in

Perfect Dark (N64)


Wat was er vroeger nou leuker om te doen, als na schooltijd, met je beste vriend(in), gezellig te gamen op de Nintendo 64. Eerst even wat lekkers nemen, dan snel naar boven rennen, de Nintendo 64 opstarten en een spel kiezen. Meestal was dit Perfect Dark 64, met het samenwerken in de co-op missions, lekker knallen in de Multi player of omstebeurt, zo snel mogelijk, een level in de solo missions behalen. Voor we het wisten was de middag al voorbij. Perfect Dark 64 heeft bij mij al jaren lang voor vermaak gezorgd. Het was toen ook ‘De game’ voor de Nintendo 64.

Perfect Dark 64 is de oudere zus van James Bond GoldenEye 64 het spel is ontwikkeld door Rare en werd uitgebracht in het jaar 2000. Beide games zijn First-person shooters. Beide games lijken veel op elkaar, bijvoorbeeld: je schiet en je voltooid je missie, het enige verschil is: Perfect Dark speelt zich af in de verre toekomst en kent een zelf bedacht verhaal, Goldeneye kent het verhaal van de film ‘James bond goldeneye’ en speelt zich af rond deze tijd. In 2005 werd een prequel op het Nintendospel gelanceerd genaamd Perfect Dark Zero, het was tevens de launch titel van de xbox360 en is de opvolger van Perfect Dark 64. Je speelt en begint het spel met special agent Joanna Dark. Joanna Dark is geheim agente die werkt voor het Carrington Institute onder leiding van Daniel Carrington. Zij moet allerlei missies uitvoeren, en probeert een samenzwering binnen het vijandige bedrijf Datadyne te voorkomen. Haar eerste missie is dan ook om in te breken bij het bedrijf Datadyne, om dr.Caroll te redden, want die heeft belangrijke informatie. Je komt er dan ook al snel achter dat dr. Caroll niet zo maar een dokter is en dat Datadyne veel slechte dingen van plan is.

Als je begint kun je gelijk door het Carrington Institute lopen. Je wordt dan begroet door je baas Mr. Carrington en leid je dan vriendelijk rond door het hele gebouw. Je kunt in de institute je combat skills en shooting skills oefenen en verbeteren, doormiddel van schiet en combat simulaties, ook kun je nog oefenen met de gadgets die je krijgt in het spel, zodat je weet hoe ze werken. Je hebt een eigen kantoortje, er staat niet veel, alleen maar een tafel, bank en een computer. De singel player kent 17 missies, elke missie heeft een bepaald aantal opdrachten, het aantal opdrachten varieert in het niveau dat je doet. Zo heb je agent(makkelijk), special agent(normaal) en perfect agent(moeilijk) er is ook nog een alternatief niveau en dat is: ‘Perfect Dark’ (kun je pas gebruiken na het uitspelen van perfect agent) hier kan je zelf je niveau van je vijanden instellen. Elke missie begint met een intro filmpje en eindigt ook met een filmpje, zo word het verhaal beter verteld. Je komt in de single player veel vijanden en wapens tegen, elk wapen heeft een tweede functie bijvoorbeeld: je pistool kan gewoon schieten maar met zijn tweede functie kan het….Tja slaan, beter voorbeeld is de transquiller daarmee kan je nietjes afschieten die je vijand drogeert waardoor je vijand duizelig word, maar gebruik je zijn tweede functie, dan word het een injectie apparaatje waardoor je de vijand met één injectie gelijk kan doden. Nog een voorbeeld is de klassieke laptop gun, die als een assault rifle schiet, maar zijn tweede functie is een sentry gun die je zelfs tegen de muur aan kan gooien, zodat hij naderende vijanden kan neerschieten. Als geheim agente beschik je natuurlijk ook over gadgets zoals: de ‘Cam spy’, de ‘Cam spy’ is een klein zwevend cameraatje die door kleine doorgangetjes kan zweven om zo foto’s te kunnen maken. Je hebt ook een x-ray bril, waardoor je door muren heen kan kijken en ook zo verborgen knoppen/schakelaars kan vinden enz. en zo heb je nog wel meer gadgets die je kan gebruiken om opdrachten te voltooien.

