in

Viking: Battle for Asgard


Het creëren van een echt nieuw genre zullen we niet meer al te vaak terug zien in de gameswereld, maar het combineren van verschillende elementen lijkt een nieuw toverwoord. Waar een God of War een heerlijke Hack and Slash is, daar mag Viking: Battle for Asgard naast Hack and Slash ook een adventure- en een free-roaming actiegame genoemd worden.

De speler beleeft de game door de ogen van Skarin, een stoere viking die door de Godin Freya uit het dodenrijk is gehaald. Skarin krijgt daarbij de zware opdracht om zijn mede-Vikingen te mobiliseren en samen met hen naar Asgard te trekken, om af te rekenen met de Legion. Dit is een leger zombie-Vikingen en zij hebben als doel Midgar te veroveren. Midgar kun je vergelijken met het dorpje uit Asterix & Obelix. Het is het enige dorp dat nog niet ten prooi gevallen is aan de bloeddorstige Legion.

De game begint in Midgar, waar Skarin van het stamhoofd als eerst de opdracht krijgt om een aantal Vikingen vanuit een Legion-enclave te bevrijden. De poorten van Midgar gaan open en Skarin komt een mistige wereld in. De mist in Viking is een teken dat er Legion-Vikingen in de buurt zijn en dat Skarin dus op moet passen. Lang duurt het dan ook niet voordat er een half aangevreten Viking uit de bosjes springt. Skarin weet gelukkig van wanten en met het rammen op de A- en X-knop (op de Xbox 360) maak je hem snel een kopje kleiner. Letterlijk. Viking: Battle for Asgard is een bloederige game met een hoofdletter B. Armen, benen en hoofden, je kunt ze allemaal van jouw vijanden afslaan, wat gepaard gaat met het rondspuiten van enkele liters bloed. Later in de game leert Skarin een aantal nieuwe combo’s, die voor nog vettere en bloederige finishing-moves zorgen.

Eenmaal aangekomen bij de enclave krijgt Skarin een keuze. Of hij stormt de basis keihard binnen of hij gaat voor een veilige weg, waarbij hij al klauterend langs de vijanden sneakt. Aangezien Skarin nog niet al zijn krachten had – later kun je met verzameld goud nieuwe vaardigheden en wapens kopen – koos ik voor de voorzichtige aanpak en maakte ik kennis met Skarin zijn avontuurlijke kant. Springen over kleine kloven, hangen aan uitstekende randen en klimmen langs een ‘klimop’, het zit er allemaal in en voegt zeker wat toe.

Zonder opgemerkt te zijn, komt Skarin uiteindelijk bij de opgesloten Vikingen. Door een paar keer op B te rammen krijg je de kooi open en stormen jouw vrienden naar buiten. Dit blijft bij de vijanden natuurlijk niet onopgemerkt, waarna beide partijen in een kleine veldslag terecht komen. Skarin knapt daarbij het meest vuile werk op, maar de speler krijgt wel het idee deel uit te maken van een groter gevecht. Zijn alle vijanden afgeslacht, dan klaart de mist op en krijg je van de leider van de opgesloten Vikingen een nieuwe opdracht, die net als veel andere opdrachten te vergelijken is met een quest uit een MMORPG: ‘breng een krat bier naar me terug’.

Tijdens de speelsessie viel de grootte van de wereld in positieve zin op. Er zijn in totaal drie verschillende eilanden, waar Skarin kan gaan en staan waar hij wil. Gelukkig hoeft hij niet steeds van punt A naar B te lopen, wat in sommige gevallen zeker een minuut of vijf zou kosten, maar kan gebruik maken van een soort teleport-punten. Daarnaast lijkt er redelijk wat variatie in de omgevingen te zitten. Er zijn kustlijnen, grotten, bergen, kleine verlaten dorpjes en weilanden. Overal zijn vijanden en op elke plek is wel iets te doen.

Toch zijn het de grote veldslagen die uiteindelijk de meeste indruk maakten. Viking wordt ontwikkeld door The Creative Assembly, die we vooral kennen van de Total War-serie en dat zie je in de veldslagen dan ook terug. Met honderden Vikingen neemt Skarin het op tegen de Legion, waarbij je je vooral moet concentreren op de minibazen die aanwezig zijn. Deze verslaat hij door ze eerst te verzwakken en ze uiteindelijk met Quick Time Event af te maken. Mocht het je te moeilijk worden, dan is het mogelijk om de kracht van een draak in te roepen. Deze komt dan aangevlogen en knalt met een enorme vuurbal een groot gedeelte van de vijanden weg. Overigens hoef je niet bang te zijn dat dit de game te makkelijk maakt. De drakenkrachten zijn alleen te gebruiken als je in het bezit bent van een zeldzaam medaillon.

Het enige waarop Viking kan teleurstellen is de replaywaarde. Ik durf op dit moment nog niet te zeggen hoe lang de verschillende missies en het hacken and slashen leuk blijft. Het verhaal lijkt namelijk niet al te boeiend te zijn en misschien dat het tempo door de enorme vrijheid te laag wordt. De antwoorden hierop volgen in de recensie, die je rond de release op 28 maart kunt verwachten.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

What lies hidden.. Must be found

Update: Sony in onderhandeling met Microsoft over Blu-ray