versies. Het “realistische” vechten met een lightsaber en de duelleermodus zorgen ervoor dat ik The Force Unleashed voor de Wii ook wil spelen. Nu maar hopen dat LucasArts alle hoge verwachtingen weet waar te maken. Ik heb er in ieder geval vertrouwen in dat deze game het op alle grote platformen goed gaat doen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Microsoft’s DRM-beveiliging zorgt voor problemen bij de Xbox 360

Levensgroot Halo 3 Energy Sword te koop