in

Super Mario Bros. (NES)


Na het aansluiten van enkele kabeltjes, het erbij zoeken van de juiste zender en het verplaatsen van mijn stoel naar een afstand die de controller van de NES toelaat is het dan toch eindelijk zover. De aftrap van mijn gameleven. Al meteen sta ik voor een belangrijke keuze. Super Mario Bros. of .. Duckhunt? Aha! Daar is dat waterpistool dus voor! Ik dacht al dat het gewoon stuk was. De keuze valt in eerste instantie natuurlijk op Super Mario Bros. Ik heb veel over deze game gehoord. Eenmaal eerder, op de verjaardag van mijn neefje, heb ik zelfs al de eer genoten een keer te spelen.

Het verhaal van Mario de kleine loodgieter staat op het punt verteld te worden. En wat een bloedstollend spannend avontuur heeft hij voor de boeg. Zijn dierbare prinses Toadstool is ontvoerd door de boosaardige koning Koopa. Een slechte schildpadmutant die het om onduidelijke redenen gemunt heeft op alle paddenstoelen die zijn dierbare woonplaats teisteren. Door hun prinses te ontvoeren probeert hij die irritante wandelende champignonhoofden terug te pakken. Het is aan Mario de prinses te redden. Maar Koopa laat zich natuurlijk niet zonder slag of stoot uit de weg ruimen. Integendeel! Hij en zijn leger van wandelende, springende, vliegende en hamersmijtende schildpadden, gevleugelde kogels, door het gemis van armen boosaardig geworden paddenstoeltjes, ei gooiende wolkenvliegeniers en ander gespuis zullen dit koste wat kost proberen te voorkomen.

Na een aantal keer via een onhandig berekend sprongetje het ravijn van beneden te hebben bekeken begin ik de besturing toch relatief snel onder de knie te krijgen. Het avontuur, of eigenlijk dat van Mario, kan nu serieus beginnen. Naast de zeer vooruitstrevende graphics die deze game te bieden heeft kent het spel een behoorlijke moeilijkheidsgraad die vele uren spelplezier garandeert. Ook de afwisseling in soorten levels draagt hier in positieve zin aan bij. Zo heb je levels waarin de nadruk ligt op het ontwijken van allerhande kwaadwillende zaken, levels waarin je moet zwemmen (onze besnorde vriend kan uitzonderlijk lang zijn adem inhouden), levels waarin je van platform naar platform moet springen en vooral je precisie op de proef wordt gesteld maar ook levels waarin onze held zich letterlijk op glad ijs begeeft en je reactievermogen weer op een geheel andere manier op de proef wordt gesteld. Als dit maar allemaal goed gaat!

Gelukkig krijgt Mario wel wat hulp mee van de heer Shigeru Miyamoto; zijn bedenker. Zo kan Mario door middel van verschillende objecten die door het gehele spel te vinden zijn (tijdelijk) zijn krachten vergroten. Zo kan Mario zich door het eten van een speciaal soort paddenstoel (geel met rode stippen) transformeren in Super Mario. Deze variatie op hemzelf is nagenoeg hetzelfde ware het niet dat hij maarliefst twee keer zo groot is en ook twee keer door een vijand geraakt dient te worden wil hij naar de eeuwige jachtvelden gestuurd kunnen worden. Ook zijn er speciale vuurbloemen te ontdekken die na aanraking Super Mario niet alleen voorzien van een flitsende nieuwe outfit, maar hem ook de mogelijkheid bieden vuurballen op zijn belagers te kunnen gooien. Tenslotte komt er van tijd tot tijd een rondspringende ster voorbij die Mario tijdelijk veranderd in een onsterfelijk knipperend wapen. Deze krachtvergrotende middelen zijn over het algemeen te vinden in grote vraagtekens die je, alsof zwevend in het niets, door heel Paddenstoelland tegenkomt, maar er zijn er ook enkele te vinden op andere geheime locaties. Kun jij ze allemaal vinden?

Naast bovengenoemde middelen is er hier en daar nog een laatste (ja, ja, eindelijk de laatste) soort (hoe raad je het zo?) paddenstoel te vinden. Deze paddenstoelen (geel met groéne stippen) verschaffen Mario met een extra leven. Het verzamelen van honderd muntjes geeft hetzelfde effect, evenals het halen van 250.000 punten door het verslaan van vijanden.

De titel verraad het al een beetje: Super Mario Bros. Bros. is een (vooral in de gangsterwereld) veel gebruikte afkorting van het woord brothers (vandaar ook de . achter Bros.). Dit doet al vermoeden dat het er in ieder geval meer dan één zijn. En dat is hier ook het geval. Het zijn er namelijk twéé! Ondanks het feit dat dit spel Mario Bros. heet. Oftewel “de Mario-broertjes” heet de broer van Mario geen Mario maar Luigi. Mario Bros. dient dus niet gelezen te worden op dezelfde wijze als bijvoorbeeld “The Allman Brothers”. Tenzij ze natuurlijk Mario Mario en zijn broer Luigi Mario heten, maar dat is tot op heden nooit bevestigd. Het maakt ook niet zo veel uit voor de spelervaring. Het is in ieder geval mogelijk met zijn tweeën te spelen, zij het om de beurt; niet tegelijk. Op deze wijze kan het toch voorkomen dat er tijdens het spelen van deze game bepaalde competitieve gevoelens boven komen drijven. Een absoluut pluspunt natuurlijk, want wie houdt er nu niet van een lekker potje ver plassen?

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review