in

Call of Duty: Black Ops (PS3)


Op een dag besloot een raar mannetje die nogal gek in zijn hoofd was, een soldaat te worden. Samen met zijn mede-soldaten beleeft hij nogal wat spectaculaire dingen. Zo wordt hij onder andere gestuurd naar Vietnam en Cuba om daar weer te strijden tegen alle ”bad guys.” Het klinkt allemaal mooi, maar dit gekke mannetje heeft nog al wat psychische problemen. Hij ziet allemaal nummers en krijgt vaak flashbacks. Hij zit in een stoel met allemaal beeldschermen om zich heen, met in het midden een man die hem allemaal vragen stelt. Ik heb het natuurlijk over Alex Mason, de hoofdpersoon uit Call of Duty: Black Ops.

Het verhaal is in tegenstelling tot andere Call of Duty games zeer sterk. In Modern Warfare 2 zat er geen verhaal in, maar alleen maar spectaculaire dingen zoals de sneeuwscooter en de missie in de boot. Call of Duty: Black Ops heeft dit allebei. Het verhaal is ijzer sterk en lastig te begrijpen. Doordat het lastig is om te begrijpen, wil je echt de singleplayer uitspelen om te weten hoe het verhaal nou precies afloopt. Alex Mason wordt vanaf een stoel ondervraagt door een man achter een beeldscherm en hij moet alle vragen beantwoorden. Alex Mason beleeft alles weer opnieuw. Hij moet onder andere met zijn goede vriend Resnov ontsnappen uit een gevangenis en in de jungle strijden met Frank Woods tegen Vietnam-soldaten. De variatie van de missies zijn sterk en ook de locaties. Soms zit je in een sneeuwgebied en de andere keer zit je weer in de jungle.

Net als Call of Duty: World at War heeft Treyarch in Black Ops opnieuw zombies toegevoegd. Het is allemaal een beetje hetzelfde, alleen je hebt wel nieuwe maps. Ook zijn er natuurlijk andere wapens en ook weer andere zombies. Zo krijg je bij het level ”Kino der Toten” bij ronde 5 of 6, allemaal ondode honden achter je aan. Één personage uit de zombie mode is echt mijn favoriet geworden: Nikolai. Het is een Russische Spetsnaz soldaat die altijd van die leuke zinnetjes zegt: ”You know how to say owned in Russian? OWNED!” en dan mijn favoriet: ”Nikolai won’t die. Eh, dat rijmt!” ja een Nederlandse zin ja, zou er een Nederlander werken bij Treyarch? De zombie draait natuurlijk niet echt om de personages maar om het spel. Je begint bij ronde 1 en je moet zoveel mogelijk ronden overleven. Elke ronde worden de zombies sterker en komen ze met meer. Je kunt overleven met door de power-ups te pakken, bijvoorbeeld Insta-Kill waardoor de zombies in één schot dood zijn. Ook kun je deuren openen en nieuwe wapens kopen om de kans op overleven groter te maken. Dit moet je wel doen met behulp van punten die je krijgt: bijvoorbeeld door zombies te killen, power-ups te pakken, zombies dood te steken enzovoort.

Elke Call of Duty-fan zal het moeten hebben van de online multiplayer. Een leuke toevoeging is dat je nu split screen online kunt. Dus als je een keer een vriend bij je thuis hebt, kun je samen met hem en nog andere vrienden online. Je vriend haalt geen punten voor jouw hoofdaccount, maar haalt punten voor zichzelf. Mijn hoofdaccount is , dan wordt zijn account (2), zodat andere mensen kunnen zien dat je split screen online doet. In de multiplayer koop je alles wat je wilt unlocken (wapens, perks, titels, emblems) met CoD Points. Dit zijn punten die je kunt verdienen door levels omhoog te gaan, contracten te beginnen en Wager Matches te gaan spelen. Contracten aangaan is voor beginnelingen een handige manier. Je kunt makkelijke contracten kopen voor 25 CoD Points, bijvoorbeeld: Win 2 Team Deathmatches. Je krijgt 30 à 40 minuten de tijd om het contract te voltooien. Als het je lukt krijg je een bonus van bijvoorbeeld 200 CoD Points. Lukt het je niet, ben je de inzet kwijt; 25 CoD Points in dit geval. Dit is wel een makkelijk voorbeeld, je kun ook een contract kiezen dat je 16 headshots met een SMG-wapen moet maken. Hiervoor moet je meer inzetten maar je krijgt er dus ook meer voor terug en bij de zwaardere contracten krijg je zelfs XP als je het contract weet te voltooien. Als je sneller geld wilt verdienen heb je de Wager Matches. In Wager Matches zet je CoD points in, maar je kunt een flink ‘bedrag’ terug winnen. Het hangt er wel vanaf hoeveel je gaat inzetten, ga je Ante Up doen, is er een lage inzet, doe je Weekend Gambler dan is er een gemiddelde inzet en doe je High Roller dan is er een hoge inzet (aangeraden voor de echte gokkers!) Je hebt verschillende modi in Wager Matches bijvoorbeeld One in the Chamber. Elke speler begint met een handgeweer met maar één kogel. Schiet je met die kogel iemand dood, dan krijg je zijn kogel en heb je dus weer een kogel. Schiet je mis, dan is er nog maar één ding over: het mes. Zit je aan het eind van het spel in de top drie, dan ben je ”In the Money” en zul je dus CoD Points verdienen. Maar let op: Zit je niet in de top drie dan ben je dus ”Out of the Money” en zul je de CoD Points die ingezet zijn verliezen!

