in

Uncharted: Drake’s Fortune (PS3)


Je bent op een onbewoond eiland, er is een verborgen schat en er zijn kapers op de kust. Klinkt als een dertien-in-dozijn game, dat je al 1000 keer eerder hebt gezien. Maar is ‘Uncharted: Drake’s Fortune’ dat ook echt of heeft Naughty Dog (Jak & Daxter, Crash Bandicoot) er toch weer iets moois van weten te maken…

In Uncharted speel je als Nathan Drake, een ietwat cynische held die snel verzeild raakt in mysterieuze mysteries. Als Nathan Drake een aanwijzing in de doodskist van zijn overgrootvader Sir Francis Drake vindt, gaat hij daarmee op zoek naar de beroemde schat van El Dorado. Hij vindt samen met journalist Elena en zijn peetvader Sully, die diep in de schulden zit, een onbewoond eiland waar deze schat mogelijk ligt. Hij is blijkbaar niet de enige die denkt dat er op het eiland een schat ligt, want eenmaal op het eiland wordt hij aangevallen door huurlingen van de schuldeiser van Sully. Naast het ontlopen van deze huurlingen, komt Nathan ook steeds meer te weten over de eeuwenoude geheimen van het eiland… Het verhaal van Uncharted heeft veel om het lijf, zowel als het gaat om het plot zelf als om elementen van humor, spanning, sensatie en avontuur. Zelfs al zou je de gameplay zo frustrerend vinden dat je af en toe wel de Playstation 3 naar buiten kunt gooien, zou je het toch nog uitspelen door dit ijzersterke verhaal, dat misschien cliché lijkt als je dit zo leest, maar door frisse personages en verrassende plotwendingen is dit alles behalve cliché. Het is eigenlijk een soort mix van Indiana Jones en National Treasure en Tomb Raider. Een mengsel van verschillende films en games, maar Uncharted brengt het zo dat dat het je geen enkel moment zal storen. Integendeel zelfs, het verhaal is gewoon zoveel beter dan het verhaal van de gemiddelde Hollywood-blockbuster. Door deze filmische stijl bevat Uncharted dan ook veel cutscenes, die er werkelijk prachtig uitzien. De gezichten zien er levensecht uit, de voice-acting is super! (ook de Nederlandse versie, alhoewel de Engelse velen malen leuker en beter is) en ze vervelen geen minuut.

De muziek doet vooral heel episch voor, wat goed past bij deze game. Op bepaalde momenten in de jungle als het stil is doet de muziek daar aan mee, terwijl tijdens de spectaculaire actie-momenten in de game, de muziek op tempo gaat en het het spel extra spanning geeft. De soundtrack die je aan het begin krijgt te horen is prachtig en daardoor wil je gelijk weer aan de slag gaan. Het menu van Uncharted bevat de nodige extra’s zoals de schatten en trofeëen, maar het had wel wat uitgebreider gemogen…

Het spel speelt zich voornamelijk af in schitterend ogende jungles, oude ruïnes en uitgestorven havens. Wat daar centraal staat is het schieten, dat een dekking systeem bevat dat erg lijkt op die van Gears of War, en misschien zelfs wel beter werkt dan die van Gears of War. Het schieten is niet heel uitdagend, maar zeker niet simpel of standaard. Het richten gaat niet automatisch met één druk op de knop, nee je moet zelf proberen te richten op je vijanden. Headshots kunnen vaak met één schot fataal zijn, terwijl als je voornamelijk schiet in de benen en heupen je al snel door je kogels bent. Je kunt ook niet de hele tijd achter hetzelfde muurtje of kistje schuilen, want je vijanden zijn continu in beweging en gooien nog weleens een granaat. Het is dus allemaal niet erg simpel, maar op sommige momenten zijn er zoveel vijanden dat je bijna omringd wordt en snel het overzicht verliest, zeker als je bedenkt dat je kansloos bent tussen al deze vijanden als je niet je ergens achter verschuilt. Alle levels zijn wel zo opgebouwd dat je je altijd ergens achter kunt verschuilen, maar toch kan dit af en toe frustrerend zijn.

Naast het schieten, is een belangrijk element in Uncharted het platformen wat je sterk zal doen denken aan Prince of Persia en Tomb Raider. Het platformen werkt heel goed, en is heel leuk. Zo leuk, dat je er soms tegen op ziet als je weet dat na een kwartiertje platformen je gelijk alweer al je vijanden aan flarden moet schieten. Het platformen had er meer in mogen zitten en had meer centraal mogen staan. Niet dat Uncharted weinig afwisseling biedt want naast het schieten en platformen zitten er ook stukken in waarin Elena een auto bestuurt en jij lekker met een machinegun achtervolgende auto’s kunt wegknallen. Naast dat zijn er ook nog levels waarin je op een waterscooter door de rivieren van het eiland heen racet. Aan die levels zul je je waarschijnlijk het meest irriteren aangezien de waterscooter geen fijne besturing heeft. En alsof dat nog niet frustrerend genoeg is, moet je ook nog eens stoppen met scheuren om je shotgun te pakken en al je vijanden dood te schieten terwijl je niet eens dekking kunt zoeken achter de waterscooter waardoor je vijanden je dus simpelweg aan flarden kunnen schieten. Deze levels zul je waarschijnlijk heel vaak over moeten doen, wat dus echt tot de nodige frustraties zal leiden.

Over de game zelf doe je ongeveer een uurtje of 8 tot 10, wat niet heel erg lang is, zeker als je bedenkt dat het geen multiplayer heeft. Een replay kan er zeker wel in zitten, naast alle schatten en trofeeën die je kunt vrijspelen, is het ook gewoon leuk om de game een maandje later nog eens uit te spelen omdat je bepaalde dingen vast wel weer bent vergeten en je dit prachtige, fantastische avontuur gewoon nog een keer opnieuw kunt beleven. Het maakt Uncharted: Drake’s Fortune door zijn prachtige graphics, het geweldige verhaal, de fijne gameplay, de platformelementen en zijn filmische stijl, een absolute must-have voor je Playstation 3!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review