in

2019 was een matig gamejaar – column


Voor mij kwam er een lange tijd eigenlijk weinig bijzonders uit. Kingdom Hearts 3 is niet m’n ding, Resident Evil 2 leek me te eng (recent getest en bewezen) en ik er had gewoon geen zin in om kapotgemaakt te worden in Sekiro: Shadows Die Twice. Metro Exodus was daarentegen verrassend leuk en ook heb ik als solospeler genoten van The Division 2. De manier waarop Ubisoft tegenwoordig bestaande steden nabouwt in games is meesterlijk en in combinatie met een goede lootgrind ben ik er lang zoet mee geweest. Maar niet zo lang om een onuitwisbare indruk op mij te maken.

column

Dat geldt voor bijna alle titels die ik dit jaar heb gespeeld. Life is Strange 2, Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare, Astral Chain, Pokémon Sword en Shield: allemaal goede tot uitstekende games, maar ze bliezen me niet omver. Het waren voor mijn gevoel ‘achten’ of ‘negens’, maar er was geen meesterwerk dat ik mij nog jaren zal herinneren. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, waarin er ieder jaar één of meerdere memorabele games uitkwamen. Life is Strange, The Witcher 3, Uncharted 4, NieR: Automata, Zelda: Breath of the Wild, Celeste en God of War: stuk voor stuk titels die mijn gamesmaak definiëren.

Kijkend naar de genomineerden voor The Game Awards zie ik de verdeeldheid onder gamers ook wel een beetje terug. Er is in tegenstelling tot vorig jaar geen titel waarvan iedereen kan zeggen dat het er met kop en schouders bovenuit steekt. Wordt het Resident Evil 2, een remake? Of Super Smash Bros. Ultimate, een titel die eigenlijk vorig jaar verscheen? Zelfs Death Stranding, dat absurd vaak is genomineerd, is volgens mij voor lang niet iedereen een unanieme topper. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik slechts zeven uur in Death Stranding heb zitten en er eigenlijk nog geen oordeel over kan vellen, dus wie weet kom ik over maand met hangende pootjes bij jullie terug om te vertellen dat het de beste ervaring ooit is.

Of dat gebeurt niet en 2020 veegt de vloer aan met 2019. De line-up voor volgend jaar is namelijk simpelweg absurd. Wat dacht je van The Last of Us 2, de game waar we al jaren geduldig op wachten? Of Cyberpunk 2077, dat – als het niet wordt uitgesteld – een van de meest complexe en indrukwekkende rpg’s ooit lijkt te gaan worden?

column

Alleen al die twee titels geven mij hoop voor 2020, maar er is nog veel meer: Final Fantasy 7 Remake, Ghost of Tsushima, Animal Crossing New Horizons, Ori and the Will of the Wisps, Halo Infinite, Marvel’s Avengers, Watch Dogs: Legion, Doom Eternal en oh, er schijnt ook een Half-Life-game op stapel te staan. Dat zijn slechts de titels die al op de planning staan. Wie weet wat er binnenkort nog wordt aangekondigd. Verschijnt er een nieuwe Batman-game? Komt Zelda: Breath of the Wild 2 uit? Wat hebben Microsoft en Sony qua lanceringstitels op de planning staan voor de Scarlett en PlayStation 5?

Want volgend jaar start ook de nieuwe generatie, met allerlei opwindende ontwikkelingen die daar bij komen kijken. Beide consolefabrikanten organiseren ongetwijfeld een onthullingsevenement waarbij het uiterlijk en de nieuwe features van de consoles uit de doeken worden gedaan. Kortere laadtijden, backwards compatibility, haptische feedback, 4K en 60fps: hopelijk aspecten die de standaard worden.

Cloud gaming, de echte revolutie in gamen, krijgt volgend jaar ongetwijfeld ook meer vorm. Google Stadia verkeert momenteel nog in een soort bètastatus door het gebrek aan games en suboptimale verbindingen, maar zal langzamerhand steeds beter worden. Ook zijn de ogen gericht op Project xCloud van Microsoft, dat de potentie heeft om met een flinke catalogus aan games cloud gaming naar een breder publiek te brengen. Game Pass en xCloud zijn in theorie nu eenmaal een gouden combinatie. En denk aan de andere partijen die een poging gaan doen een Netflix-achtig model neer te zetten, zoals een verbeterde versie van PlayStation Now en EA’s streamingdienst. 2020 wordt veel boeiender dan dit jaar.

column

Wellicht had ik in 2019 ook meer open moeten staan voor nieuwe ervaringen en is het m’n eigen dikke schuld. Door de grote hoeveelheid releases heb ik titels als Sekiro, Outer Wilds en Sayonara Wild Hearts overgeslagen, terwijl het eigenlijk steengoede games zijn. Dat moet ik 2019 wel nageven: er kwamen wel veel games uit.

Maar vrijwel niets wat mij echt bij gaat blijven. Het is natuurlijk zeer persoonlijk of 2019 een goed gamejaar was of niet. Wellicht speelde je de ene na de andere memorabele game dit jaar, en dat vind ik fantastisch voor je. Ik wacht wel op 2020.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Twaalf games die je prima op de wc kan spelen

Wild Area in Pokémon Sword en Shield bedekt met sneeuw