Dit was ongeveer de ‘solo missions’ je hebt ook co-op missions waar de tweede speler in de voeten van Velvet (alternatieve personage voor player 2) treed, waardoor je gewoon met zijn tweeën de missies kan spelen. Daarnaast heb je ook counter co-op. Bij counter co-op neemt de eerste speler de rol van Joanna Dark en de tweede speler is dan de vijand, hij of zij probeert speler 1 het dan zo moeilijk mogelijk te maken door hem of haar te dwarsbomen, speler 1 heeft natuurlijk gewonnen als hij/zij de missies heeft voltooid, echter speler 2 wint als hij/zij Joanna Dark heeft uitgeschakeld. Natuurlijk kent Perfect Dark 64 ook een multiplayer waar je gewoon zelf matches kan maken, samen met je vrienden of tegen de computer (simulants).

De multiplayer was zeer uitgebreid, zo kon je zelf de muziek bepalen, je eigen personage in elkaar zetten, zelf bepalen in welk team je komt doormiddel van iedereen een kleur te geven, je kon ook voor de computer bepalen wat voor gedrag het moest uitoefenen, bijvoorbeeld agressief of juist rustig of dat het wraak op je neemt als jij het had neergeschoten. In de multiplayer kon je de simulants opdrachten geven die in jouw team zitten, zoals: blijf hier staan, volg mij of loop maar vrij rond. Naast de multiplayer zijn er ook challanges, daar moet je bepaalde opdrachten uitvoeren om de challenge te voltooien, voorbeeld: schiet je tegenstander 10 keer neer in 10 minuten, klinkt makkelijk maar de challanges worden moeilijker. In totaal zijn er 30 challenges en door ze te voltooien unlock je ook weer nieuwe wapens, levels en spel modes voor in de multiplayer, zoals: Combat, King of the Hill, hold the suit case en pop ‘n’ cap.

Hold the suit case: de naam zegt het waarschijnlijk al, het doel is dan ook om een koffertje vast te houden, als jij het koffertje hebt gevonden dan komt er een timer boven in beeld, als die timer is verlopen dan heb je een punt gescoord. De tegenstander moet jou dus zo snel mogelijk neer schieten, voordat jij een punt scoort. Als je eenmaal het koffertje hebt, krijg je een groene kleur en ben je beter te zien op de radar, dus iedereen gaat als een zot achter je aan! Er is van hold the suit case ook een team variant, hierbij is het doel om van de tegenstander het koffertje te stelen, dan is de bedoeling om zo snel mogelijk naar je eigen koffer toe te rennen en het koffertje in jouw eigen koffer te plaatsten. Hacker central: hier moet je zo snel mogelijk de data uplink (soort hack apparaat) vinden, als je die hebt gevonden is je doel om zo snel mogelijk de computer te hecken die ergens te vinden is in het level, het is dus verstandig dat één van je team mates je beschermt terwijl jij aan het hecken bent. Pop ‘n’ Cap: als de match begint is een van de spelers groen gekleurd, het is dan de bedoeling dat je hem dan neerschiet voor een punt, als je hem hebt neergeschoten dan ben jij de volgende die de groene man word. Als jij de groene man bent kan je ook nog punten scoren, hoe? Door zo lang mogelijk de groene man te blijven. Om de 50 seconden scoor je dan een punt. King of the hill: hierbij moet je zo snel en lang mogelijk bepaalde gebieden vast houden, voordat iemand anders het doet. Per 20 seconden dat je het gebied weet vast te houden krijg je een punt, na 20 seconden verplaatst het gebied na een andere locatie.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review