in

Sid Meier’s Civilization Revolution


De Civilization-serie is een begrip op de PC. Inmiddels zijn er al vier delen, een aantal uitbreidingen en een paar zeer goede spin-offs (in de vorm van Colonization en Alpha Centauri). Op de spelcomputer zijn er ook een paar delen verschenen, maar een succes waren die games niet. Het probleem lag hem altijd in de port: de game zonder muis spelen is geen makkie. Op de Xbox 360 en PlayStation 3 is er een nieuwe poging in de vorm van Sid Meier’s Civilization Revolution.

Deze keer is het een succesvolle poging. De game is van begin af aan ontwikkeld voor de spelcomputer en heeft op een aantal punten een eigen smoel gekregen. De camera zit een stuk dichter op de actie en de verschillende steden, eenheden en landschappen beschikken over veel meer detail. De game heeft tevens een cartoony sausje gekregen, met vrolijk schietende tanks en wereldleiders die enorme jetsers hebben (de vrouwen dan). Als het er in de echte wereld zo aan toe zou gaan, dan zou je bijna gaan denken dat oorlogvoeren een feest is.

En oorlogvoeren doe je een hoop in deze game. Het doel van Civilization Revolution is om een wereldrijk te stichten dat groter en beter is dan de andere rijken. Dit kan op een aantal verschillende manieren bereikt worden. Of je gaat als een wrede krijger een leger opbouwen en daarmee de hoofdsteden van de andere volken veroveren of je kiest ervoor je te concentreren op het bouwen van wereldwonderen en daarmee zogenaamde cultuurpunten te scoren. Een andere variant bestaat uit het lanceren van een raket om zo de planeet Alpha Centauri te koloniseren. De game is zodoende op meerdere manieren te spelen. Helaas mist Civilization Revolution diepgang ten opzichte van zijn PC-broer en vind ik hem in de singleplayer-modus, ondanks de fantastische tegenstand op de hogere moeilijkheidsgraad, niet al te boeiend. Het hele militaire, diplomatieke en culturele systeem is uitgekleed, zodat je minder tijd door hoeft te brengen in de verschillende menuutjes. Hierdoor krijg je minder de kans om de stempel op het spel te drukken en is er ook minder behoefte om na een gewonnen potje direct een nieuwe te starten.

Het voordeel hiervan is dan weer wel dat de snelheid omhoog knalt en de game een stuk toegankelijker is geworden. Een gemiddeld potje heeft bij mij een uur of twee geduurd en daarin kon ik zonder tutorial aan de slag. Steden floreren op half-automatische piloot, het aanleggen van wegen gaat met een simpele druk op de knop en ook bij het delven van grondstoffen hoef je geen mijnen of akkers aan te leggen. De speler kan gelijk gebruik maken van de voordelen die de grond biedt. Het enige waar jij je als speler mee bezig hoeft te houden, is het uitvinden van nieuwe technieken, het bouwen van wereldwonderen en eenheden om de vijand mee aan te vallen en de steden mee te verdedigen.

Als ik naar de PC-versie van Civilization kijk, dan ben ik altijd druk bezig met het laten groeien van de steden en het zorgen dat ik als eerste een nieuwe techniek uitvind. In de console-versie ben ik echter getransformeerd in een bloeddorstig monster, die smerige vredesafspraken maakt en vervolgens met een enorm leger de vijand onder zijn voeten platstampt. Vooral online is dit genieten. Niks is mooier dan een vijand die denkt dat hij een goede bondgenoot heeft gevonden en vervolgens een leger zwaardvechters voor zijn deur heeft staan. Waar de singleplayer-modus mij de typische Civ-verslaving niet gaf door de te simplistische gameplay, weet de online modus mij wel te pakken. Waarschijnlijk ga ik Civilization Revolution de komende tijd een paar keer per avond online spelen.

De multiplayer biedt niet alleen veel leuke manieren om te spelen, maar zit daarnaast technisch bijna perfect in elkaar. De game is nog steeds turn-based, maar zorgt er wel voor dat iedereen zijn beurt tegelijkertijd wordt uitgevoerd. Wanneer een van de spelers klaar is, dan begint er een klokje te lopen en moeten de andere spelers binnen de tijd hun beurt ook afmaken. Daarnaast pakt de computer de leiding van een verlatende speler moeiteloos over, zodat je jouw vernietigende oorlog tegen de computer af kan maken. Een ander sterk punt van de online mogelijkheid is de Game of the Week. Elke week schotelt Firaxis de spelers een nieuwe arena voor en degene die in die week de meeste punten op die arena weet te scoren, gaat er met eeuwige roem vandoor.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Backwards compatibility voor 40GB PS3 in oktober

E3: Microsoft bevestigt line-up