in

Van je hobby je werk maken als Video Game Tester


Het is de droom van velen: van hun hobby hun werk maken. Helaas lukt dat maar enkelen en zij zijn gelijk ook het gelukkigst in hun baan. Nu staat er vanuit Electronic Arts Spain een vacature open voor Video Game Tester. Hiervoor ga je naar Madrid om je daar dagelijks met games bezig te houden. EA bood ons de mogelijkheid om met de Nederlandse Lokalisatie Team Lead te spreken, de Nederlander Jim Soedirman.

Al snel bleek dat Jim met een beetje geluk in het gamewereldje terecht is gekomen. Hij begon zijn carrière als tester bij Philips. Een groot internationaal concern, maar op een gegeven moment werd het toch allemaal een beetje eentonig. Via via kwam hij bij een advertentie terecht waarbij Electronic Arts op zoek was naar Video Game Testers. Daarbij moest hij er op toe zien dat de Nederlandse vertalingen die in de game zaten er in de juiste context waren gekomen. Het Engelse woord ‘Arms’ is zowel als armen als wapens te vertalen en dat mag uiteraard niet fout gaan. Het Video Game Testen was altijd op projectbasis, dus echte zekerheden had Jim niet. Daarom verliet hij EA om te gaan werken voor TomTom. Toen er echter een vast Video Game Testers team in Madrid werd gevormd werd er gelijk aan Jim gedacht en vertrok hij naar Madrid.

In het begin was dat uiteraard lastig. Een nieuw land betekent dat er een hoop dingen anders zijn. Zo spreken veel Spanjaarden geen Engels, wat communiceren buiten werk moeilijk maakt. Gelukkig kreeg hij van Electronic Arts Spain een cursus Spaans, zodat hij zich op de terrassen van Madrid kon redden. Binnen het bedrijf was er geen enkel probleem met de taal, aangezien Engels daar de voertaal is.

Madrid is een bruisende stad, vol met prachtige parken waar het heerlijk is om te wandelen, iets wat Jim in zijn vrije tijd graag doet. Bij Electronic Arts Spain wordt uitgegaan van een veertigurige werkweek die flexibel ingedeeld wordt. Als Video Game Tester zou het dus zomaar kunnen dat je in drukke tijden in weekendshifts wordt gepland. Ook moet je sociale vaardigheden hebben, aangezien je in teamverband werkt.

Het verhuizen naar Madrid was een groot avontuur voor Jim, maar tegelijkertijd is het moeilijk om je vrienden achter laten. In zijn geval scheelde het wel dat zijn vriendin met hem mee ging en dat ze daar nu samen wonen, maar mocht je gaan solliciteren op de baan is het belangrijk dat je geen heimwee hebt. Tevens helpt het als je als gamer verstand hebt van de games die Electronic Arts uitgeeft, maar tegelijkertijd wil Jim benadrukken dat je geen hardcore gamer hoeft te zijn. Dat was hij immers ook niet.

Tegenover de eisen die aan je gesteld worden als mogelijke Video Game Testers staan ook een hoop toffe dingen. Zo staat het werken voor Electronic Arts goed op je CV wanneer je na het Video Game Tester-avontuur verdere carrière wilt maken. Je krijgt de mogelijkheid om met meerdere culturen in aanraking te komen, aangezien er in het kantoor van EA in Madrid mensen uit vijftien EU-landen werken. En misschien nog wel het mooiste, en daar is Jim het zeker mee eens, is dat je als Video Game Tester games in een vroeg stadium te zien krijgt en dingen weet waar andere gamers alleen maar over kunnen dromen.


Electronic Arts Spain is momenteel op zoek naar Video Game Testers, waaronder mensen die ook het team van Jim (zie interview hierboven) komen versterken. Ben je geïnteresseerd? Reacties moeten via de database van Electronic Arts lopen, die je hier kunt vinden. Hier moet je even “Quality Assurance” en “Spain” aanklikken en vervolgens op zoeken drukken. Dan kun je de functie “Videogame Testers – Dutch” vinden. Daar moet je op reageren. Zorg ervoor dat je jouw CV (in Engels) meestuurt. Daarnaast wordt later gevraagd hoe je van de vacature hebt gehoord. Vul hier www.insidegamer.nl in en je bent klaar. Dit alles duurt een paar minuten. Veel succes!

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rood verslaat Blauw in PC-shooters

Geniet vanavond van een Rock Band-concert in Utrecht