in

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)


Vertel eens, heb je ooit een raar buitenaards wezen in een legerbroek, een shirt met ‘KISS ME’ en een paar pumps gezien? Nee? Goh wat raar, ik ook niet. Vraag me niet waar dit over gaat, maar iedereen heeft wel is een racegame gespeeld. Deze verschillen vaak erg veel, kwaliteit en geen kwaliteit. Need for Speed is momenteel de grond in geboord, terwijl Polyphony Digital (hopelijk) druk bezig is met Gran Turismo 5. Omdat dit zo lang zou gaan duren, hebben ze een proloog uitgegeven. Deze moet je een beetje de indruk geven hoe de echte Gran Turismo 5 eruit zal gaan zien en hoe deze gaat werken. Bij een voorproefje zijn de verwachtingen nooit zo erg hoog, maar in dit voorproefje zal in ieder geval alles overtroffen worden.

Gran Turismo is zoals bekend hartstikke gaaf. De grote doorbraak was natuurlijk met Gran Turismo 4 op de Playstation 2, die erg gaaf was. Hierna werd er al meteen gehoopt op een vervolg en al gauw hoorden we van Gran Turismo 5, die nog beter zou worden. Hierin zou alles nog realistischer worden, met vette auto’s en circuits. Dit was in Gran Turismo 4 ook het geval, maar iedereen smachtte naar meer en gelukkig kregen (en krijgen!) we dat.

In Gran Turismo 5 begin je zoals gewend met een racegame. Je krijgt een bepaald budget en daarvoor zal je een auto moeten kopen. Dit is natuurlijk weer een ongelooflijk slome wagen. Hiermee begin je in de C klasse. Er zijn verschillende klasses: de C klasse, de B klasse, de A klasse en daarna nog de S klasse. Vanzelfsprekend is de C klasse erg makkelijk en worden de events langzaam maar zeker steeds moeilijker. Voor elke event die je wint krijg je natuurlijk punten en met deze punten kun je natuurlijk auto’s kopen. Voor sommige race’s heb je een bepaalde auto nodig, dus soms zul je als je verder wil eerst een auto moeten kopen en dan pas naar de volgende klasse gaan.

Auto’s zijn er natuurlijk volop, maar helaas niet al te veel. Wel zitten er Ferrari’s in en dat vind ik toch wel erg vet. Er zitten ongeveer zeventig auto’s in de game, wat toch wel redelijk weinig is. Deze auto’s zijn stuk voor stuk prachtig nagemaakt, want alles klopt eraan. Hierdoor krijg je toch wel een realistisch gevoel wat de game erg leuk maakt. Als je een event doet kan je bijvoorbeeld ook je camerapunt veranderen, en daarbij kan je ook door de ogen kijken van de bestuurder waardoor je ook het interieur ziet. Dit is meestal ook prachtig nagemaakt en geeft je toch wel een kick wanneer je erg snel rijdt.

De besturing van deze game is ook prima in orde, alles klopt echt heel erg mooi en elke auto heeft dan ook zijn eigen rijstijl. Een auto met vierwielaandrijving zal dan ook veel sneller de bocht in kunnen gaan en hier nog goed uitkomen. Wanneer je een event doet kan je ook een ideale lijn op de weg krijgen. Wanneer je deze lijn volgt kom je overal perfect uit, maar het is natuurlijk veel leuker om even lekker zelf te beslissen wat je gaat doen. Wanneer je als een malloot gaat rijden zal je dus al snel overal tegenaan knallen en je auto uiteindelijk total loss rijden. Helaas kan dat in deze game niet. Je auto kan geen schade krijgen en dat is soms toch wel erg jammer. Maarja, je wil toch ook niet je ongelooflijk mooie Audi R8 naar de gallemiezen rijden, of wel?

Multiplayer is tegenwoordig niet meer te missen in een game en dat zit er natuurlijk ook weer in. Je kan kiezen uit het oude vertrouwde splitscreen wat altijd leuk blijft, of je gaat online. In de online modus kan je met zestien spelers tegelijk een race doen en dat blijft natuurlijk altijd leuk. Helaas zit er wel een probleempje aan, als je bijvoorbeeld de bocht omgaat en iemand beukt jou aan de kant, krijg je strafseconden. Ik neem aan dat het de bedoeling was dat je tegenstander dan strafseconden zou krijgen, maar uiteindelijk krijg jij deze gewoon. Er is natuurlijk altijd weer zo’n malloot die denkt dat hij grappig is, terwijl jij je inhoud om je controller niet doormidden te breken.

Verder ziet de game er echt prachtig uit, maar dan ook echt fantastisch! De graphics zijn verbluffend en niet alleen bij je auto. Tijdens een race ziet de omgeving er ook prachtig uit, zodat je soms tijdens je bewondering tegen de stilstaande zijkant oprijd. De omgevingen zijn trouwens best wel dood, je ziet namelijk niks gebeuren. Meestal zie je nog wel een boompje maar daar blijft het wel bij. In Gran Turismo 4 kon je je auto’s ook tunen, in deze Gran Turismo niet. Je kan je auto wel afstellen vlak voor een race en daarmee je aantal PK’s wat omhoog halen maar verder ook niet. Deze extra PK’s zijn niet zo hard nodig, omdat de AI in de game niet altijd erg goed is. Je tegenstanders kunnen soms zo dom doen dat je niet bij bent dat je iedereen inhaalt, maar eerder chagrijnig omdat er zo geen lol aan is. Polyphony Digital heeft er ook nog een extraatje bij gedaan: GT-TV. Hierbij kan je filmpjes zien van bijvoorbeeld Top Gear waarin ze een auto testen, een interview houden met iemand die een auto heeft ontworpen, enzovoort.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review