De wapens in de Black Ops multiplayer zijn heerlijk om mee te schieten. Het is nu ook weer beter gebalanceerd als Modern Warfare 2. In MW2 kon je op het begin al de UMP45 en dat was eigenlijk het beste wapen uit de hele game. In Black Ops heb je dit niet. Hoe hoger level je bent, hoe betere wapens je hebt. Zo krijg je bij level 44 het wapen Commando, mijn favoriete wapen (nee niet die vervelende perk uit MW2!) Er zijn weinig perks in de multiplayer, 15 om precies te zijn. Maar dat maakt niet uit want het is nu moeilijker om een perk op pro te halen. Je moet nu niet
zoveel kills gaan maken, maar je moet verschillende challenges halen. Zo moet je bij de perk Ghost (onzichtbaar voor Spy Plane), 20 kills maken als de vijand een Spy Plane of Blackbird heeft en moet je 30 vijand helicopters uit de lucht schieten met een launcher.

Spy Plane, Blackbird, waar heb je het over?
Over de killstreaks van Black Ops, duh. Een Spy Plane, beter bekend als UAV of radar, is een killstreak waardoor je de vijand op je radar kunt zien (behalve als ze de perk Ghost hebben). Zo zijn er nog veel meer killstreaks, maar om dat nu allemaal te gaan verklappen zou zonde zijn. Er zijn veel killstreaks, maar lang niet zoveel als in de vorige CoD. Voor sommige een nadeel, voor sommige weer een voordeel. Voor mensen die denken: ”Hey, de laatste killstreak gaat maar tot 11 dus dat is makkelijk!” die hebben het goed mis. Als je bijvoorbeeld een Napalm Strike hebt (Straaljagers die napalm uit de lucht gooien) en je maakt daar bijvoorbeeld 6 kills mee, dan zul je geen Attack Dogs (11 killstreak) krijgen. Alleen de kills die je maakt met je wapen, claymore, semtex etc. zullen meetellen voor je killstreak. En dat maakt het toch wat pittiger.

In Black Ops heb je 15 prestiges, maar je gaat tot level 50. Dus als je level 50 bent kun je al prestige doen. Voor de mensen die niet weten wat een ”prestige” is, dat is als je level 50 bent en je drukt op Prestige dan ben je weer level 1. Wie doet dat nou? Nou er zitten een aantal voordelen bij: Je krijgt een cooler icoontje voor je naam, je krijgt mooiere titels en emblems en bij prestige 9 kun je zelfs kleurtjes in je clan tag zetten.
Titels en emblems kun je instellen bij je ”Playercard”. Dit is je eigen profiel, waar iedereen op kan kijken. Ze zullen dus allemaal jou stats kunnen zien, je titel en emblem en je rang. Een emblem kun je nu zelf maken en bewerken. Zo heb ik bijvoorbeeld een rood rondje met daarin een wit mannetje (denk aan James Bond). In de multiplayer kan je nu zelfs je eigen poppetje veranderen. Als je de perk Ghost hebt, dan zal je poppetje er anders uit zien dan dat je bijvoorbeeld de perk Hardened hebt. Ook is er een Face-paint functie. Hiermee kan je een gezichtsmasker kiezen om nog minder op te vallen, of gewoon omdat het cool en mooi is. Ook zal je de mogelijkheid hebben om je clan tag en emblem op je wapen te plaatsen. Zo kan iedereen zelfs op je eigen wapen zien in wat voor clan jij zit en zien ze wat voor emblem jij gecreert hebt.

Minpunten in Black Ops? Bijna niet te vinden. Het enige wat mij opvalt zijn de graphics. Het ziet er gewoon niet zo strak uit als de vorige Call of Duty. Zo zien voertuigen er niet altijd even strak uit, maar ook de explosies zijn er niet zo mooi uit. Met dit minpunt is Black Ops natuurlijk zeker geen mindere game. Ik bedoel: wie let er nou op graphics? Niemand, als de game maar goed is en de graphics niet SUPER slecht zijn. Treyarch heeft zich opnieuw weten te bewijzen met Call of Duty: Black Ops.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review