in

Tom Clancy’s EndWar (PS3)


Aan beiden zijden bevinden zich computerschermen, verschillende statusbalken van de vele eenheden en controlepunten vertonen een schommel effect. Door de intercom hoor je veel geschreeuw vanaf het slagveld. Als een echte commandant sta jij koel achter je tafel met de vele landkaarten van de regio daarop en geef je de eenheden hun orders. Plotseling hoor je veel gerommel. De deur gaat open en daar staat je moeder je vragend aan te staren. “Ben je nou tegen je computer aan het praten?”

De altijd sfeervolle maar vooral tactische games van Tom Clancy reeks hebben er weer ééntje bij genaamd, Tom Clancy’s End War. Ditmaal gaat het niet om een tactical first-person shooter(fps), maar een strategische game. In deze game gaat het voornamelijk om, met de beschikbare eenheden verschillende missies te volbrengen. Dit betekent ook dat je als speler je geen zorgen hoeft te maken over een basis die je moet bouwen voor je bijvoorbeeld een tank kan inzetten. Hierdoor krijg je een vlotte gameplay, maar voor dat ik op de zaken vooruit loop laten we beginnen bij het begin.

In het jaar 2016 is er heel weinig tot geen olie meer beschikbaar, een jaar later activeren de Verenigde Staten van Amerika & Verenigde Staten van Europa het anti-rakettenschild wat het einde van de nucleaire oorlog betekent. Rusland is hier niet zo blij mee en begint als hoofdleverancier van gas en olie, hun eenheden met wapens uit te rusten en de derde wereld oorlog is begonnen.

Voice Command

Vanaf dit punt is de speler aanzet om het door hem gekozen leger te leiden naar de overwinning. De legers die je kan leiden zijn, de Amerikanen met hun Joint Strike Force, de Europeanen met het Enforcer Corps en de Russen met hun Spetsnaz Guard Brigade, die elk weer hun eigen specialiteiten hebben. Dit doe je alleen niet op de traditionele manier met de controller, maar met je stem. Inderdaad je leest het goed, je stem speelt een grote rol in deze game en het werkt nog goed ook. De Voice Commands worden gegeven via het ‘who-what-where’-systeem, dit wil zeggen dat je in een commando eerst de eenheid oproept (who), hem een taak geeft (what) en waar deze taak moet worden uitgevoerd (where). Een commando ziet er dan bijvoorbeeld zo uit: ‘Unit-7-Move To- Bravo’ of ‘Calling all- Tanks- Attack- Hostile-3’. Door deze vorm van commando’s geven, werkt het in de meeste gevallen soepel en sneller dan de traditionele besturing. De enige kanttekening die hier bij gezet moet worden, is dat je wel goed op je uitspraak moet letten van de Engelse woorden. Tevens als je te zacht (of te hard) praat, zal het commando niet worden verstaan door de computer of verkeerd verstaand. Dit kan leiden dat er geen of een ander commando wordt uitgevoerd. Dit kan op cruciale punten, zoals midden in een gevecht of bij het inroepen van support zoals een airstrike, knap lastig zijn. Het belangrijkste is om tijdens deze situaties vooral koel te blijven als een echte commandant, of de kans is groot dat het voorval zich zal herhalen.

De eenheden

In End War heb je de keuze uit zeven soorten eenheden, die allemaal weer hun eigen functie en specialiteit hebben.

Zo zijn de Riflemen sneller in het veilig stellen van satellietverbindingen dan de Engineers, maar die zijn op hun buurt weer beter in het upgraden van een satellietverbinding dan de Riflemen. Voor de voertuigen hebben ze het ‘Rock-Paper-Scissor’ principe toegepast. Zo zijn helikopters goed tegen tanks, tanks op hun beurt goed tegen transport en transport weer tegen helikopters. Door deze magische driehoek is het spelen goed te doen voor beginners en dodelijk in de handen van de experts. Weten wanneer je welke eenheid naar voren moet pushen en wanneer je deze eenheid weer moet terugtrekken is de sleutel tot de overwinning.

