in

2020 is het belangrijkste jaar voor de Switch


De Nintendo Switch is een groot succes. De console is wereldwijd naar schatting vijftig miljoen keer verkocht, een aantal van de beste games van de laatste jaren zijn erop speelbaar en het is inmiddels bijna gangbaar om indiegames eerst op pc en Switch, en later pas op andere consoles te lanceren. Dat had niemand gedacht na de tegenvallende verkoop van de Wii U.

nintendo switch

De volgende stap

Maar zoals gezegd zet de industrie dit jaar de volgende stap: Sony en Microsoft brengen nieuwe hardware uit. Behalve dat deze nieuwe consoles bijzonder krachtig lijken te worden, wordt backwards compatibility (eindelijk) de standaard om een groter ecosysteem te creëren. Met name Microsoft zet alles op alles om Xbox te uniformeren door zoveel mogelijk games en accessoires compatibel te maken en hardware dankzij cloud gaming langzaam maar zeker overbodig te maken. Dat maakt het bijzonder aantrekkelijk voor gamers om over te stappen, en bijzonder aantrekkelijk voor derde partijen om games voor te ontwikkelen.

Dan is er Nintendo, dat zoals gewoonlijk haar eigen koers vaart en feitelijk al lang geleden de wapenwedloop rondom de beste graphics opgaf. Nintendo staat voor vindingrijke games, slimme concepten en vrolijke werelden, een strategie die in 2020 op de proef wordt gesteld. Wordt het (grafische) gat tussen de Switch en de nieuwe consoles namelijk niet te groot? Zijn ontwikkelaars bereid om hun games naar beneden te schalen voor nota bene mobiele hardware of zelfs aparte Switch-versies te ontwikkelen, zoals Saber Interactive bijvoorbeeld deed met The Witcher 3 – dat beschouwd wordt als een wonder?

De ervaring leert helaas dat veel grote uitgevers afhaken bij het aanbreken van een nieuwe generatie en zich richten op de consoles van Microsoft en Sony. Zelfs nu al bestaat een groot deel van de AAA-ondersteuning van derde partijen uit oudere ports. Van de nieuwe, grote multiplatformgames dit jaar komt zo’n beetje alleen Doom Eternal naar de Switch, en niet tegelijk met de andere versies.

Een blik op de bestverkochte Switch-games vertelt ons dat het wellicht wel losloopt, aangezien Nintendo’s eigen titels veruit het populairst zijn. Toch wordt het interessant om te zien hoe de toekomst van de ondersteuning eruitziet, want zie de hybride maar eens nog een aantal jaar op gang te houden met goede exclusieve titels, iets waar het bedrijf de vorige generatie – mede door de ontwikkeling van games voor de Switch – mee worstelde. Daarnaast hebben we nog amper een idee wat er voor exclusieve games er dit jaar verschijnen.

doom eternal

Switch Pro?

Gelukkig staat Nintendo er duizendmaal beter voor dan den tijde van de Wii U en is zo’n grote afzetmarkt de moeite waard voor derde partijen. De verkoop van de Switch gaat daarnaast keihard en de ambitie van het bedrijf is om het platform te voorzien van een ”langere levensduur ” dan gebruikelijk. En met een strategie die door haar mobiele aard minder dan ooit concurreert met andere consoles zou dat geen probleem moeten zijn, toch?

Merkwaardig genoeg is Nintendo er toch niet helemaal gerust op. Tenminste, als we de geruchten rondom een ‘Switch Pro’ mogen geloven. Recent verscheen namelijk een semi-betrouwbaar bericht dat een dergelijk model wellicht dit jaar al verschijnt, na vergelijkbare geruchten van The Wall Street Journal en de Japanse krant Nikkei. Echt inhoudelijk zijn de geruchten niet, maar het lijkt erop dat Nintendo in ieder geval bezig is met een krachtiger model met een ‘premium’ uiterlijk voor fanatieke gamers.

Dat verhaal klinkt aannemelijk, gezien het feit dat de – ook door Wall Street Journal gelekte – Switch Lite in 2019 verscheen en president Shuntaro Furukawa minder conventioneel ingesteld lijkt te zijn dan zijn voorgangers. Aan Time vertelt Furukawa dat verbetering volgens hem niet mogelijk is ”zonder de vrijheid om te experimenteren”, iets wat in het geval van een Switch Pro absoluut van toepassing is. Hoewel het vanaf de Game Boy al gebruikelijk is om betere versies uit te brengen, zou het voor Nintendo’s consoles de eerste keer zijn dat er een significante upgrade verschijnt.

Switch lite

Andere filosofie

Het bedrijf moet zich echter goed afvragen welke doelgroep, of beter gezegd: welk doel een krachtigere Switch dient. Verlengt een krachtiger model – het equivalent van de New Nintendo 3DS of daadwerkelijk een significante upgrade – de levensduur van de Switch daadwerkelijk? Los van het feit dat het apparaat misschien wel smelt als het 4K-capabele hardware bevat en een Pro qua specificaties waarschijnlijk niet eens in de buurt komt van de PS5 of Series X, kan het de huidige vijftig miljoen Switch-bezitters niet achterlaten door exclusieve games voor de Pro uit te brengen. In dat geval bereikt het bedrijf juist het tegenovergestelde van hun strategie: een kortere levensduur door een keiharde splitsing in het aanbod aan games.

Wellicht moet Nintendo de situatie daarom met een andere filosofie benaderen. Een strategie die de Switch ziet als platform, met niet alleen hardware in verschillende prijsklassen, maar ook een beter online ecosysteem dat spelers op toekomstige platformen toegang geeft tot al hun Switch-games, eindelijk kapitaliseert op de unieke geschiedenis aan games en Nintendo-games naar een groter publiek brengt met cloud gaming. Gamen wordt steeds minder hardware-gebonden, dus wellicht is dát de stap die Nintendo dit jaar moet gaan maken, in plaats van een Switch Pro uit te brengen.

Het belangrijkste jaar

Om te zeggen dat Nintendo moet blijven vechten voor relevantie is natuurlijk vergezocht, maar het bedrijf moet in mindere of meerdere mate anticiperen op de stappen die dit jaar door de game-industrie worden gezet. Wat de strategie exact gaat zijn is koffiedik kijken, maar één ding is wel zeker: 2020 is het belangrijkste jaar voor de Switch tot nu toe.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Geef een reactie

Een helse en actievolle nieuwe trailer van Doom Eternal

Subnautica al meer dan vijf miljoen keer verkocht