in

Anno 1404 (PC)


Stel je voor: Je bent een kolonist in het jaar 1404 en je moet voor de koning van een groot europees rijk nog meer land innemen. Dit zou vroeger betekenen dat je een groot leger meenam, de plaatselijke bewoners zou moeten bevechten en vervolgens na een lange tijd pas rust in de tent had. Maar dat wil toch niemand? Veel beter kun je daarom ook in onze tijd leven, waar je met ANNO 1404 op je dooie gemak een eiland kan koloniseren.

Dat is namelijk het doel in ANNO 1404, simpelweg land koloniseren en uitbreiden. Dit uitbreiden kun je doen doormiddel van economie, maar ook het ouderwetse oorlog voeren behoort tot de mogelijkheden. De economie kun je groot en sterk maken door je inwoners zo veel mogelijk te verwennen. Zorg ervoor dat ze een kroeg in de omgeving hebben en ze zullen meer betalen. Of geef de inwoners de beschikking over boeken, daar zullen ze ook erg blij mee zijn. Alles wat de inwoners van je rijk wordt gegeven, zorgt ervoor dat zij meer tevreden zijn. Ook met de belasting kun je hun gemoed beïnvloeden, waarbij een hoge belasting logischerwijs zorgt voor een minder humeur van de inwoners.

Het uitgebreide karakter van ANNO 1404 komt hier overduidelijk tot zijn recht. Als speler kun je immens veel goederen tot je beschikking krijgen en met al deze goederen kun je ook daadwerkelijk iets. Een verwarrend spel wordt het hierdoor echter niet, want de makers van het spel hebben ANNO 1404 enorm simpel weten te houden. Pas als je in een vergevorderd stadium bent met je rijk, kan alles complex worden, maar dat is maar net hoe het rijk ingedeeld wordt. In dat vergevorderde stadium wordt het spel ook duidelijk uitdagender. Vooral als je computergestuurde tegenstanders een hogere moeilijkheidsgraad hebben, zul je je handen vol hebben aan het in stand houden van je rijk. Het is dan soms ook handig om een extra savegame aan te maken, omdat het natuurlijk niet leuk is om je hele rijk kwijt te raken door één foutje.

Doordat ANNO 1404 zo enorm uitgebreid is, is er altijd wel iets te doen. Nieuwe eilanden koloniseren, handelsroutes opzetten, een verdediging voor je eiland organiseren, contacten aangaan met mensen en ga zo maar door. Altijd staat er wel iets op de wachtlijst en hierdoor zul je jezelf bij vlagen een echte landheer wanen, doordat alle taken uiteindelijk naar jou toe komen. Je blijft bezig en dit heeft dan ook een positief (of negatief, net hoe je het bekijkt) effect op je speeltijd. Voor je het weet ben je namelijk een uur verder en dan heb je nog maar een paar dingen gedaan. Uiteindelijk zul je in het bouwen van een grote stad dan ook een dikke 20 uur kunnen steken. Een minpunt hierbij is echter wel dat, ondanks alles wat je kan doen, het na een tijdje wel eens begint te vervelen. Soms duurt het lang om je kleine landje een stap verder te krijgen en hierdoor zal je een tijdje regelmatig dezelfde dingen doen. Op den duur gaat dat vervelen en dat is toch wel een minpunt te noemen aan dit spel. Wellicht zou het leuker zijn geweest als de stappen iets dichter op elkaar zouden volgen, zodat je er minder lang op zou hoeven wachten.

Alle tijd die doorgebracht kan worden in ANNO 1404, wordt in een zeer mooie omgeving doorgebracht. Het spel heeft een gemoedelijk sfeertje en in combinatie met de schitterende graphics, zul je soms even pauze nemen van je drukke agenda en even de tijd nemen om te genieten van de herten in het bos, de prachtige golven aan de kust en de indrukwekkende woestijnen. Een speler zal dit niet snel doen en het mag dan ook een compliment zijn voor de makers van ANNO 1404 dat het hen wel gelukt is. ANNO 1404 is in voorgaand deel van de tekst dan wel heel positief beschreven, het is helaas niet allemaal zo mooi. Zo is punt één van ergernis toch wel de lange laadtijden die je hebt voordat het spel eindelijk begint. Soms moet er zo`n 5 minuten gewacht worden voordat er gespeeld kan worden en dat is natuurlijk iets wat niet zou moeten. Ook zijn de computergestuurde tegenstanders af en toe vreemd bezig. Zo verklaren zij jou soms om geen enkele reden de oorlog en kunnen zij met veel minder middelen hetzelfde bereiken als jijzelf.

Deze minpunten zorgen ervoor dat het spel niet perfect is, maar goed is het zeker. Ik heb zelden een spel gezien dat zoveel speelduur kan geven en ook zelden een spel van dit genre dat zo uitgebreid is. Van mij mag er snel een nieuw deel van de ANNO serie worden uitgebracht, want dat kan alleen maar beter worden!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review