in

Stratego: Next Edition (NDS)


Bekend van het leuke bordspel Stratego is nu een game gemaakt, Stratego: Next Edition. Als je vader, je moeder, je broer of je zus geen zin hebben in een spel voor twee personen kan je nu op je Nintendo DS tegen ‘de computer’ spelen. In deze game gaat het maar om één ding: winnen! Ik neem jullie mee in een spannend review over tijden van oorlog…

Toen ik het spel opstartte, werd ik verwelkomd met echte oorlogsmuziek. Helaas was die muziek snel weg, en dan heb ik het nog niet eens over de muziek die daarna kwam. Die muziek was eentonig, maar het herhaalt zich ook steeds, zodat je er gek van wordt. Ook zijn de beelden niet erg spetterend, alleen tijdens het aanvallen of verdedigen beweegt het bovenste scherm. Een geluk voor Nintendo dat het spel zo leuk is.

Stratego: Next Edition, wat het is en hoe je het speelt.

Stratego is een oorlogsspel. Je moet met veertig speelstukken de vlag proberen te veroveren van je tegenstander, maar oppassen dat je eigen vlag niet wordt veroverd. Ook heb je gewonnen als je tegenstander geen zetten meer kan doen. De sterkste van het spel is de Maarschalk. Deze kan iedereen aan, maar er is één uitzondering: de spion. De spion is de slechtste van allemaal en kan dan ook door iedereen verslagen worden. Alleen als de spion de maarschalk aanvalt, wint hij, andersom niet. Dan is er de Generaal, deze kan iedereen aan, behalve de Maarschalk. Zo staat iedereen boven elkaar.

Van laag naar hoog:

1. Spion

2. Verkenner (Kan meerdere stappen)

3. Mineur (Kan als enige bommen verslaan)

4. Luitenant

5. Sergeant

6. Kapitein

7. Majoor

8. Kolonel

9. Generaal

10. Maarschalk

11. Bom (Wint van iedereen, behalve de Mineur. Kan niet lopen)

12. Vlag (Kan niet lopen)

Achter sommige staat iets, dat heeft natuurlijk z’n functie. In Stratego: Next Edition zijn ze allemaal zo genummerd zoals ze er nu staan. Behalve de vlag en de bommen, die hebben hun eigen teken. In het Stratego bordspel heeft elke soldaat zijn of haar teken.

En zo kan je overal lopen, behalve op het water en de bommen (tenzij je natuurlijk een mineur bent, waarmee je bommen kan opruimen). Zelfmoord kan je plegen door bommen aantevallen. Het water dient alleen als hinderlaag waar je niet kan lopen.

Stratego ‘90

Het vorige stukje gaat over Stratego Original. In Stratego ’90 is alles hetzelfde, alleen het bord is anders. Zo staat het water niet twee keer horizontaal in het midden, maar verticaal. Ik raad je aan als beginner Stratego Original te spelen.

Stratego Duel

In Stratego Duel speel je Stratego Original, maar dan met maar tien speelstukken. Twee mineurs, twee verkenners, twee bommen, één maarschalk, één spion, één generaal en één vlag. Dit is alleen een extra, maar die je natuurlijk met een bordspel ook kan spelen.

Multiplayer

In Multiplayer kan je als je twee ‘gamecards’ hebt veel varianten kiezen, waaronder Custom Stratego. In Stratego Original kan je opties winnen om daarmee te spelen in Multiplayer. Bijvoorbeeld ‘Bewegende bommen’ of ‘Diagonaal lopen’. Als je maar één spel hebt, kan je alleen Stratego Duel spelen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review