in

2020: Een aantal IG-leden blikt terug


Het was een bijzonder jaar vanwege het Coronavirus. We werden genoodzaakt om veel tijd thuis te spenderen en vele mensen hebben ergere consequenties ondervonden. Gelukkig konden we thuis wel aan de slag met tal van (nieuwe) games en kwamen er zelfs nieuwe consoles uit in 2020. Een aantal IG-members blikt terug.

The Decider

Dit jaar bestond voor mij vooral uit de kleinere games. Kentucky Route Zero TV Edition, Hades, Spiritfarer en Spelunky 2 eindigen stuk voor stuk hoog op mijn eindejaarslijstje. Het is fijn om te blijven merken dat er zoveel kleine kunststukjes ontwikkeld worden. In het bijzonder wil ik hier Spelunky 2 er uit lichten. Deze game raakt bij mij aan de essentie van escapisme. Een eenvoudig te begrijpen spelwereld, snel op te pakken en ongeacht je vaardigheden; puur plezier. Ik heb bewust de game niet al te lang gespeeld (lees +/- 10 uur) met de hoop dat deze ook naar Switch zou komen, mijn wens zal worden verhoord.

Meta_Coola

In de vooruitblik van 2020 noemde ik Dragon Ball Z: Kakarot als de game waar ik het meeste naar uit keek, en de game heeft mij niet teleurgesteld. Het is de beste Dragon Ball game to date. De combinatie Dragon Ball Z en RPG blijkt inderdaad een gouden combinatie te zijn. Het verhaal is misschien al wel heel vaak gerehashed, maar nog nooit op deze schaal. Dit is voor het eerst dat je van af begin DBZ tot eind DBZ (in de DLC zelfs een gedeelte van DBS) speelt. Zodra je de game opstart, lijkt het net of je echt de anime ingezogen wordt en laat de game je voor vijftig uur niet meer los.

Ook ben ik erg te spreken over de side quests. Ondanks dat die onder andere bestaan uit fetch quests, zorgen alle side quests er wel voor dat de lore van Dragon Ball word uitgediept. Zonder iets te spoilen, kan ik alleen maar zeggen dat zaken die niet beantwoord werden in Dragon Ball (Z), nu wel worden beantwoord. De combat is ook heerlijk en gelukkig kom je er niet mee weg als je gaat button bashen. Ik ga nu niet pretenderen dat je extreem tactisch moet zijn, maar als je als een bezetene op knopjes gaat drukken, dan zal dat enkel resulteren in een game-overscherm. Het voelt zo heerlijk als je een vijand full on raakt met een kamehameha, Masenko of big bang attack. Ook het vliegen door de “open” wereld is een genot om te doen, alleen nu kom ik wel gelijk bij één van de weinige minpunten van de game en dat is dat de wereld iets te kaal is. Als ze met een mogelijke deel twee dat probleem weten op te lossen, dan kunnen ze misschien wel een perfecte Dragon Ball Z game maken.

Blasterjackson

2020…wat een jaar. Een jaar van tegenstrijdigheden, ups-and-downs en onverwachte wendingen. Niet enkel op het gebied van het coronavirus, maar ook zeker als het aankomt op games. The Last of Us en Cyberpunk 2077 verdeelde gamers innig, terwijl Ghost of Tsushima vanuit het niets immens populair werd bij de singleplayer-puristen. En op het gebied van multiplayer kunnen we natuurlijk Fall Guys en Among Us niet wegdenken. Games die zelfs ik, met mijn multiplayer-aversie, de nodige uurtjes gespeeld heb. Maar toch, toch is 2020 geen memorabel gaming-jaar, zelfs met de release van twee nieuwe consoles die op het moment van schrijven vooral niets staan te doen in mijn kast terwijl ik wacht op interessante releases. Want als ik heel eerlijk ben, moest ik echt hard denken om games als DOOM: Eternal en There Is No Game: Wrong Dimension hier te kunnen noemen, ondanks het feit dat ik die beiden met een mooi cijfer heb bekroond. Bij het schrijven van dit artikel kwam eigenlijk maar één release van 2020 écht bovendrijven: Astro’s Playroom. Misschien zegt dat ook wel genoeg…

Cosmic_Tsar

Het was me het jaartje wel. Met name voor PlayStation (4) een zwanenzangjaar waar je u tegen zegt. Als Xbox-bezitter heb ik, naast een kleine jaloerse blik, mij met andere games moeten vermaken, maar ook dat is weer meer dan prima gelukt. Ori and the Will of the Wisps voldeed aan mijn niet geringe verwachtingen, maar het meest verrassend was dat ik dit jaar vooral heb genoten van een leuk aantal horrorgames. Normaal gesproken toch niet mijn genre. Maar Man of Medan was erg tof en vooral de remake van Resident Evil 2 heeft indruk gemaakt. Beide games uit 2019 en dat is niet echt toeval, ondanks het hoogtepunt van dit jaar: het verschijnen van de next gen consoles.

Vanaf launchday staat er een Series X naast mijn tv te pronken, maar de belofte is nog niet helemaal ingelost. De upgrade vanaf een originele Xbox One uit 2014 is weliswaar heerlijk met vloeiende spelervaringen. Aan 4K HDR op 60 frames per seconde wen je razendsnel en daarna wil je niet meer anders. Maar het vooralsnog ontbreken van echte next gen klappers is een klein smetje. Hivebusters voor Gears 5 was een mooi voorproefje, maar hopelijk gaat het in 2021 echt los. Want nu was het toch weer wachten op next gen patches van bijvoorbeeld Control, The Witcher 3 en Cyberpunk. Een irritant nieuw fenomeen waarbij je het gevoel krijgt toch niet minder dan de optimale ervaring te willen spelen. Daardoor was er wel ruimte om lekker backlog games uit te spelen en dat leverde voor mij uiteindelijk een prima gamejaar 2020 op.

Luigi1985

The Last of Us 2 heeft enorm veel indruk op me gemaakt en is daarmee veruit de beste game die ik afgelopen jaar gespeeld heb. Ik ben een barbaar wat betreft verhalen volgen in games. Vaak ben ik te ongeduldig en klik ik tussenfilmpjes weg. Het was al lang geleden dat ik dat niet deed. The Last of Us 2 had me van het begin tot het eind. Vanwege de manier van vertellen en vanwege de ontzettend spannende gameplay.

Ori & The Will of the Wisps was de enige andere nieuwe game waar ik echt van genoten heb en daarom stond 2020 voor mij vooral in het teken van oudere games en backlog. Zo koos ik ervoor om in plaats van Ghost of Tsushima Resident Evil 7 en Dark Souls 3 te spelen en vooral vanwege die laatste heb ik daar geen seconde spijt van gehad. Een fenomenale game. Nintendo viel me dit jaar een beetje tegen. De enige 2020-titel van Nintendo die ik gekocht heb was Paper Mario & The Origami King en die vond ik niet meer dan ‘aardig’.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Techland geeft volgend jaar een update over Dying Light 2

Coola’s top vier games van 2020