Overleven je eenheden het slagveld in de Campagne en/of Theatre of War, kunnen deze worden gepromoveerd, wat weer effect heeft op hun effectiviteit. Daarnaast kan je jouw eigen leger upgraden op verschillende punten, deze upgrades hangen wel samen met de rang die de eenheid heeft. Deze upgrades koop je met geld, dat je krijgt na het volbrengen van je missie. In Theater of War krijg je bij verlies ook geld maar een kleiner percentage. Tijdens het spelen van een missie zit de camera altijd vast aan een eenheid, zo zie je het slagveld altijd vanaf het perspectief als die van je eenheden. Dit brengt een leuke sfeer met zich mee maar heeft ook zijn minpunt, aangezien je de camera niet vrij kan bewegen. Zo zijn er situaties dat je iets verder wil kijken dan de eenheids neus lang is, maar dan moet je het doen met een Binoculair view die zoals de normale camera aan de eenheid vast zit. Ook is het mogelijk de Sitrep op te roepen, indien je een command vehicle hebt. Op de Sitrep zie je het slagveld op een kaart van bovenaf. Een nadeel hiervan is dat vijandelijke troepen nog moeilijker te zien zijn, aangezien je alleen maar vijandelijke eenheden ziet als ze uit de Fog of War komen.

De gamemodes

In End War heb je drie modes, Campagne, Theatre of War en Skirmish. De Campagne mode volgt het verhaal van het door de speler gekozen leger, die verschillende soorten missies moet volbrengen. Zo zijn er Assault, Conquest, Siege en Raid missies. Zo is het de bedoeling bij Assault alle vijandelijke troepen te verslaan. Bij Conquest moet je meer dan de helft van de satellietverbindingen in handen krijgen en houden tot de victory timer is afgelopen. Zo als je kan zien gaan beiden partijen voor het zelfde in deze missies maar er is meer. Bij Raid en Siege missies gaat dit iets anders De aanvallende partij moet bij een Raid missie de helft van de doelen vernietigen en de verdedigende zijde dit voorkomen. Bij Siege moet de aanvallende kant satellietverbindingen veroveren en in handen houden tot de tijd voorbij is, zoals bij Conquest. De verdedigende zijde moet alle vijandelijke eenheden vernietigen maar is tot dat de versterkingstimer afgelopen is, afgesloten van de buitenwereld.

Deze missies worden ook gebruikt in Theatre of War, wat de multiplayer campagne is van Tom Clancy’s End War. De speler kiest een leger en gaat gezamenlijk met andere spelers de strijd aan, met en van de andere facties. Op een wereldbol kan je zien welke gebieden worden vastgehouden, waar er gevochten wordt en hoe lang het nog duurt voor je het gebied dat je wilt aanvallen, kan aanvallen. De winst is binnen zodra jou factie de andere hoofdstad heeft aangevallen. In Theatre of War komen missies voor die je 1v1 speelt maar ook missies die je 2v2 speelt. Bij de 2v2 gevechten moet je de resources delen met jouw teamgenoot en is communicatie met elkaar ook zeer belangrijk. Wie pakt welk punt, wat verdedigd de andere speler en andere vragen komen dan aan bod en dat verdiep de gehele gameplay. De Skirmish mode is zowel offline als online mogelijk en kan je kiezen uit de verschillende missies.

De graphics van End War zijn ook niet de minste, maar stijgt ook niet boven het andere game geweld uit dat in deze drukke game periode het daglicht zien. Maar wat blijft het toch mooi als de Defcon1 situatie wordt afgeroepen en je een raket laat inslaan op je tegenstander of een algemene airstrike vijandelijke units bombardeert. De geluidseffecten mogen er ook wezen en de muziek brengt de spanning ook echt op het punt waar het moet zijn. Daarnaast zijn de animaties van je eenheden ook heel mooi gedaan, je ziet ze echt één voor één een gebouw infiltreren. Wat ook weer resulteert in een klein schermpje in de linker boven hoek, waar te zien is hoe bijvoorbeeld een groep Riflemen een satellietverbinding hacken.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Bureau voor Gamers: Nintendo’s mysterieuze driehoekjes

Rollercoaster Tycoon 3D Review