in

Darwins nachtmerrie: de Spore Creature Creator


“Gaat heen, en vermenigvuldig u”, zei Will Wright. En zo geschiedde. Op 17 juni 2008 werd het hangslot van de poort van het Hof van Spore gehaald en de creatiestroom kwam op gang. In den beginne was er een zondvloed van allerhande fallussymbolen, copulerende wezens en ander addergebroed. En er was veel gegniffel. De zonden werden echter niet getolereerd en wraakengelen (lees: moderators) deden vuur doen neerdalen op de slechten. En Will Wright zeide tegen de overgeblevenen: “ik bied jullie een land van overvloed, gaat heen en maak mij trots.” En trots zal Wright zijn op al zijn volgelingen, want jeminee en allemamaggies zeg, wat is er creatief omgesprongen met de Spore Creature Creator! Al 1,4 miljoen wezens zijn naar de online bibliotheek, de Sporepedia, geüpload, en dat terwijl de uiteindelijke versie nog tot september op zich laat wachten.

Zoals valt te verwachten zijn veel mensen gelijk aan de slag gegaan om hun favoriete figuren uit TV-series tevoorschijn te toveren. Er zijn al een flink aantal varianten op Homer Simpson te vinden, en ook Marge is al vereeuwigd in Spore. Ook creaties van de ‘Manbearpig’ uit South Park zijn al niet meer op een hand te tellen. En om het rijtje even vol te maken: Bender uit Futurama is ook al zeer succesvol nagemaakt. O ja, en voor de wat oudere lezers onder ons: er zijn ook Snorkels.

Volgende stop: games. Uiteraard stikt het van de figuurtjes uit het Mario-universum, zoals Goomba’s en Koopa’s. Maar er zijn ook wat originelere uitspattingen, of in ieder geval heel geslaagde. De Big Daddy (BioShock) is bijvoorbeeld populair, maar het moet ook gezegd worden, het ziet er indrukwekkend goed uit. Ook die vervelende kutkonijnen uit Rayman Raving Rabbids vinden gretig aftrek. Voor de retrofans is er ook goed nieuws, iemand heeft Glover uit de gelijknamige (onbekende) N64-game nagemaakt en een ander heeft een fantastisch lijkende Lemming in elkaar geknutseld. Leuk zijn ook de controllers van de Wii, PS3 en 360 die na zijn gemaakt.

Internethypes (of anders gezegd: memes) zijn opvallend genoeg minder populair. Misschien komt omdat een Star Wars-kid of RickRoll toch lastig als wezen te vereeuwigen zijn. Er zijn er wel een paar, de bananaphone vond ik zelf erg leuk, vooral omdat de ‘hype’ al een aantal jaren oud is. Ook bekendere hypes zijn van de partij, zoals ‘it’s over 9000!!!!’ Vegeta. En voor de kleintjes onder ons is er ook een ‘hype’: Pedobear. O ja, en hij valt wat buiten de categorie, maar ik wil hem jullie niet onthouden: de irritante paperclip van Word.

Plains, trains and automobiles. Eigenlijk zegt dat al genoeg. Opvallend is te zien dat er niet een enkel vliegtuig in de Sporepedia staat, nee, echt tientallen. Hetzelfde geldt voor auto’s. Treintjes zijn minder populair. Maar ook allerlei huishoudelijke apparaten en machines komen langs. De koelkast is briljant, de boormachine ziet er goed uit en de computer ziet er cooler uit dan een Mac.

Om het even af te ronden wil ik nog een categorietje ‘bijzonder’ voorbij laten komen. De schildpad met een hele stad op zijn rug is al terecht door de beheerders van de Sporepedia gebombardeerd tot ‘featured content’, en ook de Charles Darwin die gemaakt is, verdient de extra aandacht. Leuk is ook de ode aan Maxis, met het Maxis-logo-monster. En nog even twee filmkarakters dan, E.T. en Jar Jar Binks (Star Wars) lijken daadwerkelijk weggelopen te zijn uit hun eigen films.

Uiteraard is dit artikeltje slechts een greep uit wat er allemaal gemaakt is, en tijdens mijn zoektocht kwam ik zoveel leuke, interessante en bijzondere wezens tegen dat ik tijdens het schrijven van dit artikel steeds weer ergens iets wilde toevoegen, maar dat het simpelweg niet kon. Zonde vind ik dat ik het piratenschip niet kon noemen, of de schaar, of Pino, of die Minotaur, of Mike Wazowski, of de Chocobo, of die Chinook, of….

Ja, of wat? ‘Wat niet?’ is een betere vraag. In mijn ogen bewijst de Spore Creature Creator nu al hoe geweldig Spore zelf gaat worden. Het Spore-universum zal straks fantastisch volgepropt zijn met geweldige content, waarvan ik jullie nu alvast een voorproefje heb laten zien. En tot de komst van Spore creëren wij in de naam van Will Wright. Amen.

Leuke post? Drop een hartje

Score: 0/5 volgens 0 gamers

Nog geen hartjes. First!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nederlandse Valve-hacker opgepakt

De vos in Naruto in Naruto: Ultimate Ninja Storm