in

Call of Duty: World at War (X360)


Call of Duty 4: Modern Warfare was DE game van 2007. Deze game streefde elke andere online shooter voorbij. Ongeveer een jaar nadien, kwam het nieuwe deel uit de Call of Duty serie uit, genaamd Call of Duty: World at War. Zelfde engine, andere makers, en dit was een heel groot struikelblok voor vele onder ons. Treyarch, de verantwoordelijke voor het falen van Call of Duty 3, en een aantal andere games, stond nu voor de moeilijke opgave het succes van Call of Duty 4 bij te benen of zelfs te evenaren.

Tot mijn verbazing kwam eind 2007 het gerucht naar boven dat Call of Duty: World at War zich zou gaan afspelen in een hele nieuwe setting.

Het ging weer terug naar de Tweede Wereldoorlog, maar niet zoals we die kenden uit de eerdere delen. Deze keer speelt de game zich af in de Pacific. Maar niet alleen daar, zoals we gewend zijn van Call of Duty heeft het altijd meerdere verhaal lijnen door elkaar lopen. Dus in dit deel zul je tevens moeten gaan strijden rondom Berlijn. Zo voer je dus twee totaal verschillende manieren van oorlog. In Berlijn probeer je met de Russen de Duitsers een lesje te leren. En in Japan doe je samen met de Amerikanen flink je best om de Jappen terug te dringen.

Vooral in Japan zorgt dit spel voor een hele nieuwe spel ervaring. Dit komt doordat het spel historisch gezien heel goed in elkaar steekt. Jappen liggen op de grond en klimmen in bomen om maar beschut te zijn, ze wachten het juiste moment af, dan strijden ze voor hun leven en zullen nooit opgeven. Al hebben ze geen ammunitie meer of zijn ze met veel minder man, ze rennen op je af en proberen je neer te steken. Dit maakt het spel wel een stuk chaotischer, maar zeker niet moeilijker. Dit alles maakt de singleplayer een heel mooi avontuur wat je nu ook met meer man kan spelen. Vier man om precies te zijn, dit is een van de grote vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger, en het werkt nagenoeg prefect. Op het feit na dat je allemaal als het zelfde personage speelt is er weinig op aan te merken. Er is zelfs een puntensysteem in gezet om nog voor een beetje competitie te zorgen.

De verschillende missies zorgen voor genoeg variatie, maar er zitten ook een aantal saaie missies tussen. Waarin het allemaal veel te lang lijkt te duren, doordat je met slome tanks moet rijden, of in een vliegtuig zit waar veel te weinig actie is. Precies hetzelfde geldt eigenlijk voor de gameplay. De gameplay is op zich dik in orde, het schieten werkt redelijk, alleen het is allemaal wat traag. Vooral het reloaden haalt het tempo een beetje uit de game. Op zich geen groot minpunt, maar wanneer je de gameplay vergelijkt met het vorige deel uit de serie kom je er toch achter dat het allemaal net iets minder is.

In vergelijking met het vorige deel is het er niet echt hard op vooruit gegaan, ook niet op grafisch gebied. De omgevingen zien er weer puik uit, moerassen en gebouwen worden met elkaar afgewisseld en overal zit het vol details. In Japan heb je prachtige wouden met erg mooi gras, en in Berlijn tref je een vernielde stad aan. Ook in de multiplayer ziet het er allemaal goed uit, maar veel vooruitgang vergeleken met het vorige deel is niet te merken. Wel is er genoeg variatie qua maps, er is voor iedereen wat. Zo kom je in grote open omgevingen, in een ziekenhuis maar ook in gebombardeerde steden, er zijn een aantal kleine maps waar het vooral gaat om close-combat. Maar aan de sluipschutters onder ons is gedacht, er zijn een viertal hele grote maps met een aantal goede spots om te snipen, helaas heeft Treyarch er voor gekozen op deze maps ook tanks neer te zetten. Deze zijn zeer lastig te vernietigen en hierin kan je nauwelijks iets gebeuren.

Naast het feit dat er tanks rondrijden zijn er nog een hoop andere verbeter punten. Onder andere het respawn systeem, in een potje wordt je gewoon minstens drie keer recht voor iemands neus of in de ontploffing van een granaat gespawnd,

Ook zijn er explosieven die je op de grond neer zet en die daarna niet meer opvallen. Dit zorgt voor een hele hoop frustratie. Verder is het spel weinig vernieuwend, er is weer een heel groot arsenaal aan wapens, de challenges zijn weer terug. Maar ook het perk systeem is er weer. Dit zijn een soort power-ups, deze zijn opgedeeld in vier groepen waarvan je er uit iedere groep een kan selecteren. Een groep met extra explosieve, een groep met perks die je extra krachtige kogels geven of iets dergelijks, een groep met voertuig hulpen en een groep waarin je van alles wat terugvind.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review